ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Νέος ξεσηκωμός για την Υγεία με απόβαση στην 7η ΥΠΕ Κρήτης για την Παιδοψυχιατρική και Παιδοχειρουργικές Κλινικές

Αναλυτικότερα, χθες η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή προς τους υγειονομικούς αλλά και τους απλούς πολίτες, αφού τα ζητήματα αυτά αφορούν τους πάντες

Νέος ξεσηκωμός προετοιμάζεται πυρετωδώς από τη δραστήρια διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, για να διαμαρτυρηθούν οι υγειονομικοί και να διεκδικήσουν μέτρα αντιμετώπισης της υπολειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής και των Παιδοχειρουργικών Κλινικών του νησιού. 

Στην κινητοποίηση, που θα γίνει στην 7η Υ.ΠΕ. στις 31 Ιανουαρίου, θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι από τον χώρο της Δημόσιας Υγείας, όχι μόνο από τους υγειονομικούς αλλά και από άλλους κατοίκους που έχουν κάθε λόγο να νοιάζονται και να παλεύουν για την επίλυση των προβλημάτων των κρατικών νοσοκομείων, σύμφωνα με αποφάσεις που λαμβάνονται καθημερινά μέσα από τα συλλογικά τους όργανα. 

Αναλυτικότερα, χθες η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή προς τους υγειονομικούς αλλά και τους απλούς πολίτες, αφού τα ζητήματα αυτά αφορούν τους πάντες. 

«Η κατάσταση στη φροντίδα και περίθαλψη παιδιού και εφήβου από το δημόσιο Σύστημα Υγείας στο νησί μας έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Αυτό οφείλεται στη συνειδητή απαξίωση και υποβάθμιση του Συστήματος Υγείας σε κάθε βαθμίδα. 

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των μονάδων φροντίδας έχουν δημιουργήσει κινδύνους για τη χειρουργική και ψυχιατρική αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Οι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας έχουν οδηγήσει πολλούς υγειονομικούς σε παραίτηση. Τα μέτρα που λαμβάνονται από τις διοικήσεις, όπως τα “εντέλλεσθε” για υπερωρίες και μετακινήσεις γιατρών, καθώς και οι σοβαρές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το ΕΚΑΒ είναι ανησυχητικές. 

Η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί κινδύνους για τις επιπτώσεις από τη μεταβίβαση μεγάλου μέρους του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων από το κράτος στους ασθενείς. Οι εκπρόσωποι γονέων, καθηγητών, κοινωνικών λειτουργών και γυναικών έχουν επισημάνει την ελλιπή διάγνωση παιδιών που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη ή ψυχιατρική εκτίμηση λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με τις ανεπάρκειες του δημόσιου Συστήματος Υγείας, τα σχέδια της κυβέρνησης για το “νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας” και την ανάγκη συμμετοχής σε κινητοποιήσεις για την απαίτηση ουσιαστικών βελτιώσεων», σύμφωνα με το σωματείο, που προχωρά σε: 

• Ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών, εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όλων των πολιτών για τις τραγικές επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ανάγκη άμεσης μαζικής κινητοποίησης για τη διεκδίκηση στήριξης του δημόσιου Συστήματος Υγείας.
• 2ωρη στάση εργασίας για όλο το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ στις 31/01, από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. 

• Συγκέντρωση στη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. στις 31 Ιανουαρίου, στις 13:30, με αίτημα την άμεση, πλήρη στελέχωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και των Παιδοχειρουργικών Κλινικών ΠΑΓΝΗ και Γ.Ν. Χανίων με κατεπείγουσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού. 

Δημήτρης Βρύσαλης 

«Αυτή η μικρή γιορτή για την ανταλλαγή των ευχών με την Ανατολή του νέου έτους δε γίνεται σε μια γυάλα και δεν είναι έξω από την υπόλοιπη δράση μας, δεν είναι έξω από τις αγωνίες μας, τα προβλήματά μας και την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και στον χώρο της Υγείας. Αυτή η μικρή γιορτή έρχεται να ενώσει όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, όλες τις ειδικότητες», είπε στον χαιρετισμό του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας χθες, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. 

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, οι υγειονομικοί, ο λαός μας, είναι μπροστά σε μια επίθεση άνευ προηγουμένου στο εισόδημά μας και στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά μας, με την ακρίβεια να τσακίζει κόκκαλα, την εντατικοποίηση, την υποστελέχωση, την εργασιακή εξουθένωση, τη συρρίκνωση και το κλείσιμο κλινικών. 
Την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας, που αν δεν έχεις χρήματα και βοήθεια κινδυνεύεις να πεθάνεις, μόνο ο ενωμένος μαζικός αγώνας θα τους σταματήσει, δεν υπάρχουν σωτήρες. Ή τα κέρδη των λίγων ή οι ζωές των πολλών!

Το σωματείο μας, οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουμε μάθει να στεκόμαστε στο πλευρό των αδυνάτων, στο πλευρό όλων όσων αντιστέκονται, που δε δέχονται σαν κανονικότητα να είμαστε φθηνοί και πολυεργαλείο, οι ασθενείς πελάτες και η υγεία εμπόρευμα. 

Έχουμε μάθει να πολεμάμε και να διασκεδάζουμε. Να παίρνουμε μικρές ανάσες στο δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος. 
Γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση και ο αγώνας είναι μονόδρομος! Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα εκ μέρους της διοίκησης του σωματείου μας να σας ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη για όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας σε όλα τα επίπεδα». 

«Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια» 

Η διοίκηση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ηρακλείου εξέδωσε ανάλογη ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας πως θα δώσει δυναμικό “παρών” στις κινητοποιήσεις αυτές. 
«Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι… κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό εργαζόμενοι και γονείς έχουμε καταγγείλει τη χρόνια υποστελέχωση και τη συστηματική απαξίωση των συγκεκριμένων κλινικών. Ο ευαίσθητος τομέας της περίθαλψης παιδιών και εφήβων αποδυναμώνεται, οι παροχές Υγείας προς τους μικρούς ασθενείς περιορίζονται. Ο κίνδυνος οριστικού κλεισίματος της Παιδοψυχιατρικής και των Παιδοχειρουργικών Κλινικών της Κρήτης θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην υγεία των παιδιών και στις οικογένειές τους. Μέσα από τις εξαγγελίες της για το νέο ΕΣΥ, η κυβέρνηση – συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων – έχει διακηρύξει τον στόχο της για μείωση του κόστους και διεύρυνση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις κλινικών, τμημάτων και ολόκληρων νοσοκομείων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προσφεύγοντας είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία των (κατ’ όνομα μόνο) δημόσιων νοσοκομείων. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», αναφέρει, μεταξύ άλλων! 

 

Πανλασιθιώτικη κινητοποίηση τον Φεβρουάριο 

Στο μεταξύ, αναβρασμός επικρατεί και στον νομό Λασιθίου, με ζητήματα αιχμής την κατάσταση που επικρατεί στο πολύπαθο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Συγκεκριμένα, προετοιμάζουν και εκεί οι υγειονομικοί, πανλασιθώτικη συγκέντρωση για την υγεία, η οποία και προγραμματίζεται ή για τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο, ή για τον Μάρτιο. 

Υπό την πίεση αυτών των γεγονότων και του ξεσηκωμού που προγραμματίζεται στον νομό Λασιθίου, στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με πολύ μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, κάτι που είναι ενδεικτικό της οξύτητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το ΓΝΑΝ και του κινδύνου πλήρους συρρίκνωσής του το επόμενο διάστημα. 
Η συζήτηση έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα και κατέληξε σε απόφαση-ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και στο ΕΣΥ και σε συγκεκριμένες δράσεις και κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα που είναι: 
– Συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ για τους συναδέλφους ΣΟΧ σε καθαριότητα, σίτιση και στέγαση την 1η/2/23 και στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. 
– Συμμετοχή στην πανλασιθιώτικη συγκέντρωση για την Υγεία, την οποία αναμένεται να καλέσουν οι επιτροπές αγώνα του νομού εντός του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου. 
– Συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2/23». 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button