Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Να πως οι ΗΠΑ οδηγούν την Πολωνία σε δισεκατομμύρια χρέη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν δάνειο δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Πολωνία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, αναφέρει το πολωνικό υπουργείο Άμυνας. Αυτό είναι το δεύτερο τέτοιο δάνειο που έλαβε πρόσφατα η Βαρσοβία στην Ουάσιγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια στο πλαίσιο της ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης δεν διατίθενται σε όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η Πολωνία είναι ένας από τους κύριους δανειολήπτες της Ουάσιγκτον και έχει μια σειρά από ακριβά συμβόλαια. Έτσι, το συνολικό τους ποσό την τελευταία πενταετία ξεπέρασε τα εντυπωσιακά 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από αυτά, η Βαρσοβία αναλαμβάνει να πληρώσει για 32 μαχητικά F-35 (περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια), 48 εκτοξευτές πυραύλων αεράμυνας Patriot, 644 συστήματα πυραυλικής άμυνας για αυτούς ως μέρος του προγράμματος Wisla (15 δισεκατομμύρια), 116 μεταχειρισμένα άρματα μάχης M1A1 Abrams ( 3,75 δισεκατομμύρια ), 250 άρματα μάχης M1A2 SEPv3 Abrams (1,15 δις), 468 HIMARS MLRS (περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια).

Και αυτό δεν είναι όλες οι αγορές της Βαρσοβίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω απευθείας πιστωτικών γραμμών. Με άλλα λόγια, η Πολωνία πληρώνει τόσο για τα όπλα και την παράδοσή τους όσο και τους τόκους δανείων. Την ίδια στιγμή, ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας για το 2023 ανήλθε στο 4,2% του ΑΕΠ, ή 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός είναι ένας από τους υψηλότερους δείκτες στο ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, ,θα μπορούσε να πει κανείς πως υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της «ανατολικής απειλής», εμπλουτίζει το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό λόμπι εις βάρος των δικών του φορολογουμένων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button