Με φως και έθιμα υποδέχεται το Πάσχα η Ιεράπετρα – Ανάσταση και φιλοξενία στη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης (pics)

Οι ξενιτεμένοι επιστρέφουν να κάνουν Πάσχα στην Ιεράπετρα – Από τις βαγιές στα σοκάκια μέχρι το κάψιμο του Ιούδα
Με το Αναστάσιμο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου, η Ιεράπετρα και οι τοπικές κοινότητες της υποδέχονται τους ξενιτεμένους αλλά και τους ξένους επισκέπτες που επέλεξαν και εφέτος να κάνουν Πάσχα στη νοτιότερη και πιο ζεστή πόλη της Ευρώπης.
«Σε μια εποχή ποικίλων δυσκολιών και αλλεπάλληλων προκλήσεων, που απουσιάζει η ελπίδα και η προοπτική της Αναστάσεως, ο Αναστάς Κύριος μας καλεί να αντλήσουμε φως, χαρά, ειρήνη, έμπνευση, παρηγοριά, ενδυνάμωση και αισιοδοξία από το κενό μνημείο Του. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, αναμμένες τις λαμπάδες των ψυχών μας με το αληθινό Φως Του, που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο, για να φωταγωγηθεί ολόκληρη η ζωή μας από το ανέσπερο φως της Αναστάσεως Του», καταλήγει στο Πασχαλινό μήνυμά του με ολόθερμες Αναστάσιμες ευχές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

Στο μεταξύ, με σύμμαχο τον ζεστό ανοιξιάτικο καιρό, συνεχίζεται η επιστροφή στη γενέτειρα πόλη για τους εκατοντάδες ξενιτεμένους Ιεραπετρίτες, που άρχισαν να φτάνουν στον τόπο που αγαπούν από το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αεροπλάνα και βαπόρια, για να περάσουν παραδοσιακά την Ανάσταση του Κυρίου στα πανέμορφα χωριά της Ιεράπετρας, με αγαπημένους συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς.
Στην πόλη της Ιεράπετρας και σε όλα τα μικρά και μεγάλα χωριά συνεχίζονται, ωστόσο, οι εξορμήσεις καθαριότητας, τα ασπρίσματα και ο ευπρεπισμός των σοκακιών, απ’ όπου θα περάσει ο Επιτάφιος, με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους –όπου υπάρχουν– να συνδράμουν τους κοινοτάρχες και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου.
Σε κάθε Ιερό Ναό μοιράστηκαν στους πιστούς την Κυριακή των Βαΐων τα σταυρουδάκια από τα φύλλα της βαγιάς και υπήρξε ένας άτυπος συναγωνισμός: σε ποιο χωριό θα κάνουν τα πιο περίτεχνα, τα πιο δύσκολα και τα πιο όμορφα.
Τα Πασχαλινά έθιμα της Καλαμαύκας
Τα πασχαλινά ήθη και έθιμα αναβιώνουν κάθε χρόνο στην Καλαμαύκα, με την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού να πρωταγωνιστούν και όλο τον κόσμο να συμμετέχει στα πασχαλινά δρώμενα.

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμαύκας, κ. Ειρήνη Μπιλανάκη, την ώρα που προσπαθούσε μαζί με άλλους κατοίκους του χωριού να καθαρίσει τους δρόμους από τα χόρτα, ώστε να ευπρεπιστούν τα σοκάκια που θα ακολουθήσει η περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μας είπε ότι: «Εφέτος, λόγω ακρίβειας και οικονομικών δυσκολιών, οι περισσότεροι ξενιτεμένοι συγχωριανοί μας δεν έδειξαν μεγάλη προθυμία να κατεβούν από την Αθήνα και από άλλες πόλεις της Ελλάδας για να κάνουν Πάσχα στο χωριό μας.

Έτσι κι αλλιώς όμως, εμείς που έχουμε μείνει στο χωριό τηρούμε κανονικά τα έθιμά μας, κάποια εκ των οποίων έχουν αλλάξει λίγο εξ ανάγκης. Κάθε Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες του χωριού μας έκαναν τα παλιά χρόνια –όταν είχαμε καλή παραγωγή σιτηρών– τους “πούλους”, δηλαδή ψωμιά – κουλούρες, πάνω στις οποίες τοποθετούσαν βαμμένα κόκκινα αυγά. Επειδή η ασύδοτη βόσκηση δεν μας έχει αφήσει στάρι και κριθάρι στην ύπαιθρο, τώρα κάνουμε αναγκαστικά τα γνωστά γαλατερά με αλεύρι του εμπορίου, όπου βάζουμε κι ένα κόκκινο αυγό.
Την ίδια μέρα, οι μελισσοκόμοι που έχουν δικά τους μελίσσια φτιάχνουν κεριά σε σχήμα πλεξούδας, για να τα τοποθετήσουν τη νύχτα αναμμένα στην άκρη του Σταυρού, που είναι γεμάτος με στεφάνια από λουλούδια των ανθόκηπων του χωριού.
Ακόμα, κατά την ανάγνωση των Ευαγγελίων, οι γυναίκες κάνουν κέρινα σταυρουδάκια, για να τα κολλήσουν στις πόρτες των σπιτιών τους.
Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, νεαρά κορίτσια, συνοδευόμενα και από μεγαλύτερες γυναίκες, μαζεύουν από τους κήπους του χωριού λεμονανθούς, ανθούς πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς, μικρά τριανταφυλλάκια, ζουμπούλια και κρίνους για να στολίσουν μόνες τους, μετά τη λειτουργία, τον Επιτάφιο. Αυτή η διαδικασία πολλές φορές κρατά μέχρι τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής».

Τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, κατά την περιφορά του Επιταφίου στις γειτονιές, δεν παραλείπουν να κατευθυνθούν μέχρι το κοιμητήριο, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Στο τέλος του επιτάφιου θρήνου, όταν το μεγαλύτερο πλήθος επιστρέφει στα σπίτια του, μένουν οι «μοιρολογίστρες» που συνεχίζουν να θρηνολογούν.
Το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ της Ανάστασης, μετά το «Χριστός Ανέστη», εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ακολουθεί το κάψιμο του Ιούδα. Στις φουνάρες που γίνονται σε όλα τα χωριά της Ιεράπετρας, καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα του Ισκαριώτη, που φτιάχνεται από παλιά ρούχα και παπούτσια των ενοριτών.

Η τουριστική κοινότητα Αγίου Ιωάννου έχει γεμίσει ντόπιους και ξένους επισκέπτες
Η Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννου, με τους τουριστικούς οικισμούς των Αγίων Σαράντα, του Κουτσουναρίου και των Φέρμων, βρίσκεται στο επίκεντρο των τουριστικών υποδομών του Λασιθιώτικου Νότου, ενώ παράλληλα διατηρεί ευλαβικά, με τον δραστήριο Σύλλογο Ανάπτυξης, τα ήθη και τα έθιμα των παλιών, δίδοντας έμφαση στις εορτές του Πάσχα, όταν συνήθως ξεκινά η τουριστική περίοδος.
«Εφέτος, λόγω του ότι η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ο Αη Γιάννης άρχισε τις προετοιμασίες πολύ νωρίτερα.
Τα μέλη του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου, φροντίζουμε εδώ και πολλά χρόνια να υπολογίζουμε στη συμμετοχή των ξένων που περνούν στην περιοχή μας τις διακοπές του Πάσχα, και επιζητούμε πάντα την παρέα τους.
Διεκδικούμε το δικαίωμα να μπορούμε να προσφέρουμε απλόχερα τη φιλοξενία μας, σε όλους εκείνους που δείχνουν ότι εκτιμούν τις ομορφιές της τουριστικής Ιεράπετρας.
Από το περασμένο Σάββατο έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στην περιοχή μας οι φοιτητές και οι ξενιτεμένοι συγχωριανοί μας, ενώ έχουν ανοίξει και σχεδόν έχουν γεμίσει τα δυο μεγαλύτερα ξενοδοχεία στους Καθαράδες και στο Κάτεργο. Τώρα έχουμε πολύ κόσμο στον Αη Γιάννη.

Πολλοί επισκέπτες έχουν πάρει μέρος στις Πασχαλινές μας εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως με τα ματσάκια με τα όμορφα λουλούδια που μοιράσαμε μετά τη λειτουργία, με τις Πασχαλινές λαμπάδες που στολίσαμε για να τις μοιράσουμε στα μικρά παιδιά, με τους σταυρούς από φύλλα βαγιάς που μοιράσαμε την Κυριακή των Βαΐων, και συνεχίζουμε με τον στολισμό του Επιταφίου και το κέρασμα του καλιτσουνιού τη βραδιά της Ανάστασης του Κυρίου, και με το κάψιμο του Ιούδα στο προαύλιο του Ιερού Ναού Πέτρου και Παύλου στα Φέρμα», μας είπε η νέα πρόεδρος του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου, κ. Εμμανουέλα Βουγιουκλή.