Οι διαφορετικές προσδοκίες Τραμπ και Πούτιν από την σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία

Με διαφορετικές προσδοκίες στο μυαλό τους Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζονται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για την Ουκρανία το απόγευμα της Δευτέρας (19/5). Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο με τον Ρώσο πρόεδρο να πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι. Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αναδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να αποτρέψουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ από το να βιαστεί να επιτύχει μια συμφωνία.
Ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διασπάσουν την άμυνα της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους και να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών που έχει διεκδικήσει για τη Ρωσία, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Ρώσου προέδρου, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει το Bloomberg ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις στον Τραμπ όταν οι δύο ηγέτες μιλήσουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να επιβάλει μια διευθέτηση ανεξάρτητα από αυτό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζει για ένα γρήγορο τέλος σε έναν πόλεμο που βρίσκεται τώρα στο τέταρτο έτος του και έχει πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία σε μια συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμος να σταματήσει να πολεμά καθώς τα στρατεύματά του συνεχίζουν να προελαύνουν στο πεδίο της μάχης. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αναγκαστεί να παραχωρήσει περισσότερα εδάφη.
«Δυστυχώς, εκεί που βρισκόμαστε στον πόλεμο, δεν βλέπουμε ισχυρά κίνητρα για τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment, σε συνέδριο στο Ταλίν της Εσθονίας την Κυριακή (18/5).
Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός κορυφώνονται και οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη δεν είναι σίγουροι αν ο Τραμπ θα εντείνει την πίεση στη Ρωσία ή απλώς θα προχωρήσει στην επόμενη πρόκληση αν αποτύχουν. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να ενημερώσει τον Ζελένσκι και ορισμένους από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ μόλις ολοκληρώσει τη συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του.
«Ο Τραμπ θέλει ο Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία, αλλά δεν το θέλει καθόλου», δήλωσε ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός σύμβουλος με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. «Αλλά ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την κατάρρευση των συνομιλιών. Προσπαθεί να ελιχθεί έτσι ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν παράλληλα με την στρατιωτική επίθεση».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή (17/5), ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός Κιρ Στάρμερ προσπάθησαν να καταστήσουν σαφές στον Τραμπ ότι ο Πούτιν προσπαθεί να τον πάρει με το μέρος του, σύμφωνα με έναν ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα συνειδητοποιήσει ότι κινδυνεύει να φανεί ηττημένος αν επιβάλει μια κακή συμφωνία στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία της Παρασκευής, αλλά φαινόταν απελπισμένος και εξαντλημένος από τις εξελίξεις της εβδομάδας, όπως αποκάλυψε η ίδια πηγή.
Ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του πίστευαν ότι είχαν μια δέσμευση από τον Τραμπ να επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Κρεμλίνο εάν ο Πούτιν αρνούνταν να τηρήσει την εκεχειρία της περασμένης Δευτέρας, αλλά αυτό δεν έχει υλοποιηθεί.
«Ο Πούτιν έχει ενθαρρυνθεί από την ικανότητά του να θέτει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στην Ουκρανία χωρίς να αντιμετωπίζει καμία σοβαρή αντίδραση από την κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Μπότα Ιλίγιας, ανώτερος αναλυτής στην Prism, μια εταιρεία στρατηγικών πληροφοριών στο Λονδίνο.
«Ο Πούτιν δεν εμπιστεύεται τον Τραμπ. Αλλά θα πιέσει τον Τραμπ να ευθυγραμμιστεί με το όραμα της Ρωσίας για εκεχειρία» πρόσθεσε.
Συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες του Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες
Τα τηλέφωνα έχουν ήδη πάρει φωτιά καθώς ήδη ο Τραμπ είχε μια ακόμη επικοινωνία με τους Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Εμανουέλ Μακρόν και Τζόρτζια Μελόνι την Κυριακή και θα ακολουθήσει και άλλη σύμφωνα με το Γερμανό καγκελάριο.
«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος», δήλωσε ο Μερτς, ο οποίος μαζί με το Λονδίνο και το Παρίσι επιχειρηματολογούν για να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα.
«Η σταθερή μου εντύπωση είναι ότι τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν, αλλά τώρα και με σκοπό, για να διασφαλίσουν ότι αυτός ο τρομερός πόλεμος θα τελειώσει σύντομα», πρόσθεσε σύμφωνα με τους Financial Times.
Ένας άλλος φόβος του Κιέβου και των Ευρωπαίων είναι ότι εάν η κυβέρνηση Τραμπ αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, θα σταματήσει ή θα μειώσει επίσης τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, δίνοντας ένα περαιτέρω πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης στη Μόσχα.
To «ναυάγιο» της Κωνσταντινούπολης και οι κυρώσεις
Η σκληρή ρωσική θέση παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή (16/5) στις πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους εδώ και τρία χρόνια.
Οι Ρώσοι απαίτησαν την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες η Ρωσία διεκδικεί ως έδαφός της, αλλά δεν έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της.
Ο κίνδυνος για τον Πούτιν είναι να υπερεκτιμήσει τα όριά του και να ωθήσει τον Τραμπ να υλοποιήσει την απειλή του για περισσότερες κυρώσεις για να τερματίσει αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε «λουτρό αίματος» στην Ουκρανία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει σε ιδιωτικές συζητήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την πρόοδο ενός νομοσχεδίου για κυρώσεις που ετοίμασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ εάν η Ρωσία δεν υποχωρήσει και μπορεί να πει στον Πούτιν ότι δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος πέρασε μια μέρα παίζοντας γκολφ με τον Γκράχαμ και τον Τραμπ τον Μάρτιο, δήλωσε στη διάσκεψη στο Ταλίν ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι ο Γκράχαμ θα υποβάλει το νομοσχέδιό του την επόμενη εβδομάδα.
«Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση με τον Πούτιν και τον Τραμπ τη Δευτέρα», είπε.