Διεθνής επικαιρότητα

Οι σοβαροί κίνδυνοι από τη «χαμένη» επικοινωνία του στρατού και της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ

Η ανακοίνωση από την πλευρά του ισραηλινού στρατού των καθημερινών εντεκάωρων παύσεων στις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως το γεγονός πως για αυτή την εξέλιξη δεν είχε ιδέα η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, εκτός από ερωτηματικά δημιουργούν και σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα.

Το Ισραήλ βρίσκεται εδώ και οκτώ τουλάχιστον μήνες υπό την πίεση και το βάρος του μακελειού της Χαμάς στα εδάφη του.

Η χώρα όμως βρίσκεται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπό πίεση στο εσωτερικό της, καθώς ελάχιστοι σήμερα φαίνεται να θυμούνται και παράλληλα να υπολογίζουν πως ο Νετανιάχου είναι «ανεπιθύμητος» για το μεγαλύτερο τμήμα του κοσμικού κράτους και της κοινωνίας, από την στιγμή που ανακοίνωνε πως θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας, τον μοναδικό πυλώνα ελέγχου της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

Δεν γνώριζαν τίποτα Νετανιάχου και Γκάλαντ

Η ανακοίνωση από την πλευρά του ισραηλινού στρατού πως καθημερινά πλέον θα υπάρχουν παύσεις στα χτυπήματα και τις επιχειρήσεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ στα νότια της Γάζας, έπιασε κυριολεκτικά στον «ύπνο» την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Τα ισραηλινά μέσα σχεδόν στο σύνολό τους μετέφεραν επικαλούμενα πηγές από το περιβάλλον της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, πως ο ίδιος και ο υπουργός Άμυνας δεν γνώριζαν το παραμικρό για την συγκεκριμένη εξέλιξη. Αυτό από μόνο του δεν είναι καθόλου συνηθισμένο για την χώρα, αλλά είναι μία επαναλαμβανόμενη κατάσταση τους τελευταίους τέσσερις τουλάχιστον μήνες.

Οι αλλαγές στην κορυφή του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών

Οι αλλαγές που έχει κάνει ο Νετανιάχου στα κορυφαία κλιμάκια του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών φαίνεται πως έχουν φέρει μία αλλαγή στάσης και στις επικοινωνίες – υποχρεωτικές σε όλες τις Δημοκρατίες – ανάμεσα σε σώματα ασφαλείας και πολιτικούς προισταμένους.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν παρείχε την παραμικρή ενημέρωση και πριν από δύο μήνες προς την Κυβέρνηση Νετανιάχου, όταν άντρες του έβαλαν στο στόχαστρό τους ξένους πολίτες οι οποίοι επιχειρούσαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Από τα πολλαπλά χτυπήματα των ισραηλινών drones, πολίτες ξένων χωρών -ανάμεσά τους και Αμερικανοί, έχασαν τη ζωή τους και ο Νετανιάχου βρέθηκε να δέχεται τις επιθέσεις και τις επικρίσεις της Ουάσιγκτον χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα του τι έχει συμβεί.

Το «κενό» επικοινωνίας επισημαίνουν και οι ΗΠΑ

Την έλλειψη αυτής της στρατηγικής και κομβικής σχέσης ισορροπιών που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε στρατό και πολιτική ηγεσία ειδικά σε καιρό πολέμου σε μία χώρα όπως το Ισραήλ, έχουν επισημάνει και οι ίδιοι οι Αμερικανοί, με τον Άντονι Μπλίνκεν στο έβδομο από τα συνολικά οκτώ ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει στην περιοχή, να μιλά για κενό επικοινωνιών που μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά ζητήματα στο Ισραήλ.

Η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον για τη «φυλακή της ερήμου»

Αυτή και μόνο η τοποθέτηση πρέπει εν πολλοίς να βγάζει από το κάδρο την εμπλοκή αμερικανικού δάκτυλου στην δημιουργία και τη συντήρηση αυτής της κατάστασης.

Οι Αμερικανοί μάλιστα σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών φαίνεται πως έχουν στείλει ήδη προειδοποίηση στους ομολόγους τους της Μοσάντ για «ύποπτες» κινήσεις από την πλευρά «παραστρατιωτικών» ομάδων εντός της Γάζας.

Πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα αλλά και οπτικά ντοκουμέντα από την λεγόμενη «φυλακή της ερήμου» ένα σημείο στο οποίο έχουν μεταφερθεί κατά εκατοντάδες συλληφθέντες από κάθε πλευρά της Γάζας, οι οποίοι έχουν ανακριθεί κάτω από ακραίες συνθήκες από δυνάμεις του στρατού οι οποίες ουδέποτε έχουν παραδώσει κάποια επίσημη αναφορά στους ανωτέρους τους.

Αυτού του τύπου οι κινήσεις είναι δεδομένο πως έχουν βάλει σε κόκκινο συναγερμό ολόκληρο το δημοκρατικό τόξο του Ισραήλ και όχι μόνο την Κυβέρνηση, με τις πληροφορίες από την χώρα να μιλούν για έρευνες που διεξάγονται παράλληλα από τη Μοσάντ σε πολλά επίπεδα.

Το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη «σιγή ασυρμάτου» ανάμεσα σε Νετανιάχου και στρατού δεν είναι ξεκάθαρο και μπορεί και να μην γίνει ποτέ δημόσια γνωστό. Αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πως ένα πραξικόπημα στο Ισραήλ θα φέρει στην χώρα χάος… ειδικά εάν αυτό συμβεί με τον Νετανιάχου να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button