Διεθνής επικαιρότητα

Ν. Πλατανησιώτης: «Χωρίς όφελος για τον ασθενή το ιδιωτικό έργο σε γιατρούς του ΕΣΥ»

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, συνέντευξη στο «Κανάλι 1 90,4» σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ασκήσεως ιδιωτικού έργου ιατρών, οδοντιάτρων και ειδικευόμενων ιατρών του Ε.Σ.Υ.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΠ εξέφρασε την άποψη ότι δεν προσφέρει κάτι η νέα υπουργική απόφαση, εξέφρασε τον σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις του ιατρικού κόσμου στον Πειραιά, ενώ σημείωσε πως αφ’ ενός αυξάνεται ο ανταγωνισμός, αλλά δεν κερδίζουν κάτι ουσιαστικό οι ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι από χθες τέθηκε σε ισχύ Υπουργική Απόφαση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέτρο το οποίο απαγορευόταν, καθώς επίσης επιτρέπεται πλέον η απασχόληση νοσοκομειακών ιατρών του Ε.Σ.Υ. παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον Απρίλιο με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Στη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας στις 3 Απριλίου, κατά την ακρόαση εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης είχε προτείνει μεταξύ άλλων:
Τη διερεύνηση της πιθανότητας ανοικοδόμησης κατοικιών για το ιατρικό και το παραϊατρικό προσωπικό, στους περιβάλλοντες χώρους των Κέντρων Υγείας.

Την παροχή οικονομικών κινήτρων με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Τη θεσμοθέτηση της συνυπηρέτησης για συζύγους ιατρών που τους συνοδεύουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, όπως συμβαίνει με τους αστυνομικούς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένων και των κενών θέσεων που υπάρχουν σε Περιφέρειες και Δήμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά είχε επισημάνει από τότε ότι ήταν στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας για την ανταλλαγή απόψεων και την υποστήριξη μιας σοβαρής μεταρρύθμισης που θέλει να προωθήσει η Κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών.

Η συνέντευξη του κ. Πλατανησιώτη δόθηκε στη δημοσιογράφο κ. Μαρία Παπαπαναγιώτου και μεταδόθηκε στο κεντρικό μαγκαζίνο του ραδιοφωνικού σταθμού «Κανάλι 1 90,4».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να το δούμε από την πλευρά του κόσμου και των ασθενών, κύριε Πρόεδρε. Πιστεύετε ότι είναι καλό αυτό το μέτρο;
ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο διότι ο γιατρός του Ε.Σ.Υ. είναι στο νοσοκομείο ενώ ο ιδιώτης είναι στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρώ ότι ουσιαστικά η ιστορία με τη δυνατότητα των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα δεν θα προσφέρει τίποτα ιδιαίτερο σε κανέναν.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Οι ιδιώτες ιατροί αντέδρασαν κατ’ αρχήν στην αύξηση του ανταγωνισμού!
ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ: Ακριβώς! Απλά αυξάνεται ο ανταγωνισμός, χωρίς να κερδίζει κάτι ο ασθενής.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άνθρωποι που ξέρουν τον χώρου αλλά και συνδικαλιστές διατυπώνουν την άποψη ότι ο γιατρός του Ε.Σ.Υ. θα βγει «προς άγρα πελατών» σιγά – σιγά και θα μείνουν οι ειδικευόμενοι στη θέση του;
ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ: Σαφώς είναι ένα πιθανό σενάριο. Το θέμα είναι τι κερδίζει ο ελληνικός λαός, ο ασθενής και το Ε.Σ.Υ. απ’ αυτήν τη διαδικασία. Άποψή μας είναι ότι δεν κερδίζει κάτι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button