Διεθνής επικαιρότητα

Τι απαντά η Αθήνα στο λιβυκό διάβημα για έρευνες από νορβηγικό πλοίο νότια της Κρήτης

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης προχώρησε  σε διάβημα την προηγούμενη εβδομάδα για τις έρευνες που πραγματοποίησε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος στα Οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το γεγονός επιβεβαιώνουν και κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι θα υπάρχει επίσημη απάντηση εντός των επομένων ημερών, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο

Την περασμένη εβδομάδα και ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες του Ramform Hyperion σε μια περιοχή που πιθανολογείται ότι υπάρχουν ενδιαφέροντα κοιτάσματα φυσικού αερίου, επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας στον Έλληνα πρεσβευτή στην Τρίπολη Ν. Γαριλίδη. Έτσι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης επιμένει στην τακτική της αμφισβήτησης τωνοΟικοπεδων τα οποία έχει καθορίσει η Ελλάδα βάσει του νόμου Μανιάτη που προβλέπει ότι σε περίπτωση απουσίας διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης τότε εξωτερικό όριο της Ελληνικής ΑΟΖ θεωρείται η μέση γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε αντιδράσει στις ρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά το καλοκαίρι του 2019 με διαβήματα προς την Αθήνα και συνέχισε με την υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου, το οποίο επιχειρούσε να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button