ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Λαϊκή Συσπείρωση»: «Να επαναχαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα τα σχολεία της Βιάννου»

Ομόφωνο ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου, για να επαναχαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα  τα σχολεία της Βιάννου, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης.

Ομόφωνα εγκρίθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 15 Μάη, το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης: «Να επαναχαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα τα σχολεία της Βιάννου που αντικειμενικά πληρούν τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό τους ως δυσπρόσιτα. Να δοθεί οριστική λύση για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμο προσωπικό». Αυτό το ψήφισμα – αίτημα του επαναχαρακτηρισμού των σχολείων καλείται η περιφερειακή αρχή να φέρει στην κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο αποχαρακτηρισμός των σχολείων της Βιάννου ως δυσπρόσιτων, ισχύει με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ,  ενώ αποφασίστηκε επί  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι δεν είχε ούτε έχει αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με τους λόγους και τις συνθήκες εξαιτίας των οποίων είχαν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως δυσπρόσιτα. 

Η άδικη και απαράδεκτη απόφαση να αποχαρακτηριστούν  τα δυσπρόσιτα σχολεία της Βιάννου και δεκάδες άλλα σε όλη τη χώρα πάρθηκε και συνεχίζει να ισχύει προκειμένου να μειώνεται  το κόστος και να βαθαίνουν οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων, ειδικοτήτων και σχολείων, ενώ δημιουργούνται επιπρόσθετες δυσκολίες στη στελέχωση των σχολείων, επηρεάζονται οι  όροι συγκρότησης των τμημάτων (αριθμός μαθητών κλπ.), ενδέχεται μείωση της οργανικότητας,  συνολικά επιβάλλονται πρόσθετα εμπόδια στην απρόσκοπτη – ομαλή λειτουργία τους.

Επιπλέον, οι σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό  στα σχολεία της Βιάννου, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών κατευθύνσεων που  εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και επιβάλλουν   περικοπές  στην  εκπαίδευση, αφήνουν τα σχολεία ακάλυπτα από εκπαιδευτικούς,  επιλέγουν αντί για μόνιμους διορισμούς το 1/3 των εκπαιδευτικών, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, να εργάζονται ως αναπληρωτές με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, όπως και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Ξεκάθαρα, η κατάσταση στα σχολεία της Βιάννου είναι τρανταχτή απόδειξη της συνέχειας του κράτους και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων που καθεμία αφήνει στα υπουργικά συρτάρια ανεξόφλητες επιταγές. Έτσι, λοιπόν, το «τώρα» ( όπως ο αποχαρακτηρισμός των σχολείων), η καθημερινότητα του κόσμου της Εκπαίδευσης, έχει το «πριν» του νομοθετικού οπλοστασίου, που αφήνει ως προίκα κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, και έχει και το «μετά», των κοινών στρατηγικών επιλογών στα σχολεία, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

 Είναι δίκαιο το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών) και της τοπικής κοινωνίας για τον επαναχαρακτηρισμό των σχολείων της Βιάννου στην κατηγορία των δυσπρόσιτων.

Χρειάζεται, γι’ αυτό το αίτημα, αγώνας και διεκδίκηση. Αγώνας και διεκδίκηση συνολικά  των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών,  για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού μας.

Δίπλα  σ’ αυτούς τους αγώνες είναι και θα είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button