ΘεσσαλίαΤοπικές Ειδήσεις

Επιμένει η Mediterranean Gas για το LNG στον Βόλο – «Θα τεθεί σε λειτουργία το 2027»

Για τον Ιούλιο του 2027 μεταφέρεται, όπως όλα δείχνουν, το «ορόσημο» για την εμπορική λειτουργία του FSRU «Αργώ» στον Βόλο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την Αίτηση Μελλοντικής Δυναμικότητας που υπέβαλε προς διαβούλευση στον ΔΕΣΦΑ η Mediterranean Gas, η οποία διαχειρίζεται το φιλόδοξο και ταυτόχρονα δύσκολο εγχείρημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη μεσολαβήσει αρκετά προβλήματα, αρχικά με την αλλαγή τοποθεσίας, στη συνέχεια με τις μετοχικές ανακατατάξεις και παράλληλα με τις χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες, που έχουν οδηγήσει σε διαδοχικές καθυστερήσεις.

Έτσι, πλέον, αν δεν προκύψουν άλλα ζητήματα, αναμένεται η διενέργεια του δεσμευτικού market test που θα δείξει και τη βιωσιμότητα της επένδυσης, προς το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς και αντίστοιχα η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης στις αρχές του 2026.

Το νέο χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Αίτηση Μελλοντικής Δυναμικότητας, ως επιθυμητή ημερομηνία έναρξης παροχής υπηρεσιών μεταφοράςκαταγράφεται η 1η Ιουλίου 2027 και αντίστοιχα ως επιθυμητή ημερομηνία λήξης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς η 1η Ιουλίου 2067.

Όσον αφορά τα τεχνικά στοιχεία η Δεσμευμένη Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης ανέρχεται σε 131.833 MWh/Ημέρα, η Μέγιστη Ωριαία Ποσότητα Παράδοσης σε 5.493 MWh/ώρα ενώ η ελάχιστη πίεση παράδοσης σε 67 barg και η μέγιστη σε 100 barg.

Διευκρινίζεται ότι οι παραπάνω τιμές έχουν υπολογιστεί με βάση ετήσια παροχή 4,6 BCM, καθώς και ότι το Σύστημα Εισόδου Αργώ, έχει τη δυνατότητα για περιορισμένο χρόνο να αποδώσει Μέγιστη Ωριαία Ποσότητα Παράδοσης ίση με 6.209 MWh/ώρα η οποία αντιστοιχεί σε5,2 BCM.

Τι περιλαμβάνει

Η θέση της εγκατάστασης του “Αργώ” FSRU χωροθετείται στον Βόλο πλησίον της ακτής στην περιοχή «Κριθάρια». Στην εγκατάσταση προβλέπεται μόνιμη αγκυροβολία πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου χωρητικότητας 170.000m3 περίπου, προς εξυπηρέτηση LNG δεξαμενόπλοιων ίδιας εν γένει χωρητικότητας. Τα βασικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά της πλωτής μονάδας και του εξυπηρετούμενου πλοίου σχεδιασμού έχουν ως εξής: ολικό μήκος (LOA) = 292m, πλάτος (B) = 45,2m και βύθισμα (Dr) = 12,5m υπό έμφορτες συνθήκες. Επί τη βάσει των εν λόγω χαρακτηριστικών το ελάχιστο ωφέλιμο βάθος της εγκατάστασης ανέρχεται σε 14,50m, συνυπολογιζόμενων των παλιρροιακών μεταβολών, κατακόρυφων μετατοπίσεων λόγω κυματισμών, αβεβαιοτήτων μορφολογίας πυθμένα και πρόσθετου ποσοστού ασφαλείας.

Ειδικότερα, το «Αργώ» FSRU θα περιλαμβάνει:

• Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (Floating Storage and Regasification Unit – FSRU)

• Πλατφόρμα εκφόρτωσης του Φυσικού Αερίου με βραχίονες εκφόρτωσης (Un-loading Arms) και πολλαπλά σημεία πρόσδεσης / πλωτών ναύδετων (buoys) για την πρόσδεση του Σταθμού FSRU.

• Υποθαλάσσιο τμήμα αγωγού Φυσικού Αερίου το οποίο θα συνδέει την πλατφόρμα εκφόρτωσης με τον Υπόγειο Χερσαίο Αγωγό του Φυσικού Αερίου.

• Χερσαίο υπόγειο αγωγό Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του ΦΑ στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ), με μέγιστη πίεση λειτουργίας 100barg με σκοπό την διασύνδεση με το κεντρικό δίκτυο του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Αμπελιάς.

• Νέο Μετρητικό / Ρυθμιστικό (Μ/Ρ) Σταθμό.

Όπως τονίζεται, το ΥΦΑ θα παραλαμβάνεται και θα εκφορτώνεται από τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς ΥΦΑ στις κρυογενικές δεξαμενές του FSRU. Η αεριοποίηση του ΥΦΑ θα πραγματοποιείται μέσω 3 αεριοποιητών, ο καθένας από τους οποίος θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 250MMSCFD. Υπό κανονικές συνθήκες θα λειτουργούν οι δύο από αυτούς, ενώ ο τρίτος θα βρίσκεται σε εφεδρεία (Ν+1) για περίπτωση εξυπηρέτησης μεγαλύτερης ωριαίας ζήτησης αιχμής, βλάβης ή συντήρησης.

Εξαγωγικός προσανατολισμός
Δεδομένου ότι η εταιρεία προσβλέπει κυρίως στην εξαγωγή των μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διαχειριστεί, προς νέες αγορές, η συνολική δεσμευόμενη ποσότητα επαναεριοποιημένου Φυσικού Αερίου θα εξαχθεί σε τρίτες χώρες των Βαλκανίων, μέσω του Βορείου Κλάδου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ) και των αντίστοιχων σημείων εξόδου.

Ειδικότερα, η ποσότητα εισόδου στο σημείο εισόδου του FSRU «Αργώ», προβλέπεται να κατανεμηθεί, -με βάση ενδεικτικές τιμές-, στις βόρειες πύλες εξόδου του ΕΣΜΦΑ, ως εξής:

• Προς Σιδηρόκαστρο (Βουλγαρία) 54.000 MWh/ημέρα

• Προς Κομοτηνή (IGB) 44.000 MWh/ημέρα

• Προς Ευζώνους (Βόρεια Μακεδονία) 18.000 MWh/ημέρα

• Προς Νέα Μεσημβρία (ΤΑΡ) 16.000 MWh/ημέρα

Το ιστορικό
Η Mediterranean Gas έλαβε από τη ΡΑΑΕΥ την Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) στις 10 Φεβρουαρίου 2022, ενώ στις 28 Απριλίου 2022 εγκρίθηκε η εγγραφή της στο Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ.

Στις 9 Μαΐου 2022 η εταιρεία κατέθεσε στον ΔΕΣΦΑ σχετική αίτηση Μελλοντικής Δυναμικότητας για την δέσμευση Μεταφορικής Ικανότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Επιπροσθέτως, στις 21 Ιουλίου 2022 υπέβαλε αίτηση για την Χορήγηση Εξαίρεσης-Απαλλαγής από την Υποχρέωση Τρίτων.

Ακολούθησε η διενέργεια της μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία και ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Ιανουάριο 2023 με υπερκάλυψη της δυναμικότητας κατά 3,5 φορές.

Τον Φεβρουάριο 2023 υπέβαλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είναι υπό εξέταση για την έγκριση της.

Θα πρέπει ακόμη να προστεθεί ότι μεσολάβησε η αλλαγή θέσης του έργου. Έτσι, με την από 31.08.2023 απόφαση του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ εγκρίθηκε η σκοπούμενη μεταβολή της γεωγραφικής περιοχής εγκατάστασης της αδειοδοτημένης υποδομής ΑΣΦΑ «ΑΡΓΩ FSRU» και η μεταβολή του χρονοδιαγράμματος έναρξης εμπορικής λειτουργίας, με βάση τα τότε δεδομένα, για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η σημαντικότερη εξέλιξη ωστόσο ήταν τον Απρίλιο του 2024, όταν επήλθε αλλαγή στη μετοχική σύνθεση λόγω της εξαγοράς του συνόλου των ονομαστικών μετοχών που κατείχε η εταιρεία Vapiando Limited. Συγκεκριμένα, εξαγοράστηκαν 812.000 ονομαστικές μετοχές, που αντιπροσώπευαν ποσοστό 50,28%, από την εταιρεία Goldenport Marine (Cyprus) Limited, -συμφερόντων της οικογένειας Δράγνη-, η οποία ήταν ήδη μέτοχος της Mediterranean Gas Α.Ε., κατέχοντας 803.000 ονομαστικές μετοχές, ήτοι ποσοστό 49,72%. Μετά την εν λόγω εξαγορά, η Goldenport Marine (Cyprus) Limited κατέχει πλέον το 100% της Mediterranean Gas, ενώ Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έχει οριστεί ο κ. Βασίλης Πετκίδης.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button