ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Μπαζωμένα ρέματα έπνιξαν τις Αλυκές – Δεκαετίες φωνάζουν οι κάτοικοι αλλά…

Ηταν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες, Daniel και Elias, η περιοχή των Αλυκών θαβόταν κάτω από τόνους λάσπης. Σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν, ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν. Εξι μήνες μετά, κάτοικοι εξακολουθούν να φωνάζουν για μπαζωμένα ρέματα που τους «πνίγουν» επί σειρά ετών, αλλά δεν εισακούγονται…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μπαζωμένα ρέματα στην περιοχή των Αλυκών έρχονται στην επικαιρότητα. Κάτοικοι της περιοχής, ιδίως οι παλαιότεροι, φωνάζουν επί δεκαετίες. Όμως ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά την καταστροφή δεν βλέπουν να γίνεται η παραμικρή κίνηση στην περιοχή τους. Ούτε για την οριοθέτηση των ρεμάτων που τους πνίγουν, ούτε για την κατασκευή δικτύου ομβρίων με αποτέλεσμα σε κάθε βροχή δρόμοι να πλημμυρίζουν.

«Υπάρχει αδιαφορία. Απάθεια. Γνωρίζουν τα προβλήματα αλλά δεν κουνιέται κανείς. Μετά τις τελευταίες καταστροφές κοινοποιήσαμε νέα έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Απευθυνθήκαμε και σε ντόπιους υπουργούς. Εκτοτε δεν έχουμε δει την παραμικρή κίνηση. Τους ψάχνουμε. Αν δεν γίνει κάτι θα απευθυνθούμε απευθείας στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπραττάκο. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε να καταπατηθούν, όπως επιχειρείται, μεγαλύτερα τμήματα ρεμάτων, ούτε να πνιγούμε ξανά», λέει κάτοικος της περιοχής ο οποίος μαζί με άλλους κατοίκους των Αλυκών, από τον περασμένο Νοέμβριο απευθύνθηκαν εγγράφως σε Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Δήμο Βόλου για να ληφθεί μέριμνα για τα ρέματα και το δίκτυο ομβρίων.

Το νερό έφθανε τους 70 πόντους στους δρόμους

Σύμφωνα με την διπλή επιστολή των κατοίκων προς Περιφέρεια και Δήμο, στις τελευταίες κακοκαιρίες Daniel και Elias, η ευρύτερη περιοχή πέριξ της Εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας πλημμύρισε από όμβρια ύδατα που κατέβαιναν από τα Αμπελάκια – Παράδεισο, διέσχιζαν την Εθνικό Οδό Βόλου – Μικροθηβών στο ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ και της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και μέσω των οδών Μανδηλαρά – Μελπομένης και Ηρώων έως Δουλκέρογλου έβρισκαν φυσική διέξοδο προς τη θάλασσα.

«Το ύψος των νερών είχε σχηματίσει ποτάμι που έρρεε και έφτανε στους δρόμους 70 πόντους. Η πυροσβεστική έκανε απεγκλωβισμούς ατόμων και για μέρες αντλούσε από δεκάδες πλημμυρισμένες κατοικίες», περιγράφουν το σκηνικό καταστροφής που έζησαν κάτοικοι των Αλυκών, που ακόμη και σήμερα δεν έχουν συνέλθει.

Πρόβλημα δεκαετιών χωρίς λύση

Κάτοικοι τονίζουν ότι σε όλους τους κάθετους δρόμους προς την παραλία δεν υπάρχει δίκτυο ομβρίων. «Για παράδειγμα η οδός Μανδηλαρά δεν έχει κανένα φρεάτιο ομβρίων. Αντ’ αυτού, έγινε έργο που ακόμη δεν ολοκληρώθηκε για την μεταφορά των λυμάτων της Αγχιάλου και τη σύνδεση με τον βιολογικό, μέσω της οδού Μανδηλαρά», περιγράφουν.

Οι παλιότεροι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Όπως περιγράφουν, μετά από έργα στην Εθνική Οδό Βόλου – Μικροθηβών το έτος 1993 – 1994, κατά τα οποία ανέβηκε υψομετρικά η οδός και μπαζώθηκαν φυσικά ρέματα και δεδομένου ότι δεν έγιναν παράλληλα τεχνικά επιβεβλημένα αποχετευτικά έργα για την απορροή των ομβρίων, σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδό Βόλου – Μικροθηβών, τα όμβρια έπνιγαν την περιοχή, λίμναζαν σε χωράφια και πλημμύριζαν κατοικίες τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

«Μολονότι το πρόβλημα είχε γνωστοποιηθεί στις καθ’ ύλιν αρμόδιες υπηρεσίες τόσο το 2000 όσο και το 2020 αυτές μέχρι σήμερα κωφεύουν. Με δικά μας έξοδα είχαμε αναθέσει το 2002 σε χωματουργό να κάνει κάποια διάνοιξη ρεμάτων για την απορροή των ομβρίων και για κάποια χρόνια δεν είχαμε προβλήματα», καταγγέλλουν.

Παρατηρούν καθιζήσεις

Η απραξία χρόνων είναι, σύμφωνα με κατοίκους, η αιτία καθιζήσεων…

«Εξαιτίας των πλημμυρών αυτών και με δεδομένο ότι οι οχλήσεις μας δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα έχουν παρατηρηθεί καθιζήσεις στο έδαφος της περιοχής, φαινόμενο ανησυχητικό για την στατική αντοχή των κτιρίων. Στην περιοχή οι περισσότερες είναι νέες κατασκευές και έχουν κατασκευαστεί με βάση εγκεκριμένες στατικές μελέτες, όμως πάρα πολλές πλημμύρισαν στις τελευταίες κακοκαιρίες. Δραστηριοποιούνται επίσης πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Οι κλιματολογικές συνθήκες κατά τα λεγόμενα των ειδικών αλλάζουν και φαινόμενα σαν τις καταιγίδες Daniel και Elias θα είναι πιο συχνά», αγωνιούν και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι καμία υπηρεσία δεν ασχολήθηκε με την επίλυση του προβλήματος για το οποίο είχαν προειδοποιήσει και πριν τις πλημμύρες.

Ζητούν οριοθέτηση

Κάτοικοι της περιοχής, παρατηρώντας την πορεία των νερών απευθύνθηκαν στο Δασαρχείο και μέσα από αεροφωτογραφίες του ’45 διαπίστωσαν σε πόσα σημεία είναι μπαζωμένα τα ρέματα. «Το πιο σημαντικό είναι να γίνει οριοθέτηση ρεμάτων. Κι αυτό γιατί ήδη επιχειρούνται καταπατήσεις και σε άλλα τμήματα», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι στο Αλονόρεμα, σε μήκος περίπου 200 μέτρων, το οποίο σήμερα είναι… χωράφι, ενώ υπάρχει επίσης μία καλύβα και στον ρου του εμφανίζεται και ένα σπίτι.

«Εχουν γίνει επαφές με την υπηρεσία αστυνόμευσης ρεμάτων, στελέχη της οποίας (σ.σ. κατονομάζονται από τους κατοίκους) έχουν υποσχεθεί ότι θα αναθέσουν σε εργολάβο το έργο της διάνοιξης των ρεμάτων που οδηγούν στην Εθνική αλλά όπως μας ενημέρωσαν θα πρέπει να γίνει άλλο έργο σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, για την απορροή των ομβρίων υδάτων.

Ολοι οι κάτοικοι διαμαρτυρόμαστε έντονα και σας καλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την απορροή των υδάτων της Εθνικής Οδού Βόλου – Μικροθηβών με σύγχρονο αποχετευτικό έργο, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς, καθαρισμό – διάνοιξη ρεμάτων καθώς και για την κατασκευή δικτύου ομβρίων στην περιοχή μας», καταλήγουν σε επιστολή τους.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button