Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Νέο μπλοκ από την Ουγγαρία για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Μπορεί η ΕΕ να προγραμματίζει να παραδώσει τα κέρδη από τα “παγωμένα” Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία, ωστόσο κάτι τέτοιο απ’ ότι φαίνεται δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Και αυτό διότι για μια ακόμα φορά, η Ουγγαρία έβαλε φρένο στα πλάνα του μπλοκ καθώς μπλόκαρε τη σχετική νομοθεσία. Είναι κάτι που αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει, η Δύση έχει “παγώσει” περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, με περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια παγιδευμένα στην ΕΕ. Το μπλοκ νωρίτερα ενέκρινε τη χρήση των τόκων που προέρχονται από τα περιουσιακά στοιχεία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με πέντε πηγές των FT που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ, ο απεσταλμένος της Ουγγαρίας αντιτάχθηκε στις πληρωμές στην Ουκρανία με χρήση ρωσικών τόκων.

«Προς το παρόν μπλοκάρουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», είπε μια πηγή, προσθέτοντας ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει μέχρι τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του επόμενου μήνα, το νωρίτερο. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα κατήγγειλε την απόφαση να μεταφέρει κέρδη από τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ουκρανία ως κραυγαλέα και παράνομη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την κίνηση «δυνητικά επικίνδυνη» και προειδοποίησε για πιθανές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων αγωγών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button