Διεθνής επικαιρότητα

Οι κάρτες επιβίβασης και τα check-in ενδέχεται να καταργηθούν σε επικείμενη αλλαγή στα αεροπορικά ταξίδια

Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Οι μέρες που ψάχναμε για την κάρτα επιβίβασής μας ή το ξέφρενο check-in για μια πτήση, καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο, θα μπορούσαν σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν υπό τα επικείμενα σχέδια για αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο ταξιδεύουμε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ο φορέας των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής αεροπορικών εταιρειών, σχεδιάζει να ανατρέψει δραματικά τους ισχύοντες κανόνες για τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες μέσω της εισαγωγής ενός «ψηφιακού ταξιδιωτικού διαπιστευτηρίου».

Αυτό θα επέτρεπε στους επιβάτες να αποθηκεύουν πληροφορίες διαβατηρίου στις συσκευές τους που θα χρησιμοποιούνται για ταξίδια. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ εντός τριών ετών, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Επί του παρόντος, όσοι πετούν πρέπει να κάνουν check in το οποίο μπορεί να γίνει διαδικτυακά ή στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη. Στη συνέχεια τους χορηγείται κάρτα επιβίβασης με barcode. Αυτό σαρώνεται από τον επιβάτη σε διάφορα σημεία σε όλο το αεροδρόμιο, συμπεριλαμβανομένης της πύλης πριν από την επιβίβαση.

Οι αλλαγές θα καταστήσουν τις κάρτες επιβίβασης και την ανάγκη για check in για πτήσεις ξεπερασμένες. Αντίθετα, οι επιβάτες θα κατεβάζουν ένα «πάσο ταξιδιού» στο τηλέφωνό τους όταν κάνουν κράτηση πτήσης. Το πάσο θα ενημερωνεται αυτόματα εάν γίνουν αλλαγές στην κράτηση.

Οι επιβάτες θα μπορούν επίσης να κάνουν upload τα διαβατήριά τους στο τηλέφωνό τους και να ταξιδεύουν στα αεροδρόμια χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους για επαλήθευση. Αντί να κάνουν χειροκίνητο check-in, κάτι που ενημερώνει τις αεροπορικές εταιρείες ποιος σκοπεύει να επιβιβαστεί στις πτήσεις τους, οι αεροπορικές εταιρείες θα ειδοποιούνται όταν οι επιβάτες φτάνουν στο αεροδρόμιο και το πρόσωπό τους σαρώνεται.

Η Valérie Viale, διευθύντρια διαχείρισης προϊόντων στην Amadeus, μια εταιρεία ταξιδιωτικής τεχνολογίας, δήλωσε στους Times ότι οι αλλαγές θα ειναι «οι μεγαλύτερες των τελευταίων 50 ετών». Πρόσθεσε επίσης οτι: «Η τελευταία αναβάθμιση μεγάλης κλίμακας ήταν η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η βιομηχανία αποφάσισε τώρα ότι ήρθε η ώρα να αναβαθμιστεί σε σύγχρονα συστήματα που μοιάζουν περισσότερο με αυτά που θα χρησιμοποιούσε η Amazon».

Για την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων θα απαιτηθούν αναβαθμίσεις υποδομής στα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και της δυνατότητας ανάγνωσης διαβατηρίου από φορητή συσκευή.

«Πολλά συστήματα αεροπορικών εταιρειών δεν έχουν αλλάξει για περισσότερα από 50 χρόνια, επειδή όλα πρέπει να είναι συνεπή σε ολόκληρο τον κλάδο και διαλειτουργικά», είπε η Viale.
Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες για το απόρρητο, αλλά η Amadeus είπε ότι είχε αναπτύξει ένα σύστημα όπου τα στοιχεία των επιβατών σκουπίζονται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα μετά από κάθε σάρωση σε κάποιο «σημείο επαφής» – όπως οι πύλες πριν από τον έλεγχο ασφάλειας.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις και οι πτήσεις ανταπόκρισης μπορεί επίσης να αλλάξει. Σύμφωνα με την τεχνολογία που αναπτύσσεται, οι επιβάτες που χάνουν τις πτήσεις ανταπόκρισης λόγω καθυστερήσεων εκτός ελέγχου τους, θα μπορούν να λαμβάνουν αυτόματα μια ειδοποίηση στα τηλέφωνά τους με λεπτομέρειες για τη νέα τους πτήση. Το δελτίο ταξιδιού τους θα ενημερώνεται αυτόματα και θα τους επιτρέπεται να επιβιβαστούν στη νέα πτήση.

«Αυτή τη στιγμή οι αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν συστήματα που είναι πολύ παρωχημένα», είπε η Viale. «Επι του παρόντος το σύστημα κρατήσεων όταν ανοίγει το check-in, κάνει μια χειραψία με ένα σύστημα παράδοσης και δείχνει που είναι οι κρατήσεις. Στο μέλλον, θα είναι πολύ πιο συνεχές και το πάσο ταξιδιού θα είναι δυναμικό».

Πηγή: The Guardian

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button