Κεντρική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Ειδήσεις

Οι κυβερνοεπιθέσεις που συγκλόνισαν τον πλανήτη – Πως να προστατευτούμε

 

Οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν διεξάγονται πλέον μόνο στα πεδία των μαχών. Αντιθέτως, οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μια νέα και ύπουλη «αόρατη» απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και των κρατών παγκοσμίως. Με λίγα «κλικ» των χάκερς ολόκληρες υποδομές μπορούν να καταρρεύσουν, χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα.

Ο κυβερνοπόλεμος αφορά σε επιθέσεις που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, με στόχο τις κρατικές υποδομές (π.χ. νοσοκομεία, αεροδρόμια, δίκτυα ενέργειας), τα τραπεζικά συστήματα, τις πολιτικές δομές (υπουργεία, εκλογικά συστήματα) καθώς και τα ΜΜΕ και τις πλατφόρμες ενημέρωσης.

Εύλογα γεννιούνται αρκετά ερωτήματα. Πόσο ασφαλείς είναι οι χώρες όταν ο εχθρός δεν πολεμά με όπλα, αλλά με γραμμές κώδικα; Πόσο κοντά είμαστε σε μια παγκόσμια ψηφιακή κατάρρευση; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι το ηλεκτρικό δίκτυο, οι τράπεζες ή τα νοσοκομεία δεν θα παραλύσουν από μια συντονισμένη επίθεση;

 

Τα τελευταία χρόνια, ο πλανήτης έχει βιώσει μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις που προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων και αποκάλυψαν πόσο ευάλωτος είναι ο σύγχρονος ψηφιακός κόσμος.

 

Stuxnet (2010) – Το πρώτο ψηφιακό χτύπημα σε πυρηνικό πρόγραμμα

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας ιός προκάλεσε πραγματική φυσική ζημιά. Το Stuxnet σχεδιάστηκε σύμφωνα με έρευνες  από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να σαμποτάρει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Εισέβαλε στα βιομηχανικά συστήματα του εργοστασίου Natanz και κατέστρεψε φυγοκεντρητές ουρανίου. Ήταν η απόδειξη ότι ο πόλεμος μπορεί πλέον να είναι άυλος, αλλά φονικός.

 

WannaCry (2017) – Η πανδημία των λύτρων

Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, περισσότερα από 230.000 συστήματα σε 150 χώρες μολύνθηκαν. Το NHS στη Βρετανία παρέλυσε, χειρουργεία ακυρώθηκαν, ασθενείς έμειναν εκτεθειμένοι. Το ransomware WannaCry ζητούσε bitcoin ως λύτρα και συνδέθηκε με την ομάδα Lazarus από τη Βόρεια Κορέα. Ήταν η στιγμή που η ανθρωπότητα συνειδητοποίησε πόσο εύκολα η τεχνολογία της καθημερινότητας μπορεί να στραφεί εναντίον της.

 

NotPetya (2017) – Από την Ουκρανία στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού

Ξεκίνησε από ένα φαινομενικά νόμιμο λογισμικό λογιστικής στην Ουκρανία, αλλά μετατράπηκε σε παγκόσμιο χάος. Η επίθεση NotPetya έπληξε κολοσσούς όπως η Maersk, η Merck και η FedEx, προκαλώντας συνολικές ζημιές άνω των 10 δισ. δολαρίων. Αν και έμοιαζε με ransomware, δεν υπήρχε τρόπος ανάκτησης των δεδομένων. Το NotPetya θεωρείται ακόμη η πιο καταστροφική κυβερνοεπίθεση στην ιστορία.

 

SolarWinds (2020) – Η τέλεια ψηφιακή κατασκοπεία

Μια αναβάθμιση λογισμικού. Τίποτα ύποπτο – μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι χιλιάδες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο, είχαν παραβιαστεί. Οι χάκερς είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα επί μήνες. Η επίθεση αποδόθηκε σε ομάδα που δραστηριοποιείται υπό ρωσική καθοδήγηση. Δεν καταστράφηκε τίποτα αλλά όλα έγιναν ορατά. Αυτός ήταν ο ορισμός του σύγχρονου ψηφιακού κατασκόπου.

 

Colonial Pipeline (2021) – Καύσιμα υπό κώδικα

Ένα ransomware αρκούσε για να σταματήσει η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς καυσίμων των ΗΠΑ. Η Colonial Pipeline υπέκυψε και πλήρωσε 4,4 εκατ. δολάρια στους χάκερς, υπό την πίεση εκατομμυρίων καταναλωτών που έσπευσαν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους. Η ομάδα DarkSide με πιθανούς δεσμούς με Ρωσία –στόχευσε όχι απλά μια εταιρεία, αλλά μια ολόκληρη ήπειρο.

 

Ukraine Cyber Blitz (2022 μέχρι σήμερα) – Ο πόλεμος με διπλό μέτωπο

Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι κυβερνοεπιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν. Οι ρωσικές ομάδες στόχευσαν σε κρίσιμες υποδομές: σιδηροδρόμους, ενέργεια, τραπεζικά συστήματα. Η ουκρανική πλευρά απάντησε με αντεπιθέσεις και crowdsourced κυβερνοάμυνα. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ο ψηφιακός πόλεμος ήταν αναπόσπαστο μέρος ενός πραγματικού πολέμου.

 

Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι στρατηγικές πράξεις εξουσίας, επιρροής και πολέμου. Κανένας οργανισμός, καμία κυβέρνηση, κανένας πολίτης δεν είναι άτρωτος. Το ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί η επόμενη μεγάλη επίθεση, αλλά πού και πότε.

Πολλές χώρες επενδύουν σήμερα σε εξειδικευμένες μονάδες κυβερνοάμυνας, αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση επιθέσεων, ενώ η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ. Ωστόσο, οι τεχνολογικές ανισότητες και η ελλιπής εκπαίδευση δημιουργούν «ψηφιακούς φτωχούς», κράτη και οργανισμούς ευάλωτους σε επιθέσεις που μπορούν να καταρρεύσουν μέσα σε δευτερόλεπτα.

 

Πως να προστατευτούμε

Τι μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης για να προστατευτεί; Η απάντηση ξεκινά από απλές αλλά κρίσιμες συνήθειες: μην ανοίγετε άγνωστα link ή συνημμένα αρχεία σε email, χρησιμοποιείτε σύνθετους και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, ενεργοποιήστε τον διπλό έλεγχο ταυτότητας (2FA), αποφεύγετε τη χρήση δημόσιων Wi-Fi χωρίς VPN και φροντίζετε να ενημερώνετε τακτικά τα συστήματά σας.

Σε επίπεδο κράτους, η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη και απαιτεί συντονισμό, χρηματοδότηση και εκπαίδευση. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών κυβερνοασφάλειας, η ενίσχυση των υποδομών και η ευαισθητοποίηση του προσωπικού σε όλους τους δημόσιους φορείς είναι μονόδρομος για την προστασία της κοινωνίας.

Ο ψηφιακός πόλεμος δεν είναι πια σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Ο «αόρατος εχθρός» έχει ήδη εισβάλει στα δίκτυά μας και περιμένει μια στιγμή αδυναμίας.

Το μόνο αντίδοτο είναι η επαγρύπνηση, η εκπαίδευση και η διεθνής συνεργασία. Γιατί στον ψηφιακό κόσμο, ο εχθρός δεν «χτυπά» την πόρτα αλλά μπαίνει αθόρυβα από το router.

Σχετικά με τον αρθρογράφο Βασίλης Μασούρας

Όντας ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα από πολύ μικρή ηλικία, μου άρεσε να ρωτώ, να ερευνώ και να μαθαίνω. Αρχικά, η φιλομάθειά μου, με οδήγησε στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το ταξίδι μου συνεχίστηκε σπουδάζοντας τη μεγάλη μου αγάπη, τη Δημοσιογραφία στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Ακολούθησαν DION TV, STAR Βορείου Ελλάδας, RADIO THESSALONIKI 94,5 και πολλά ειδησεογραφικά site.
Αν έπρεπε να περιγράψω τον εαυτό μου με λίγα λόγια, θα έλεγα ότι με χαρακτηρίζουν το δημιουργικό μου πάθος, η ασίγαστη λαχτάρα μου για έρευνα, το ομαδικό μου πνεύμα και η αγάπη μου για γνώση και συνεχή εξέλιξη. Ως συλλέκτης εμπειριών, η δημοσιογραφία με γεμίζει προσωπικά και επαγγελματικά και η έρευνα με οδηγεί σε μια επαγγελματική ζωή γεμάτη γνώσεις, εμπειρίες και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Στόχος μου είναι να δημοσιογραφώ με εντιμότητα και αποτελεσματικότητα, παρέχοντας αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση και βοηθώντας άμεσα ή έμμεσα μέσα από τη δουλειά μου τους άλλους ανθρώπους. Μου αρέσει να εμπνέομαι όταν ερευνώ και να ερευνώ όταν εμπνέομαι.
Και πιστέψτε με, είναι ευτυχία για έναν άνθρωπο να παθιάζεται με το επάγγελμά του.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button