Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Ειδήσεις

Μια όμορφη συνεισφορά στο Έτος Σκαρίμπα από το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας

“Νά ΄ναι σα να μας σπρώχνει ένας αέρας μαζί…” τιτλοφορείται το υπέροχο εικαστικό – λογοτεχνικό λεύκωμα που δημιούργησαν τα παιδιά, αφιερωμένο στον Γιάννη Σκαρίμπα.

Η Βάλη Τζελέπη, εικαστικός, υπεύθυνη της δράσης, γράφει στην εισαγωγή του λευκώματος:

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια από τις δράσεις του σχολείου μας, του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας, που έγιναν στο πλαίσιο του έτους Γιάννη Σκαρίμπα. Αποτελεί τη συμβολή του μαθήματος των εικαστικών στο να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να αγαπήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας τα ποιήματα του σημαντικού λογοτέχνη και “χαλκιδεότερου πάντων των χαλκιδαίων,” όπως ο ίδιος έλεγε για τον εαυτό του.

Στη συγκεκριμένη δράση είχαμε την πολύτιμη υποστήριξη της Βασιλικής Λευκούδη που μας βοήθησε με την επιλογή των αποσπασμάτων από το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα, καθώς και με τα διάφορα στάδια της παρούσας έκδοσης.

Ασχολήθηκαν οι μαθητές όλων των τάξεων.

Στο ξεκίνημα δώσαμε στα παιδιά ποιήματα του Σκαρίμπα για να διαβάσουν και να επιλέξουν αυτούς τους στίχους που τους συγκινούν περισσότερο για να δημιουργήσουν μια εικόνα. Δημιουργήθηκαν προσχέδια με τις ιδέες τους, ανάλογα με το περιεχόμενο των στίχων που είχαν επιλέξει. Τα προσχέδια στη συνέχεια αξιολογήθηκαν ξεχωριστά για κάθε μαθητή και μαθήτρια και συζητήθηκαν οι ιδέες με στόχο να βελτιωθούν και να είναι υλοποιήσιμες.

Αφού καταλήξαμε στο καταλληλότερο προσχέδιο, τα παιδιά ολοκλήρωσαν το τελικό τους σχέδιο. Για τα ρεαλιστικά στοιχεία των σχεδίων χρησιμοποιήσαμε βοηθητικά φωτογραφίες ή έργα ζωγράφων.

Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέροντα τον διάλογο που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα εικαστικά έργα των παιδιών και το ιδιαίτερο λογοτεχνικό σύμπαν του Γιάννη Σκαρίμπα.

Δείτε εδώ το λεύκωμα online

Επόμενη εκδήλωση το Σάββατο 12 Απριλίου 2025 στη Χαλκίδα για την τίμηση της εξέχουσας μελετήτριας του Σκαριμπικού έργου Κατερίνας Κωστίου και μαζί και μέσω αυτής της τίμησης για την ανάδειξη, έστω συμβολικά, της ειδικής αξίας που έχει η επιστημονική έρευνα της τέχνης και γενικότερα η τεκμηριωμένη γνώση των διάφορων πλευρών της πραγματικότητας για να “ανθρωπέψει ο άνθρωπος”.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button