Νίκος Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που συνομιλεί αληθινά με την κοινωνία»

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Ηράκλειο – Όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο κλείσιμο της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ
Στο Ηράκλειο χτύπησε σήμερα η καρδιά του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, καθώς από το πρωί της Κυριακής (10:00 π.μ.) ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του κόμματος για την Κρήτη, στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”.
Η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με την αίθουσα εκδηλώσεων να είναι ασφυκτικά γεμάτη, όπως καταγράφεται και μέσα από το εικονογραφικό υλικό του neakriti.gr.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης κορυφώθηκε, με την κεντρική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη λίγο μετά τις 19:30.
Ανδρουλάκης στην ΚΡΗΤΗ TV: «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που συνομιλεί αληθινά με την κοινωνία – Όχι στο Π.Δ. που καταστρέφει τις περιουσίες των μικροϊδιοκτητών»
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Κρήτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, στέλνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα υπέρ της κοινωνικής βάσης και των απλών ανθρώπων του μόχθου.
«Είμαστε το μόνο κόμμα που διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις, γιατί θέλουμε να έχουμε άμεση επαφή με την κοινωνία, όχι να μιλάμε μέσα από τείχη εξουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επενδύει στους ανθρώπους της καθημερινότητας, στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες του τουρισμού και όλων εκείνων που κρατούν όρθια την τοπική οικονομία.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κράτος αν δεν στηρίξουμε με πράξεις τον πολίτη. Όλα ξεκινούν από εκεί», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τους εκτός σχεδίου οικισμούς, κάνοντας λόγο για καταστροφικές συνέπειες στους μικροϊδιοκτήτες και στις περιφερειακές κοινότητες.
«Δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που καταστρέφει τις μικρές ιδιοκτησίες και καταδικάζει τους οικισμούς. Το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί απέναντι σε κάθε τέτοια επιλογή», δήλωσε εμφατικά.
Νίκος Ανδρουλάκης: “Ανεπαρκής η οικονομική πολιτική – Ακρίβεια, ανισότητα και στεγαστική ασφυξία πνίγουν τη μεσαία τάξη”
Με αιχμές για τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης και έμφαση στα δομικά προβλήματα της κοινωνίας, ξεκίνησε την ομιλία του στο Ηράκλειο, κατά την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Κρήτης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισε το σημερινό δημοσιονομικό πλεόνασμα ως αποτέλεσμα μιας «άδικης και επικίνδυνης στρατηγικής», τονίζοντας ότι δεν βασίζεται σε παραγωγικότητα ή ανταγωνιστικότητα, αλλά σε πολιτικές που επιβαρύνουν δυσανάλογα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η οικονομική στασιμότητα είναι αποτέλεσμα πελατειακής διαχείρισης, χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Επισήμανε ότι η ακρίβεια συνθλίβει καθημερινά τα νοικοκυριά:
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην εκρηκτική αύξηση των ενοικίων, δηλώνοντας πως η χώρα αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκροτημένη πολιτική για το δικαίωμα στη στέγη, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των οικοπέδων σε οικισμούς, αφήνοντας αιχμές για χειρισμούς που εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα.
Όπως σημείωσε, το κόμμα του δεν εγκαταλείπει τις κοινωνικές του ρίζες, αλλά συνεχίζει να παλεύει με προτάσεις και δράσεις υπέρ των πολιτών που αγωνίζονται καθημερινά με αξιοπρέπεια.
Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι οι πολίτες του Αρκαλοχωρίου, αλλά και άλλων σεισμόπληκτων περιοχών, παραμένουν ξεχασμένοι, με ανεπαρκή μέτρα ανακούφισης, αργές αποζημιώσεις και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.
«Το μοντέλο του υποτιθέμενου επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο απέτυχε, αλλά εξέθεσε τους πολίτες σε αβεβαιότητα και εγκατάλειψη. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την αδράνεια και την προχειρότητα», ανέφερε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως για το ΠΑΣΟΚ, προτεραιότητα αποτελεί η ανασυγκρότηση ενός κράτους κοντά στον πολίτη, που λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και ανθρωπιά, και όχι με λογιστικές ισορροπίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.







Εισαγωγική ομιλία – Νίκος Ανδρουλάκης στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη: «Καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό για το χρονοδιάγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ»
Παρέμβαση στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Κρήτης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης με αφορμή την αναφορά που έγινε στο πάνελ για την Κάσο και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σχολίασε πως «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Η χώρα δέσμευσε 650 εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο και έχω ρωτήσει τον πρωθυπουργό στη Βουλή, τον υπουργό ‘Αμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών να μας πουν κάτι απλό: ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του έργου».
«Δεν είναι μόνο τα χρήματα, είναι και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «εάν πάμε στην αναδίπλωση -όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές-, τότε προφανέστατα η Τουρκία έχει πετύχει τον στόχο της, η Ελλάδα εκτίθεται ανεπανόρθωτα εάν ένα έργο που έχει σχεδιαστεί και έχει πολυδιαφημιστεί έχει αυτή την κατάληξη».
Σχολιάζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν μπορεί να «αγοράσει» το σενάριο ότι η Ευρώπη σχεδίασε τη δική της ενεργειακή στρατηγική κι εμείς παρασυρθήκαμε από την Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα, ενώ δεν έχει εξάρτηση από το φυσικό αέριο -μιλώ πάντα για την ηλεκτροπαραγωγή που είναι το κρίσιμο στοιχείο, εμείς δεν έχουμε βαριά βιομηχανία τόσο μεγάλη όσο η Γερμανία- αποκτά ξαφνικά μια τεράστια εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ενώ γνωρίζαμε, καθώς είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στην Κριμαία, ότι ήταν πιθανό το σενάριο της κλιμάκωσης, άρα της εξάρτησης, άρα του εκβιασμού και του γεωπολιτικού κινδύνου».
Πρόσθεσε δε: «Τι κάνει η χώρα μας, αντί να επενδύσει στα δίκτυα; Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε δίκαιη πράσινη μετάβαση και να φύγουμε από τον ρυπογόνο λιγνίτη με ένα υγιές αναθετικό σύστημα και γεωπολιτική ασφάλεια; Διότι δεν έχουμε δίκτυα ούτε εσωτερικά, ούτε εξωτερικά».
«Αντί η χώρα μας να επενδύσει στο δίκτυο και να λέμε σήμερα “κύριοι δήμαρχοι, ο καθένας από εσάς έχει τη δική του ενεργειακή κοινότητα, έχουμε αποθήκευση, έχουμε όλες τις υποδομές άρα διασυνδέουμε τους ρυθμούς της απολιγνιτοποίησης με τα έργα αποθήκευσης και δικτύου για να κάνουμε υγιή, σταθερή πράσινη μετάβαση προς όφελος του πολίτη και της παραγωγής”, δεν επενδύσαμε στο δίκτυο».
Όσον αφορά πώς τιμολογείται σήμερα η ενέργεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε καταλήγοντας: «Να μάθει ο κόσμος ποια είναι η πραγματικότητα. Ποιο είναι το ποσοστό από το χρηματιστήριο ενέργειας αποβραδίς και τι γίνεται κάθε πρωί στην Ελλάδα που εκτινάσσεται η τιμή της ενέργειας;».
Θεματική Ενότητα “Μια πράσινη και βιώσιμη Κρήτη”
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Περιφερεικακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που εξελίσσεται από το πρωί στο Ηράκλειο, είχε η Θεματική Ενότητα “Μια πράσινη και βιώσιμη Κρήτη”, στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, τεχνικό και πολιτικό χώρο, ενώ διατυπώθηκαν σοβαρές ανησυχίες για την ενεργειακή μετάβαση, τη λειτουργία των αγορών ενέργειας, την υδροδοτική επάρκεια του νησιού και τη θεσμική αποδυνάμωση των ΟΤΑ.
Ειδική αναφορά στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου
Ο Κωνσταντίνος Φίλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εμπλοκή στο έργο πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι χειρισμοί από το περασμένο καλοκαίρι – ειδικά στην περίπτωση της Κάσου – έχουν φέρει την Ελλάδα σε διπλωματικό και ενεργειακό αδιέξοδο. Εκτίμησε ότι πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε επαναχάραξη της διαδρομής του καλωδίου, γεγονός που «συνιστά μια αναδίπλωση υπό πίεση, η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε αποτυχία».
Αναλυτικά, στη Θεματική Ενότητα “Μια πράσινη και βιώσιμη Κρήτη” τοποθετήθηκαν η δρ. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια Ερευρνών διαΝΕΟσις, ο Εμμανουήλ Καραπιδάκης, κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο Αριστοτέλης Τσεκούρας, σύμβουλος μηχανικός Ενεργειακών Υποδομών και μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (ΙGA) και Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, ο δρ. Γιώργος Στάμτσης, αναπληρωτής γραμματέας Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, πρόεδρος ΜΙΝΩΑ Ενεργειακής Κοινότητας και αντιπρόεδρος της Δέσμης Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδας, ο Θοδωρής Νίνος, πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ο Ανδρέας Αγγελάκης, επίτιμος καθηγητής του Hubei University και επίτιμο μέλος και distinguished fellow της Παγκόσμιας Οργάνωσης Νερού, και η υδρολόγος και αναπληρώτρια γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος Ελισσάβετ Φελώνη. Παρεμβάσεις έκαναν ο Φραγκίσκος Παρασύρης, βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ενέργειας και οι δήμαρχοι Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Αρχανών – Αστερουσίων, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Μενέλαος Μποκέας και Μανώλης Κοκοσάλης αντίστοιχα.

Η Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις, αναφερόμενη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει 9,5 δισ. Οι επενδυτικές δαπάνες σε έργα δημιουργίας και συνοδευτικά είναι 9,5 δισ. και αυτές οι δαπάνες έχουν δώσει απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την παραγωγική ικανότητα».
«Αν κοιτάξει κανείς τους 451 μετασχηματιστές υψηλής προς μεσαίας τάσης στη χώρα, 1 στους 4 το οποίο είναι σημαντικό και χρειάζεται μια ανανέωση. Οπότε δεν συμβαίνει η αριστοποίηση όλων των ενεργειακών ροών, δεν γίνεται δηλαδή με έναν βέλτιστο τρόπο γιατί υπάρχει και κορεσμός στα δίκτυα αλλά υπάρχουν και πολλές απώλειες», ανάφερε.
Από την πλευρά του, ο Εμμανουήλ Καραπιδάκης, Κοσμήτορας Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, επισήμανε: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι βασικές πηγές που έχουμε στην ενέργεια είναι τα ορυκτά καύσιμα, η πυρηνική [ενέργεια] και οι ΑΠΕ».
Αναδεικνύοντας τα προβλήματα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη φάση έχουμε δύο προβλήματα. 1ον το πρόβλημα των ενεργειακών πηγών, το ενεργειακό μας ισοζύγιο και 2ον το πρόβλημα λειτουργίας της αγοράς. Έχουμε απελευθερώσει την αγορά κι έτσι είμαστε πολύ επιρρεπείς σε αύξηση τιμών».
Με τη σειρά του, ο Αριστοτέλης Τσεκούρας, Σύμβουλος Μηχανικός Ενεργειακών Υποδομών και Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ, διερωτήθηκε «αν μιλάμε για ενεργειακή μετάβαση ή ενεργειακό χάος», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε δει, όσοι είμαστε τον τομέα της ενέργειας, τα τελευταία χρόνια οι δήμοι ξεκίνησαν να κάνουν κάποια έργα. Με πόσες δυσκολίες, καταφέρνουν να κάνουν κάποια έργα και μετά τους είπε το κράτος; Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αυτόν που έχει τον ρόλο να απαγορεύσει σε έναν δήμο να συνδέσει ένα έργο που έχει κατασκευάσει. Αλλάζει [το κράτος] τη νομοθεσία από τον ενεργειακό συμψηφισμό, στον ταυτοχρονισμένο, αιφνίδια, πριν από την ώρα του, πριν από τις εξαγγελίες και δεν δίνει μια περίοδο προσαρμογής – δεν θα την πω χάριτος – στους ΟΤΑ, στα ευάλωτα νοικοκυριά, στις ενεργειακές κοινότητες». «Είναι κάτι ξένο για το κράτος οι ΟΤΑ, οι ευάλωτοι;» διερωτήθηκε.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (ΙGA) και Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό χαρακτήρα της ενέργειας, κρούοντας «καμπανάκι» για τις ενεργειακές εξαρτήσεις της Ευρώπης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα.
Επιπλέον, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις «στις αξιοποιήσεις των όποιων υδρογονανθράκων υπάρχουν στο υπέδαφος. Γιατί πολλές φορές δημιουργούνται και καλλιεργούνται προσδοκίες από διαφόρους, είτε με καλή είτε με λιγότερο καλή διάθεση, για το τι υπάρχει στο ελληνικό υπέδαφος. Προφανώς κάτι υπάρχει και δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον κολοσσών για την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και τον Πατραϊκό Κόλπο», ωστόσο, αυτό, όπως είπε, απέχει πάρα πολύ από εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα μετεξελιχθεί σε ένα «Ελ Ντοράντο».
Σχετικά με τη πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, είπε: «Εδώ έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, διότι οι χειρισμοί που έγιναν εξαρχής, εννοώ από το περασμένο καλοκαίρι, στην περίπτωση της Κάσου με ό,τι συνέβη με το ερευνητικό πλοίο, μας έχουν φέρει σε ένα αδιέξοδο. Και η δική μου εκτίμηση είναι – και νομίζω ότι δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα – ότι τελικά θα καταλήξουμε σε μια επαναχάραξη του έργου, το οποίο συνιστά σε μια πρώτη φάση μια αναδίπλωση. Δεν με ενοχλούν στη διπλωματία οι τακτικές αναδιπλώσεις, αρκεί να υπάρχει στρατηγική», σημειώνοντας ότι φοβάται πως η εν λόγω αναδίπλωση μπορεί να «γίνεται υπό την πίεση των συνθηκών» και σε μια προσπάθεια «να διορθώσουμε, ως Ελλάδα, δικά μας λάθη, κάτι που μπορεί να καταλήξει σε αποτυχία».
Ανοίγοντας την υποενότητα της ενέργειας, ο Δρ. Γιώργος Στάμτσης, αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέδειξε ότι «το να έχουμε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας απλά κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Χρειάζεται να έχουμε πολύ φθηνότερη ενέργεια».
Και πρόκρινε: «Να τεθεί ένας σκληρός ονομαστικός στόχος για το κόστος που πληρώνουν τα νοικοκυριά και σε αυτή τη βάση να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Να τεθεί εθνικός στόχος διετίας να μην υπερβαίνει το κόστος των νοικοκυριών 180-190 ευρώ/μεγαβατώρα».
Ως πρόεδρος της μεγαλύτερης ενεργειακής κοινότητας ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος ΜΙΝΩΑ Ενεργειακής Κοινότητας και αντιπρόεδρος της Δέσμης Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδας, υπογράμμισε το προβληματικό πλαίσιο που έχει εισαγάγει η κυβέρνηση. «Έχουμε 1740 κοινότητες και μόλις οι 30 είναι μη κερδοσκοπικές. Δηλαδή οι πραγματικές ενεργειακές κοινότητες, αυτές που εκφράζουν τους ενεργειακά φτωχούς, κατέχουν μόλις το 1% του χώρου. Η πλειονότητα του ελληνικού λαού θα έπρεπε να είναι στις κοινότητες και όχι στην κερδοσκοπία» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «στην Κρήτη δεν έχουμε ούτε ηλεκτρικό ούτε γεωγραφικό χώρο».
Ο Θοδωρής Νίνος Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης σημείωσε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί ολιστική προσέγγιση. «Οι δήμοι Χανίων, Χερσονήσου και Ρεθύμνης δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση σε ανάγκες νερού» χτύπησε καμπανάκι προσθέτοντας την ανάγκη ενιαίας διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Κρήτη.
«Πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση υποστηρίζουν τη μετάβαση σε μια ενιαία υδατική πολιτική, αυτή η στρατηγική είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Δεν έχουμε άλλο χρόνο» κατέληξε.
Ο Ανδρέας Αγγελάκης, επίτιμος καθηγητής του Hubei University και επίτιμο μέλος και distinguished fellow της Παγκόσμιας Οργάνωσης Νερού, υπογράμμισε ότι πάσχουμε στον τομέα διαχείρισης του νερού. «Δεν μπορεί να διαχωρίζεται διοικητικά η χρήση του νερού ανάλογα με τον αν είναι πόσιμο ή προς άρδευση».
Πρότεινε επίσης την ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου «Ενός νερού».
Η υδρολόγος και αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος Ελισσάβετ Φελώνη, χαρακτήρισε υπαρξιακής σημασίας για την Κρήτη το πρόβλημα της λειψυδρίας. «Διαρκώς μειώνονται οι βροχοπτώσεις στην ανατολική πλευρά του νησιού και επιπλέον η ξηρασία έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Η Κρήτη καταναλώνει 600 εκ. κυβικά νερού ετησίως, αλλά και αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί».
«Το κόστος άρδευσης εκτινάσσεται και η ενεργειακή επιβάρυνση είναι τεράστια» συμπλήρωσε.
Παρεμβαίνοντας ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ενέργειας ανέδειξε ότι «χρειάζεται να γίνει ένα λαϊκό, κοινωνικό, αυτοδιοικητικό και πολιτικό μέτωπο για την ενέργεια στη χώρα».

Και επιχειρηματολόγησε σημειώνοντας: «Βιώνουμε τα τελευταία έξι χρόνια τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου και συντελεστών παραγωγής στην ιστορία της μεταπολίτευσης, από τους πολλούς στους λίγους. Ένα δημόσιο αγαθό όπως είναι ο ηλεκτρικός χώρος, όπως τον ονειρευτήκαμε εμείς και πρώτοι μιλήσαμε για την πράσινη αλλά δίκαιη μετάβαση, όπως την ονειρευτήκαμε ως ένα νέο πεδίο συλλογικής δράσης και ενέργειας όλων των κοινωνικών δυνάμεων δυστυχώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το έχει μετατρέψει στη μεγαλύτερη μπίζνα της χώρας και δεν μας αξίζει».
Ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης τόνισε ότι «είμαστε το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης. Η αυτοδιοίκηση είναι το ανάχωμα αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ισχυρό και αρραγές, είναι χωμάτινο» και πρότεινε να επιστραφούν πόροι στις τοπικές κοινωνίες. «Ανακοινώθηκε ο ΒΟΑΚ γιατί να μη γίνει και ο περιβόητος αγωγός;» ανέφερε επί παραδείγματι για να σημειώσει την αποσπασματικότητα παρεμβάσεων του κεντρικού κράτους.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «κεντρικό ζήτημα που πρέπει να μεταφραστεί σε γενναία μεταρρύθμιση είναι το σύνθημα της συνδιάσκεψης: αποφασίζουμε για τον τόπο μας», ενώ ως προς το ενεργειακό θέμα κατέδειξε την απουσία των τοπικών κοινωνιών από τον σχεδιασμό του διαμοιρασμού του χώρου.

Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης ανέφερε ότι «με το Προεδρικό Διάταγμα 194/2025 έκανα ένα σενάριο με τους συνεργάτες μου και είδα ότι μειώνεται κατά 75% η οικοδομήσιμη γη στον δήμο μου. Σας παρακαλώ, κ. Πρόεδρε μια νομοθετική παρέμβαση από το ΠΑΣΟΚ».
