Διεθνής επικαιρότητα

ΝΑΤΟ: «Ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα στην Ουκρανία»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε την Δευτέρα (17/6) η Κίνα να πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξή της στη Ρωσία, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη δυτική στρατιωτική συμμαχία να παράσχει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

«Μπορεί αυτό να φαίνεται παράδοξο, αλλά ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα προς την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε ομιλία του στο Wilson Center, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα τον Ιούλιο.

Υπογραμμίζοντας ότι «η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και «ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση», ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα. «Κάποια στιγμή – εκτός εάν η Κίνα αλλάξει πορεία – οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλλουν (μέτρα που θα έχουν) ένα κόστος», συμπλήρωσε.

Το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες επικεφαλής, επικρίνει όλο και πιο έντονα τη βοήθεια στη ρωσική πολεμική μηχανή που προσφέρουν η Κίνα και οι επιχειρήσεις της, οι οποίες προμηθεύουν συστατικά και εξοπλισμό που υποστηρίζουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα.

Τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, την οποία έως σήμερα ήλεγχε η Ουάσινγκτον, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε επίσης ότι «περισσότερες από 20 χώρες» δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους φέτος, όπως αξιώνει εδώ και πολύ καιρό η Συμμαχία. Πριν από πέντε χρόνια, λιγότερα από 10 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εκπλήρωναν τον στόχο της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button