Μπριζόλες στο διάστημα: Η «επανάσταση» της διαστημικής διατροφής ξεκινά!

Έχουν ξεκινήσει πειράματα για την παραγωγή διαστημικών τροφίμων
Η προοπτική να παρασκευάζονται γεύματα όπως μπριζόλες, πουρές και γλυκά στο διάστημα ίσως γίνει πραγματικότητα, αν ευοδωθεί ένα νέο ερευνητικό σχέδιο που «τρέχει» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) στηρίζει οικονομικά αυτό το πείραμα, που εξετάζει εάν είναι εφικτή η δημιουργία καλλιεργημένων τροφίμων σε περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας και έντονης ακτινοβολίας.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη μείωση των τεράστιων εξόδων τροφοδοσίας των μελών του πληρώματος – κόστος που μπορεί να ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ ανά ημέρα.
Η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί την αφετηρία για ένα πιλοτικό «εργοστάσιο τροφίμων» στο ISS, πιθανώς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
«Αν θέλουμε ο άνθρωπος να εξελιχθεί σε πολυπλανητικό είδος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να τραφεί εκτός Γης», ανέφερε στο BBC ο Δρ. Ακίλ Σάμσουλ, επικεφαλής της Frontier Space, εταιρείας που συνεργάζεται με το Imperial College London.
Στόχος τους: παραγωγικές μονάδες τροφής σε τροχιά και στη Σελήνη. Όπως λέει ο ίδιος, η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων είναι αναγκαία για τη μόνιμη ανθρώπινη παρουσία εκτός πλανήτη.
Η μέθοδος βασίζεται στην εργαστηριακή παραγωγή θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες, τα οποία μορφοποιούνται ώστε να μοιάζουν με γνωστά φαγητά. Ήδη, τεχνητό κοτόπουλο διατίθεται σε ΗΠΑ και Σιγκαπούρη, ενώ το τεχνητό βοδινό περιμένει έγκριση σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ.
Με τα μελλοντικά σχέδια για μακροχρόνιες αποστολές στη Σελήνη και πιθανώς στον Άρη, η εφοδιαστική υποστήριξη μέσω πυραύλων είναι ασύμφορη, επισημαίνει ο Δρ. Σάμσουλ. Αντίθετα, η παραγωγή φαγητού επιτόπου στο διάστημα είναι οικονομικότερη και πρακτικότερη.
Η αρχή μπορεί να γίνει με απλές συνταγές, όπως πρωτεϊνούχος πουρές πατάτας, ενώ μακροπρόθεσμα τα συστατικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σε 3D εκτυπωτές τροφίμων για πιο σύνθετα πιάτα, ακόμη και ψηφιακά εκτυπωμένες μπριζόλες.
Σκοπός είναι να παραχθούν γεύματα πολιτισμικά οικεία για τους αστροναύτες, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους. Όπως τονίζει ο Δρ. Ροντρίγκο Λεντέσμα-Αμάρο, διευθυντής του Κέντρου Bezos, στο μέλλον θα μπορούμε να αναπαράγουμε παραδοσιακές κουζίνες από όλο τον κόσμο, προσφέροντας αίσθηση άνεσης σε δύσκολες συνθήκες.
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι οι βιολογικές αλλαγές που προκαλεί η διαμονή στο διάστημα, όπως η απώλεια ασβεστίου και ορμονικές μεταβολές, καθιστούν την προσαρμοσμένη διατροφή αναγκαία. Η εργαστηριακή τροφή, εμπλουτισμένη με απαραίτητα στοιχεία, θα μπορούσε να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες χωρίς τη χρήση εξωτερικών συμπληρωμάτων.