Μονοθεματική συνεδρίαση του Δ.Σ για τα σχολικά κτίρια ζητά η Ένωση Γονέων

«Απογοητευτική και επικίνδυνη η εικόνα των σχολικών κτιρίων στο Δήμο Ηρακλείου»
Γονείς, Σύλλογοι, Εκπαιδευτική Κοινότητα θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και διεκδίκηση για την ασφάλεια των παιδιών λέει η ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου
Τη Μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κτιριακή κατάσταση των σχολείων στο Δήμο ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η εικόνα είναι τουλάχιστον τραγική και σε πολλά σχολεία επικίνδυνη.
Ο Δημήτρης Δουλουφάκης, Πρόεδρος της Ένωσης, μιλά στο Ράδιο 98.4 για τα Ειδικά Σχολεία, το Γυμνάσιο Αλικαρνασσού, τα μισθωμένα κτίρια για τη φιλοξενία νηπιαγωγείων, τις οικοδομικές άδειες που δεν υπάρχουν, τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας και τους λέβητες που λειτουργούν δίπλα στα παιδιά, τις ευθύνες των Δήμων και πρωτίστως του κράτους γιαυτή την κατάσταση.
Επισημαίνει τέλος ότι Γονείς, Σύλλογοι, Εκπαιδευτική Κοινότητα θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και διεκδίκηση για την ασφάλεια των παιδιών.
Η Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του ΔΣ,
Είναι βέβαια γνωστό σε εσάς, αλλά και σε όλο το Ηράκλειο, ότι η κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτήρια του Δ. Ηρακλείου είναι τουλάχιστον τραγική και σε πολλά σχολεία επικίνδυνη. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Δ. Ηρακλείου με συνεχείς παρεμβάσεις, συζητήσεις, δημοσιοποιήσεις σχετικών ζητημάτων προσπαθεί να φέρει στην επικαιρότητα και να αναδείξει το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Για τα αυτονόητα οι γονείς αναγκαζόμαστε να αφήσουμε τις υποχρεώσεις μας ώστε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα των σχολείων των παιδιών μας, μικρά και μεγάλα, χρόνια τώρα. Πολλοί σύλλογοι γονέων γνωρίζουν από πρώτο χέρι, όπως έχουμε δει, ότι χωρίς την προσπάθεια και τις κινητοποιήσεις των συλλόγων γονέων με τη συμβολή πιστεύουμε και της Ένωσης Γονέων, δεν θα είχε γίνει τίποτα, όπως για το Καπετανάκειο παλιότερα, για την πρώην Ακαδημία, το Γερωνυμάκειο, τα σεισμόπληκτα, τα Ειδικά Σχολεία (ΕΕΕΕΚ & ΕΝΕΕΓΥΛ), το Γυμνάσιο της Αλικαρνασσού που αποτελεί το πιο πρόσφατο αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο παράδειγμα.
Βέβαια πολλά σοβαρά προβλήματα παραμένουν και εμφανίζονται καθημερινά, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πάνω από 170 σχολικών κτηρίων- συγκροτημάτων στο δήμο μας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Κτήρια πολύ παλιά (κάποια κτισμένα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα), ασυντήρητα, χωρίς οικοδομικές άδειες, χωρίς στατικές ή άλλες μελέτες, πολλά ακατάλληλα ενοικιαζόμενα (κυρίως νηπιαγωγεία), σχολεία που στεγάζονται μόνο σε container, η απαράδεκτη συμπεριφορά διαχρονικά κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών σχετικά με το κτηριακό στην ειδική αγωγή και πλήθος άλλων προβλημάτων, χαρακτηρίζουν την κατάσταση και το 2025.
Ειδικά για τα μισθωμένα, επειδή έχουμε πληροφορηθεί σχετικά ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη λήξη μισθωμάτων αλλά και την ακαταλληλότητα πολλών από τα μισθωμένα αυτά κτήρια (ειδικά τα νηπιαγωγεία), θεωρούμε ότι αποτελεί ΜΕΓΙΣΤΟ ζήτημα. Αν και έχουμε ζητήσει εγγράφως σχετική ενημέρωση ως προς τον αριθμό των μισθωμένων κτιρίων που λειτουργούν ως σχολεία στο δήμο μας ουδέποτε πήραμε απάντηση. Επίσης είναι σημαντικό τι μέλει γενέσθαι με πιθανά παραρτήματα (καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία και Α΄ Δημοτικού) που θα χρειαστεί από τη νέα σχολική χρονιά.
Πιστεύουμε ότι γίνεται πια φανερό σε όλους ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει και να συζητήσει σε ΕΚΤΑΚΤΗ ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΗ συνεδρίαση του, την κατάσταση αυτή ώστε να παρθούν μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Τα αιτήματα που διαμορφώνονται είναι:
• ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να υπάρξει σχέδιο ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων σε όλο το Δήμο Ηρακλείου με βάση τις ανάγκες και την σύγχρονη πραγματικότητα με κρατική χρηματοδότηση και μελέτες από την ΚΤΥΠ. Αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει κανείς (τουλάχιστον σε εμάς δεν έχει φθάσει ποτέ αν και το έχουμε ζητήσει εγγράφως και αυτό) πόσα και ποια είναι τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα που προορίζονται για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων (όλων των βαθμίδων συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής αγωγής δλδ και παιδικοί σταθμοί). Ποια και πόσα τέτοια οικόπεδα έχουν προβλεφθεί στις υπό χάραξη νέες επεκτάσεις του σχέδιού πόλης. Πόσες και ποιες είναι- αν υπάρχουν- μελέτες για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. Πόσα και ποια οικόπεδα είναι χαρακτηρισμένα ως χώροι πρασίνου ή αναψυχής από το πολεοδομικό σχέδιο του Δ. Ηρακλείου.
• ΑΜΕΣΑ να ληφθούν προληπτικά μέτρα ώστε να μην χαθεί το προσωρινό σχολείο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο λιμάνι και στεγάζει τα ειδικά σχολεία που στεγάζονταν στην Ακαδημία. Υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός μετά την εξαγορά του ΟΛΗ από τον όμιλο Grimaldi σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου αυτού.
• ΑΜΕΣΑ με ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, να ετοιμαστεί σε ελεύθερο χώρο ακόμη ένα προσωρινό σχολείο που θα στεγάσει είτε περιπτώσεις μαθητών από σχολεία που γίνονται εργασίες είτε περιπτώσεις από σχολεία που μπορεί να βρεθούν στον αέρα, όπως τα ενοικιαζόμενα ή το Γυμνάσιο Αλικαρνασσού, αν χρειαστεί από Σεπτέμβρη. Τέτοιες ενέργειες κάναμε προς τους αρμόδιους φορείς του Δήμου αλλά εισπράξαμε τουλάχιστον αδιαφορία. Δηλώνουμε βεβαία ότι επουδενί ως Ένωση Γονέων δεν προάγουμε πρόχειρες και προσωρινές λύσεις καθώς έχουμε δει ότι κυριαρχεί ο κανόνας του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αλλά βλέπουμε την αναγκαιότητα να υπάρχει ένα χώρος που να μπορέσει να στεγάσει έστω και προσωρινά ένα σχολειό σε περίπτωση ανάγκης και να μην μείνει άστεγο και οι μαθητες να μην χασουν ουτε μια μερα μαθημα δια ζωσης καθως η λυση που προωθειται μεσω Webex εκπαιδευτικα ειναι ακαταλληλη , οπως τα δύο προσφατά περιστατικά (ειδικά σχολεία και Γυμνάσιο Αλικαρνασσού) ανέδειξαν. Κάτι που προφανώς οι αρμόδιοι αφήνουν στη γνωστή τακτική του «πάμε και όπου βγει».
· Άμεσα η Δημοτική Αρχή να απαντήσει τι προτίθεται να πράξει σε θέματα ασφάλειας που προκύπτουν σε υφιστάμενα σχολεία, καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το αν πληρούν τους κανονισμούς, όπως για παράδειγμα σε θέματα πυρασφάλειας: καυστήρες σε πυράντοχα δωμάτια, μακριά από αίθουσες διδασκαλίας ή διαδρόμους διαφυγής σε περίπτωση εκκένωσης, δεύτερο κλιμακοστάσιο, πόρτες με μπάρες ασφαλείας, καθώς και εάν υπάρχουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Υπάρχουν βεβαιώσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας για περιοδικούς ελέγχους στους ηλεκτρολογικούς πίνακες.
· • Η ανάγκη δημιουργίας Μητρώου Σχολικών Κτιρίων είναι επιτακτική. Το πρόσφατο περιστατικό με το Γυμνάσιο Αλικαρνασσού, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πολεοδομική άδεια, ανέδειξε ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο η Ένωση Γονέων έχει εκφράσει πολλές φορές. Δεν υπάρχει μόνο έλλειψη επαρκούς γνώσης όλων εκείνων των απαραίτητων πληροφοριών που αφορούν κάθε σχολικό κτίριο κατά την κατασκευή του (οικοδομική άδεια, έτος κατασκευής κ.ά.), αλλά και ελλιπής ενημέρωση για όλες τις μετέπειτα παρεμβάσεις που ενδέχεται να έχουν γίνει.
Για εμάς πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια, η υγεία και η εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση ΟΛΩΝ των παιδιών του Δ. Ηρακλείου σε σύγχρονα, επαρκή και ασφαλή σχολεία, χωρίς καμία διάκριση. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση δηλώσεις ότι «δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο του Δήμου». Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι προτεραιότητες μας να γίνουν και προτεραιότητες του ΔΣ και επιτέλους να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας».