Διεθνής επικαιρότητα

Μετανάστες μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου πολωνό στρατιώτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Ένας Πολωνός στρατιώτης πέθανε σήμερα (6/6), λίγες ημέρες αφού τον μαχαίρωσαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. 

Η Βαρσοβία σκοπεύει να ζητήσει από τη Λευκορωσία να της παραδώσει τον άνθρωπο που ευθύνεται για τον θάνατο του στρατιώτη.

Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών έχουν μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης αφού άρχισαν να συγκεντρώνονται εκεί μετανάστες, το 2021, καθώς τότε η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος της Ρωσίας, άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή προσφέροντας μια νέα, ανεπίσημη διαδρομή για την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την ενέργεια, λέγοντας ότι στόχος της ήταν να δημιουργήσει κρίση.

Ένας στρατιώτης της 1ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, ο Ματέους (μόνο το μικρό όνομά του ανακοινώθηκε) μαχαιρώθηκε από μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη στα σύνορα, στα τέλη Μαΐου. Ο Ματέους πέθανε σήμερα.

«Παρά τη βοήθεια που του παρασχέθηκε στο σημείο της εγκληματικής επίθεσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατέστη δυνατόν να σωθεί η ζωή του», ανέφερε ο στρατός.

Τις προηγούμενες εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα και οι συνοριοφύλακες ανέφεραν μια σειρά βίαιων περιστατικών.

«Ζητάμε από τις αρχές (της Λευκορωσίας) να εντοπίσουν τον δολοφόνο και να τον παραδώσουν στις πολωνικές αρχές», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ενώ ετοιμάζει διάβημα διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο της Λευκορωσίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button