Διεθνής επικαιρότητα

Μπορούμε να ζήσουμε 24 ώρες χωρίς ρεύμα; Οδηγός επιβίωσης μετά το ισπανικό blackout

Και ξαφνικά όλα σβήνουν. Όλα όσα θεωρούσαμε αυτονόητα παύουν να λειτουργούν, οι επικοινωνίες νεκρώνουν, οι μεταφορές επίσης, δεν λειτουργεί καν το κουδούνι της εισόδου και το ψυγείο αρχίζει να νοιώθει… «ανασφαλές».

Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να το έχουμε καταχωρήσει στο πεδίο του φανταστικού, το πρόσφατο παράδειγμα στην Ιβηρική χερσόνησο όμως μας έδειξε ότι είναι πιθανόν κάθε στιγμή αν «κάτι» πάει στραβά. Και αυτό το «κάτι» ακόμα το ψάχνουν οι Ίβηρες.

Σε έναν κόσμο που έχει μάθει να ζει με «πολυτέλειες» που συνδέονται απαραιτήτως με μία πρίζα, μοιάζει εξαιρετικά οδυνηρό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ζήσουμε έστω μερικές ώρες χωρίς να φορτίσουμε τίποτα.

Το σωτήριο γκαζάκι

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως αν συμβεί και στη χώρα μας το απευκταίο; Πρώτ’ απ’ όλα θα πρέπει να εντοπίσουμε αντικείμενα και συσκευές που δεν έχουν ανάγκη από ρεύμα. Και το πρώτο είναι το γνωστό σε όλους μας γκαζάκι. Με αυτόν τον τρόπο πρώτ’ απ’ όλα διασφαλίζουμε αυτό που για τους περισσότερους είναι καθημερινή συνήθεια. Τον καφέ. Μπορεί να μην έχουμε την πολυτέλεια των καπουτσίνο και των φρέντο, αλλά έναν καλό παραδοσιακό ελληνικό θα τον έχουμε μέσα σε λίγα λεπτά. Το γκαζάκι μπορεί επίσης να λειτουργήσει και ως εστία μαγειρέματος, καθώς όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές λειτουργούν με ρεύμα.

Αυτό που επίσης θα πρέπει να έχουμε πάντα μέσα στο σπίτι στις φωτεινές εποχές για να είμαστε έτοιμοι στις σκοτεινές είναι έναν ή περισσότερους φακούς, μπαταρίες και κεριά. Δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά. Τα κεριά θα μας προσφέρουν μια πηγή φωτός τις πρώτες στιγμές μετά τη διακοπή, ο φακός και οι μπαταρίες ένα μίνιμουμ ενέργειας. Αν μάλιστα έχουμε κάπου και ένα τρανζιστοράκι που θα μας βοηθήσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για την εξέλιξη των γεγονότων ακόμα καλύτερα, καθώς το διαδίκτυο θα είναι μάλλον απρόσιτο χωρίς ρεύμα.

Μπαταρίες, κεριά και powerbank

Για κάποιες ώρες βέβαια μπορούμε να έχουμε σε λειτουργία τα κινητά μας, αν έχουμε προνοήσει να έχουμε φορτισμένα κάποια powerbank. Ακόμα και έτσι όμως η χρήση πρέπει να είναι λελογισμένη, καθώς ποτέ δεν ξέρουμε εξ αρχής πόσο θα διαρκέσει μια διακοπή ρεύματος. Είναι βέβαιο ότι την εποχή της εξάρτησης από τα social media κάποιοι θα εμφανίσουν στερητικά σύνδρομα αν δεν ανεβάσουν μία έστω selfie την ώρα, αλλά ίσως ένα blackout να τον δουν ως ένα reality επιβίωσης και έτσι να ξεχάσουν το προσωρινό «έλλειμμα επικοινωνίας».

Αυτό που επίσης θα πρέπει να έχουμε πάντα μέσα στο σπίτι στις φωτεινές εποχές για να είμαστε έτοιμοι στις σκοτεινές είναι έναν ή περισσότερους φακούς, μπαταρίες και κεριά. Δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά. Τα κεριά θα μας προσφέρουν μια πηγή φωτός τις πρώτες στιγμές μετά τη διακοπή, ο φακός και οι μπαταρίες ένα μίνιμουμ ενέργειας. Αν μάλιστα έχουμε κάπου και ένα τραντζιστοράκι που θα μας βοηθήσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για την εξέλιξη των γεγονότων ακόμα καλύτερα, καθώς το διαδίκτυο θα είναι μάλλον απρόσιτο χωρίς ρεύμα.

podilato.jpg

Όταν γίνεται η ζωή… ποδήλατο

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός κατά την διάρκεια μίας εκτεταμένης διακοπής ρεύματος είναι οι μετακινήσεις. Τα μέσα σταθερής τροχιάς ως ηλεκτρικά σταματούν αμέσως, αλλά και αυτά που συνεχίζουν να κινούνται, όπως τα λεωφορείας κυκλοφορούν μέσα σε ένα χάος, αφού πλέον δεν υπάρχουν φανάρια. Τα αεροδρόμια διακόπτουν τις πτήσεις κυρίως για λόγους ασφαλείας, αφού διαθέτουν γεννήτριες, αλλά όχι τόσο ισχυρές που θα σηκώσουν τον φόρτο εργασίας μιας κανονικής μέρας. Η μόνη ασφαλής λύση, που δεν θα δημιουργήσει καμία ανασφάλεια στον χρήστη της, είναι το ποδήλατο. Παλιό, δοκιμασμένο και τις τελευταίες δύο δεκαετίες δημοφιλές μέσο μετακίνησης σε όλον τον κόσμο. Μπορεί να μην έχουμε την κουλτούρα των Ολλανδών στην ποδηλασία, αλλά καλό θα ήταν να έχουμε ένα συντηρημένο ποδήλατο, ανά πάσα στιγμή, γιατί σίγουρα θα εκτιμήσουμε τις υπηρεσίες του όταν υπάρξει ανάγκη.

Οι κονσέρβες και τα μετρητά

Μια άγνωστης διάρκεια διακοπή ρεύματος είναι μια άσκηση σωστής διαχείρισης χρόνου και δυνάμεων. Θα πρέπει να βρούμε απλές λύσεις σε βασικές ανάγκες, όπως πχ αυτή του φαγητού. Έχουμε πάντα την εναλλακτική που μας δίνει το γκαζάκι, στο οποίο θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κάτι πρόχειρο αλλά επαρκές. Καλό θα είναι να έχουμε πάντα στο σπίτι τροφές με μακρινή ημερομηνία λήξης, όπως οι κονσέρβες. Δεν χρειάζεται να καταληφθούμε από το περιβόητο «κατοχικό σύνδρομο» και να αδειάσουμε τα ράφια των σουπερμάρκετ, αλλά μια επαρκής ποσότητα για λίγες μέρες θα μας φανεί χρήσιμη. Όταν τώρα δεν έχουμε προνοήσει θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η δυνατότητα παραγγελίας δεν είναι πλέον στο τραπέζι, καθώς ακόμα και τα σταθερά τηλέφωνα λειτουργούν με ρεύμα. Ακόμα και αν σκεφτούμε να μεταβούμε σε ένα κατάστημα εστίασης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ίσως να μην υπάρξει η δυνατότητα εξυπηρέτησης αφού και εκεί οι κουζίνες χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν.

Τέλος καλό θα ήταν να έχουμε πάντα στα χέρια ένα μικρό ποσό μετρητών της τάξης των 100 ευρώ, καθώς οι συναλλαγές με κάρτες εν μέσω blackout είναι αδύνατες.

Μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν δύσκολα για ανθρώπους που έχουν συνδέσει τις περισσότερες δραστηριότητες της ζωής τους με την ενέργεια, αλλά ας σκεφτούμε ότι η έλλειψη ρεύματος μπορεί να δυσκολεύει τη ζωή μας, αλλά δεν την καταστρέφει. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η βεβαιότητα υπάρχει για τον περισσότερο κόσμο εδώ και λιγότερο από έναν αιώνα. Η ανθρωπότητα πορεύτηκε, επιβίωσε και ενίοτε μεγαλούργησε επί αιώνες χωρίς ούτε μία πρίζα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button