ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ηράκλειο: Υιοθετείται η ήπια κυκλοφορία – Χάος και ταλαιπωρία στις πλατείες Κορνάρου και 18 Άγγλων (vid)

Η παρέμβαση Καλοκαιρινού για τo “ελαφρύ” ηλεκτροκίνητο μέσο δημόσιας μεταφοράς

Με το κυκλοφοριακό πρόβλημα να αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα στην καθημερινότητα του Ηρακλείου, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένας εκ νέου ριζικός σχεδιασμός, που θα θέσει τις βάσεις για την επίλυσή του, όσο αυτό είναι εφικτό σε μια πόλη όπως είναι το Ηράκλειο.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού περί ήπιας κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά και ενός ηλεκτροκίνητου μέσου που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στο Ηράκλειο, στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” προχθές Δευτέρα τέθηκαν επί τάπητος όλες οι πιθανές προτάσεις, με σημείο αναφοράς τα λεγόμενα δύσκολα σημεία του Μεγάλου Κάστρου. Πλατεία Κορνάρου και πλατεία 18 Άγγλων οι δύο περιοχές του Ηρακλείου που μπλοκάρουν καθημερινά, μιας και σηκώνουν το βάρος της κίνησης των οχημάτων.

Στη διάρκεια του τηλεοπτικού αέρα, η Γεωργία Μακάκη μαζί με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνο Παττακό κατέγραψαν την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα σημείο που χρειάζεται άμεση παρέμβαση, αλλά και πιθανότητα μονοδρόμησης με έξοδο προς την οδό Γιαμαλάκη. Παράλληλα, τα κολονάκια στην περιοχή κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κυκλοφορία, με τους επαγγελματίες και τους μόνιμους κατοίκους να νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια πλατεία που είναι μόνο στα χαρτιά.

Τραγική είναι η κατάσταση και στην πλατεία 18 Άγγλων, όπου στη διάρκεια απευθείας σύνδεσης η Γεωργία Μακάκη κατέγραψε τον παλμό σε μια περιοχή που σηκώνει στις πλάτες της το σύνολο του κυκλοφοριακού φόρτου στο παράκτιο μέτωπο, με την κατάσταση να γίνεται πιο δύσκολη τις μέρες που στο λιμάνι έχουν δέσει μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Η στάθμευση των οχημάτων μια “ανάσα” ή και πάνω στη διάβαση των πεζών κάνει την εικόνα τραγική ακόμα και για τους πεζούς, που προσπαθούν να διασχίσουν κάθετα τον δρόμο. Κραυγή αγωνίας και από τους οδηγούς ταξί, που ζητούν καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αλλά και λειτουργική χωροθέτηση της πιάτσας.

Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική, όπως τόνισαν από το στούντιο ο πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Στράτος Μαγκουσάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Ηρακλείου Λευτέρης Πετράκης.

Μάλιστα, η στάθμευση των τουριστικών πούλμαν στο Ηράκλειο είναι ένα τεράστιο ζήτημα, με τον ξεναγό Βαγγέλη Παπανικολάου να τονίζει την ανάγκη άμεσων λύσεων για να μην μπλοκάρει η πόλη, μιας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται στην “καρδιά” της πόλης.

Μάλιστα, η παράνομη στάθμευση στο ύψος του δρόμου απέναντι από το πάρκο Γεωργιάδη αλλά ακόμα και μέσα στο πάρκινγκ του Αρχαιολογικού Μουσείου κάνει ακόμα πιο εκρηκτική την κατάσταση.

Την ίδια ώρα πολύ άσχημη αλλά και επικίνδυνη είναι η εικόνα εκατοντάδων τουριστών να περιμένουν στη μέση του δρόμου, μια ανάσα από τα διερχόμενα οχήματα, για να μπουν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπως αυτό αποτυπώθηκε και μέσα από τις φωτογραφίες.

 

Τα δύσκολα σημεία του Ηρακλείου

Στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, σε ώρες αιχμής το πρόβλημα “χτυπά κόκκινο”, με την ουρά των αυτοκινήτων να ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο και να φτάνει σχεδόν μέχρι τη συμβολή της λεωφόρου με την οδό Μίνωος. Μάλιστα, η κατάσταση, όπως αποτυπώθηκε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, γίνεται εκρηκτική τις ώρες που μπλοκάρει ο κόμβος Γιοφύρου. Όπως τονίστηκε, είναι επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί ο συγκεκριμένος κόμβος και θα μπορούσε εκεί να τοποθετηθεί ένας “έξυπνος” φωτεινός σηματοδότης.

Η παραλιακή λεωφόρος έχει το χαρακτηριστικό να μπλοκάρει νωρίς το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ μετά τις 8. Ωστόσο, με βάση τις εικόνες, ο κόμβος στη συμβολή με την οδό Γιαμαλάκη προκαλεί ένα τεράστιο “πονοκέφαλο” στους οδηγούς, μετατοπίζοντας το πρόβλημα στην οδό Μητσοτάκη, όπου η παράνομη στάθμευση επιβαρύνει σημαντικά το σκηνικό. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν κολονάκια στην οδό Μητσοτάκη, η τραγική κατάσταση στην πλατεία 18 Άγγλων μπλοκάρει συγκεκριμένες ώρες τον στενό δρόμο, τόσο στην άνοδο από το Μπεντενάκι, όσο και στην κάθοδο.

 

Το όραμα για τη νέα πλατεία Ελευθερίας

Το Ηράκλειο του μέλλοντος απεικονίζει η μελέτη του πρώτου βραβείου του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, που προτείνει μια νέα προοπτική ανάπλασης στην πλατεία Ελευθερίας. Ειδικότερα, η μελέτη παρεμβαίνει προτείνοντας την αναμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας και επεκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα του πυρήνα της παλιάς πόλης, που αφορά τις πλατείες Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου και Νίκου Καζαντζάκη, καθώς επίσης και την ανάπλαση των οδών Δουκός Μποφόρ, τμήματος της λεωφόρου Δημοκρατίας και της λεωφόρου Ικάρου, που οριοθετούν την ανατολική είσοδο του Ηρακλείου σε μια έκταση 53.000,00 m2.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, με γνώμονα την προσβασιμότητα, τη βιοκλιματική συμπεριφορά και την ανάδειξη των ιστορικών ιχνών, δημιουργούνται πολλαπλοί αμφιθεατρικοί χώροι γύρω από μια χωρική σκηνή. Η πόλη συνδέεται σε όλες της τις διευθύνσεις με πυρήνα το δίκτυο πλατειών και τη ζώνη του ενετικού τείχους. Η δαπεδόστρωση ενοποιεί το σύνολο της περιοχής μελέτης, τις πλατείες Ελευθερίας, Καζαντζάκη, Δασκαλογιάννη και Αρχαιολογικού Μουσείου, τη ζώνη περιμετρικά των τειχών, καθώς και τις λεωφόρους Ικάρου- Μποφόρ- Δημοκρατίας.

Πάντως, οι πολίτες που μίλησαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” για μια ακόμη φορά αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να αλλάξει η μεγαλύτερη πλατεία του Ηρακλείου, που στην ουσία “πνίγει” το ιστορικό κέντρο και μπλοκάρει όλη την πόλη, μιας και η πλατεία αυτή, έτσι όπως έχει γίνει σήμερα το Ηράκλειο, αποτελεί ένα “ξένο σώμα” στην “καρδιά” του Μεγάλου Κάστρου.

 

Οι αναφορές Καλοκαιρινού για την ήπια κυκλοφορία και τους πεζόδρομους

Αίσθηση σίγουρα προκαλεί η τοποθέτηση του Αλέξη Καλοκαιρινού κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, αμέσως μετά την εκλογή του, όπου αναφέρθηκε και στο οραματικό σχέδιό του για τους πεζόδρομους.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τη λεπτή γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στον πεζόδρομο και στον δρόμο με ήπια κυκλοφορία, η ήπια κυκλοφορία δε θα αποτελεί ταμπού για τη νέα δημοτική Αρχή του Ηρακλείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλοκαιρινός. Μάλιστα, ο νέος δήμαρχος Ηρακλείου αποκάλυψε το όραμά του για ένα πολύ διακριτό ιδιαίτερο μέσο μαζικής μεταφοράς, «είναι ένα, όπως το έχω ονομάσει, “ελαφρύ” ηλεκτροκίνητο μέσο δημόσιας μεταφοράς, το οποίο, αν το καταφέρουμε, αν φτάσουμε στην υλοποίησή του, θα είναι και κάτι που θα λένε “α, στο Ηράκλειο ξέρετε που υπάρχει και αυτό” και δεν είναι αυτό που συνήθως βλέπουμε να κυκλοφορεί και να “σέρνεται” στους δρόμους», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση, αν έχουμε μια μεγάλη πεζοδρομημένη έκταση, και προς τα εκεί πάμε, προς τα εκεί πάει η τάση και το διαπιστώνω, πως και οι πιο νέοι και πιο δυναμικοί επιχειρηματίες είναι και πιο δεκτικοί σε αυτές τις λύσεις, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εξυπηρετείται και η μετακίνηση ανθρώπων που έχουν μια δυσκολία να περπατήσουν 2 χιλιόμετρα, από τη μία πλευρά της πόλης έως την άλλη. Η εξυπηρέτηση ανθρώπων που έχουν ξεχωριστές ανάγκες είναι προτεραιότητά μας».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες επαγγελματιών αλλά και των μόνιμων κατοίκων, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση να αποσαφηνιστεί η λειτουργία των πεζοδρόμων ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, αναγκαίο είναι να κατοχυρωθεί η σωστή εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του κέντρου, αλλά και η καλύτερη προσβασιμότητα, χωρίς ταλαιπωρία, των πολιτών αλλά και των επισκεπτών.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button