«Ναι μεν, αλλά…»: Πώς απέρριψε ο Πούτιν το τελεσίγραφο Ευρωπαίων και Τραμπ για 30ήμερη εκεχειρία

O Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών σε συνεννόηση με τον Ντόναλντ Τραμπ για εκεχειρία 30 ημερών αντιπροτείνοντας τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Σε μια σπάνια τηλεοπτική ομιλία του από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει «σοβαρές διαπραγματεύσεις» με στόχο «την πρόοδο προς μια διαρκή, ισχυρή ειρήνη», απορρίπτοντας ουσιαστικά το τελεσίγραφο της Δύσης.
Μάλιστα δεν δίστασε να κατηγορήσει το Κίεβο για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων το 2022. «Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν σε εκπροσώπους του Τύπου στο Κρεμλίνο.
«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», διεμήνυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν αποχώρησε ύστερα από τη δήλωσή του την οποία οι δημοσιογράφοι είχαν περιμένει επτά ώρες, χωρίς να απαντήσει σε καμία ερώτηση.
Προσώρας το Κίεβο δεν έχει απαντήσει στην ρωσική πρόταση, ούτε έχει υπάρξει αντίδραση από τους Ευρωπαίους ηγέτες ή τον Ντόναλντ Τραμπ.
Απαντώντας στην ευρωπαϊκή πρόταση, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα: «Είναι μια νέα εξέλιξη. Αλλά η προσπάθεια να μας πιέσουν είναι εντελώς άχρηστη».
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ φέρεται να είπε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν «γενικά αντιπαραθετικές στη φύση τους και όχι στοχευμένες στην προσπάθεια αναβίωσης των σχέσεών μας». Η Μόσχα έχει δηλώσει προηγουμένως ότι πριν εξετάσει μια εκεχειρία, η Δύση πρέπει πρώτα να σταματήσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η κρίσιμη σύσκεψη στο Κίεβο
Η ουκρανική πρωτεύουσα φιλοξένησε το Σάββατο (10/5) τον Βρετανό Σερ Κιρ Στάρμερ, τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Φρίντριχ Μερτς και τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι αποτελούν μέρος του «συνασπισμού των προθύμων» – μιας ομάδας χωρών που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία.
Οι ηγέτες προειδοποίησαν ότι «νέες και μαζικές» κυρώσεις θα επιβληθούν στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα της Ρωσίας, εάν ο Πούτιν δεν συμφωνήσει στην άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία «στον αέρα, στη θάλασσα και στην ξηρά». Tο πιο σημαντικό είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και είναι επίσης πρόθυμος να συμβάλει στην εφαρμογή και την επιτήρηση μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός.
Μάλιστα ήταν ο Μακρόν που αποφάσισε να καλέσει τον Τραμπ παρά τις διαφορά της ώρας για να το ενημερώσει για τη συνάντηση στο Κίεβο.