ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Φορολογικό: Εξαιρέσεις στο… παρά πέντε για ταξί, περίπτερα και καφενεία από Χατζηδάκη – Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Οικονομία

Φορολογικό: Εξαιρέσεις στο… παρά πέντε για ταξί, περίπτερα και καφενεία από Χατζηδάκη – Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τροποποιήσεις αφορούν τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων και τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, δηλαδή τα ταξί

Βελτιωτικές αλλαγές σε επιμέρους ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου έφερε λίγο πριν από την ψήφισή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Οι τροποποιήσεις αφορούν τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων, των καφενείων σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων και τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, δηλαδή τα ταξί και σε ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με έως δύο εταιρείες.
Ειδικότερα, ο Κωστής χατζηδάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τις εξής αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο: 
1.    Εξαιρούνται πλήρως από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά κάτω από 500 κατοίκων και στα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων.
2.    Παρέμβαση για τα περίπτερα με κριτήριο τον τζίρο. «Μας έπεισαν στον διάλογο. Να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 
3.    Παρέμβαση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που εργάζονται σε έως δύο εταιρείες. 
4.    Μείωση 50% στο τεκμήριο για τους οδηγούς ταξί, που έχουν μερίδιο έως 25%. «Στα ταξί όσοι έχουν μερίδιο έως 25% σε ταξί θα έχουν μία μείωση 50% ως προς το τεκμήριο» δήλωσε συγκεκριμένα.
Ο Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε του φορολογικού νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για περιορισμό της φοροδιαφυγής και προσδοκία για παραπάνω φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες 550 εκατ. ευρώ. «Προσδοκούμε περισσότερα έσοδα από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και από τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης» τόνισε και συμπλήρωσε: «Προσδοκούμε έως το 2027 έσοδα 3 δισ. ευρώ».
Το βράδυ η ψηφοφορία για το φορολογικό νομοσχέδιο
Μετά το ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε χθες βράδυ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής καθώς και σε τρία άρθρα, κι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, αλλά και επί τεσσάρων άρθρων που αφορούν πρόστιμα για λιανική πώληση που γίνεται ηλεκτρονικά.
Τα τρία άρθρα στα οποία έχουν καταθέσει αίτημα και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι για το «ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας» (σ.σ. τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες), το άρθρο 49 για τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», και το άρθρο 50 για τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών».
Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button