Διεθνής επικαιρότητα

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την επιστροφή μεταναστών στη Ρουάντα που απελαύνονται από τις ΗΠΑ

Η Ρουάντα βρίσκεται στις πρώτες φάσεις συνομιλιών προκειμένου να δεχθεί μετανάστες που απελαύνονται από τις ΗΠΑ, δήλωσε αργά χθες, Κυριακή (04/05), στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντας Ολίβιε Εντουχουνγκιρέχε.

Η Ρουάντα παρουσίασε τον εαυτό της τα τελευταία χρόνια ως χώρα-προορισμό για τους μετανάστες τους οποίους οι χώρες της Δύσης θα ήθελαν να απομακρύνουν, παρά τις ανησυχίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι το Κιγκάλι δεν σέβεται κάποια από τα πλέον θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Κιγκάλι υπέγραψε συμφωνία με τη Βρετανία το 2022 για να δεχθεί χιλιάδες αιτούντες άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν η συμφωνία αυτή ακυρωθεί πέρυσι από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

«Είμαστε σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Εντουχουνγκιρέχε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rwanda TV.

«Δεν έχουν φθάσει ακόμα σε φάση όπου να μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται….είναι ακόμα στις πρώτες φάσεις».

Ο Τραμπ προχώρησε σε σαρωτικά μέτρα καταστολής της μετανάστευσης και προσπάθησε να ‘παγώσει’ το αμερικανικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει με επιθετικό τρόπο να απελάσει μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα καθώς και άλλους ανθρώπους που δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι μετανάστες που στέλνονται στη Ρουάντα να επιστραφούν σε χώρες από τις οποίες είχαν διαφύγει. Το Κιγκάλι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς και κατηγόρησε την UNHCR ότι ψεύδεται.

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον απέλασε στη Ρουάντα Ιρακινό πρόσφυγα, ο οποίος είχε μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ και τον οποίο οι αμερικανικές αρχές προσπαθούσαν για καιρό να απελάσουν ως απάντηση στους ισχυρισμούς της ιρακινής κυβέρνησης ότι εκείνος είχε εργαστεί για το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και εσωτερικό email.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τον Απρίλιο εμπόδισε προσωρινά την κυβέρνηση του Τραμπ –που έχει επικαλεστεί ένα νόμο που συντάχθηκε εν καιρώ πολέμου και χρησιμοποιείται σπάνια– να απελάσει ομάδα Βενεζολάνων μεταναστών, τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι μέλη συμμορίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button