ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Η ιστορική Ορχήστρα της Βιέννης στην Κρήτη με Πρωτοχρονιάτικες συναυλίες σε Ηράκλειο και Χανιά

Οι συναυλίες είναι υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος

Η ιστορική Vienna Chamber Orchestra, η σημαντικότερη στο είδος της στην Ευρώπη, έρχεται στην Κρήτη λόγω περιοδείας, για 3 φαντασμαγορικές πρωτοχρονιάτικες συναυλίες στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στις 3 και 4 Ιανουαρίου και στις 5 στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά. Οι συναυλίες είναι υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.

Με το πρόγραμμα «Πρωτοχρονιά με άρωμα Βιέννης» εμφανίζονται στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης με τεράστια επιτυχία και απόλυτα sold out βδομάδες πριν τις συναυλίες. Θα ακουστούν εκτός από έργα Μότσαρτ, Τζαζ, και Σάμπα, τα αγαπημένα Τάνγκο του Astor Piazzolla μαζί με τα διάσημα βαλς του Strauss γνωστά από τις πρωτοχρονιάτικες συναυλίες που γίνονται σε απ ευθείας τηλεοπτική παγκόσμια μετάδοση. Η ορχήστρα έχει μοναδικό ήχο λόγω των θρυλικών βιολιών Stradivarius προσφορά του δημάρχου της Βιέννης την οποία επίσης χορηγεί.

Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης, σολίστ σαξοφώνου ο πολυβραβευμένος Θεόδωρος Κερκέζος ενώ στο βιολί ο βιρτουόζος νεαρός Ανδρέας Κερκέζος που πρόσφατα βραβεύθηκε και στην χώρα μας από την Ακαδημία Αθηνών. Το νησί μας είναι υπερήφανο διότι και οι τρείς σπουδαίοι καλλιτέχνες είναι κρητικοί με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό!

Βιογραφικά

Vienna Chamber Orchestra

H Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης ιδρύθηκε το 1946 και συγκαταλέγεται στις διασημότερες ορχήστρες της Ευρώπης.

Μεγάλες προσωπικότητες υπήρξαν διευθυντές της ή συνεργάστηκαν με αυτήν όπως: Carlo Zecchi (κύριος μαέστρος 1966-1976),  Philippe Entremont (1976-1991), Yehudi Menuhin,  Sándor Végh, Heinrich Schiff (κύριος μαέστρος 2005-2008), Stefan Vladar (2008-2018), Joji Hattori (2018-2023)  και Jan Willen de Vriend (2023-).

Αξιοσημείωτες στιγμές περιλαμβάνουν τον Benjamin Britten να διευθύνει την ορχήστρα το 1946 στο έργο του Serenade 31. Ο Daniel Barenboim έκανε το ντεμπούτο του με την ορχήστρα το 1952 ενώ ο Alfred Brendel συνεργαζόταν από το 1964. Μεγάλες οι περιοδείες της με την αφρόκρεμα της μουσικής σκηνής όπως οι Mischa Maisky, Elina Caranca, Placido Domingo κ.α.

Η έδρα της ορχήστρας είναι το φημισμένο Konzerthaus στην Βιέννη και έχει την δικές της σειρές συναυλιών όπως το Matinees και το “Prime Time International”. Από τη σεζόν 2012/13, είναι συνεργάτης με το Theatre an der Wien και την Όπερα Δωματίου της Βιέννης ενώ εμφανίζεται τακτικά στο Musikverein ως πλήρης συμφωνική ορχήστρα.

Οι ετήσιες περιοδείες της περιλαμβάνουν χώρες όπως Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Κίνα, Ν.  Κορέα, Ελλάδα κ.α.

Θεόδωρος Κερκέζος σαξόφωνο

“Ο Έλληνας που μαγεύει απανταχού το κοινό” Εφημερίδα Pforzheimer Γερμανία 14/11/2023

Διπλωματούχος τού Ωδείου Αθηνών τάξη Μ. Φαραντάτου, συνέχισε στην  Γαλλία με τους D. Deffayet και  J-M Londeix.

Έχει ηχογραφήσει και ερμηνεύσει όλο το ρεπερτόριο του σαξοφώνου με τις διάσημες ορχήστρες: London Symphony, London Philharmonic, Philharmonia, St. Petersburg Philharmonic, Moscow Radio Symphony, Berlin Symphony, Zurich Symphony, Boston Pops, Moscow Soloists, Vienna Chamber Orchestra στις ιστορικές αίθουσες Carnegie Hall-Ν.Υόρκη, Royal Festival Hall και Wigmore Hall-Λονδίνο, Tonhalle-Ζυρίχη, Konzerthaus-Βιέννη, Tchaikovsky-Μόσχα, Laeiszhalle-Αμβούργο. Από το 2005 συνεργάζεται με τον Μύρων Μιχαηλίδη κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

Η δισκογραφία του έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία. Είναι Επίτιμο Μέλος της Great Academy of Natural Sciences and Arts of Russia, κατέχει τιμητικά το “Doctor of Musical Arts” από την UNESCO-IAACC ενώ ήταν διπλά προτεινόμενος για τα βραβεία Grammy-2006 της Ν. Υόρκης.

Προσωπικότητες προσκαλούν και εξυμνούν τον Έλληνα σολίστ όπως ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος, συναυλία-Gala με την ορχ. Philharmonia Λονδίνο 5/02/2003, ο πρ. Πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitri Medvedev για τον εορτασμό των 80 χρόνων της Κρατικής Ραδιοφωνίας της Μόσχας, 5/02/2010 με τους Vladimir Fedoseyev και Yuri Bashmet, ενώ από το 2022 είναι o μόνιμος προσκεκλημένος σολίστ του βασιλιά της Ταϊλάνδης Ράμα ο 10ος με την Royal Bangkok Symphony.

Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους Έλληνες αρχιμουσικούς με διεθνή παρουσία.

Έχει διευθύνει επανειλημμένα την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, τις Φιλαρμονικές/Συμφωνικές Ορχήστρες Βερολίνου, Ερφούρτης, Ενέσκου, Μπρατισλάβας, Σόφιας, Οδησσού, Άγκυρας, Μπανγκόκ, Μπραουνσβάικ, Σααρμπρίκεν,Ρώμης, Μπανγκόκ, Σαγκάης, Τεργέστης, Τορόντο, Ιερουσαλήμ, Μεξικού, Μπατούμι, Ραδιοφωνίας Πράγας, Βουκουρεστίου, Εθνικές Όπερες Σάο Πάολο, Βουκουρεστίου, Αστραχάν κ.α. Συνεργάζεται σταθερά με όλες τις ελληνικές ορχήστρες (ΚΟΘ, ΚΟΑ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ΟΛΣ, ΦΟΑ, Δήμου Αθηναίων κ.α.)

Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες, όπως οι Άλντο Τσικκολίνι,Πωλ Μπαντούρα-Σκόντα, Κυπριανός Κατσαρής, Ίβο Πογκορέλιτς,  Λαρς Φογκτ, Φάζελ Ζάι, Μπάρι Ντάγκλας, Λαρς Φογκτ, Σαλβατόρε Ακκάρντο, Βάντιμ Ρέπιν, Σλόμο Μιντς, Μίσα Μάισκυ, Τζουν Άντερσον, Τσέριλ Στούντερ, Παάτα Μπουρτσουλάντζε κ.α.

Έχει ηχογραφήσει για την EMIClassics, τη Naxos κ.α. αποσπώντας υποψηφιότητες για δύο βραβεία Grammy, με το Βραβείο Supersonic  με το Βραβείο Pizzicato Classics και με Πέντε Diapason(CD με έργα Πιτσέττι). Το CD του με τα Κοντσέρτα του Μπετόβεν (με τον Άλντο Τσικολίνι και την ΚΟΘ) τον έφερε στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας. Το 2015, κυκλοφόρησε DVD με τον Φάουστ του Γκουνό (ΕΛΣ).

Έχει διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Αρχιμουσικός στην Όπερα της Σαξονίας και από το 2018, Γενικός Μουσικός Διευθυντής (GMD) στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, στη Γερμανία. Από το 2019, είναι ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, με Τιμητική Διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών, με το Βραβείο Απόλλων και το Ειδικό Βραβείο “Χρυσή Μπαγκέτα” από την Εταιρεία Φίλων της ΕΛΣ.

Σπούδασε πιάνο με τον Δημήτρη Τουφεξή, αποφοιτώντας παράλληλα από τη Νομική Σχολή Αθηνών και Διεύθυνση Ορχήστρας με τον Χανς Μάρτιν Ράμπενσταϊν στη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου. Παρακολούθησε σεμινάρια των Μιλτιάδη Καρύδη και Σάιμον Ρατλ.

Ανδρέας Κερκέζος, βιολί

7 χρόνων εμφανίστηκε ως σολίστ σε κονσέρτα Vivaldi και Mozart. Πήρε δίπλωμα πιάνου από τον Δ. Τουφεξή σπουδάζοντας παράλληλα βιολί στο Ωδείον Αθηνών με τους Β. Παππά, Ν. Οικονομίδου και Α. Γραμματικόπουλο συνεχίζοντας στα κρατικά Πανεπιστήμια του Graz και Βιέννης (MDW) με τους P. Mitchell, B. Kuschnir, M. McCraan, A. Sorokow και Α. Danailova.

Έχει συνεργασθεί με μαέστρους όπως οι A.O. Estrada, M. Μιχαηλίδης, Μ. Οικονόμου, George Jackson, Fuad Ibrahimov, με την Brasov Philharmonic σε αίθουσες και φεστιβάλ: Vienna Konzerthaus, Musikverein, Theater an der Wien, Stefaniensaal, Μέγαρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Festival George Enescu, Festspielhaus-Baden-Baden, στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ιαπωνίας κ.α.

Από το 2018 συνεργάζεται με την Vienna Chamber Orchestra.

Έχει πάρει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως: 1ο στην Stresa-Ιταλία (99/100), 1ο με Ειδική Διάκριση Εξαιρετικής Δεξιοτεχνίας στον «Μαρία Χαιρογιώργου- Σιγάρα», 2ο στον “III North” Stockholm και «Ειδική Διάκριση» και χρηματικό έπαθλο στον 2019 International Music Competition “CullerArts” in Spain. Τον Δεκέμβριο 2023 βραβεύθηκε με την υποτροφία τής Ακαδημίας Αθηνών. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1o μέρος

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)…Divertimento No.11 in D Major, K.251, Allegro molto 

Fritz Kreisler (1875-1962)…..Preludio and Allegro* για βιολί και ορχήστρα

Σολίστ: Ανδρέας Κερκέζος βιολί

George Gershwin (1898-1937) Jazz Prelude* για σαξόφωνο και ορχήστρα

Darius Milhaud (1892-1974) Brazileira* (από την σουίτα Scaramouche) για σαξόφωνο και ορχήστρα

Astor Piazzolla (1921-1992) Escualo**, Oblivion,Libertango* για σαξόφωνο, χορό και ορχήστρα

Pedro Iturralde (1929-2020) Czardas* για σαξόφωνο και ορχήστρα

Σολίστ: Θεόδωρος Κερκέζος σαξόφωνο

Συμμετέχει η Έλενα Χριστοδούλου πιάνο

2ο μέρος

Jacob Gade (1879-1963)….. Jalousie* σόλο βιολί Ludwig Müller

Dmitri Shostakovich (1906-1975)……. Waltz No. 2 from Jazz Suite                                

Johann Strauß II (1825-1899)….Die Fledermaus, Opus 362,Ouvertüre για χορό και ορχήστρα

Johann Strauß II Vergnügungszug Polka

Johann Strauß II Frühlingsstimmen, Op. 410

Johann Strauß II Tritsch-Tratsch-Polka 

Johann Strauß II An der schönen blauen Donau, Op. 314 για χορό και ορχήστρα

Διεύθυνση ορχήστρας Μύρων Μιχαηλίδης

*   Ενορχήστρωση και  προσαρμογή Θεόδωρος Κερκέζος

** Ενορχήστρωση Σάμι Αμίρης/Θ.Κερκεζος

 

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button