Μαγνησία: Ένας δρόμος που «δεν θέλει» να… φτιαχτεί

Ρεπορτάζ: Αντώνης Ζήβας
Συνεχίζονται τα προβλήματα στον επαρχιακό δρόμο Ρακοπόταμου – Κεραμιδίου που ενώνει τα παράλια μεταξύ Λάρισας και Μαγνησίας.
Η «Ζούγκλα» στις 15 Απριλίου, είχε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ για την κατάρρευση ενός μεγάλου τμήματος τους δρόμου, ο οποίος είναι ακόμη υπό κατασκευή και δεν έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία εδώ κι έξι χρόνια (αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη Ιουλίου μετά από παρατάσεις).
Ο δρόμος είχε δημοπρατηθεί στις αρχές του 2020 και σύμφωνα με τον τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, θα παραδίδονταν στην κυκλοφορία μετά από 2,5 χρόνια.
Από τότε, έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια. Ο δρόμος κατέρρευσε πριν την παράδοσή του προκαλώντας την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθούν τόσο οι αιτίες της καθυστέρησης παράδοσης του έργου, όσο και να αναζητηθούν οι ευθύνες της τότε κατάρρευσης του οδοστρώματος.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Χωροθετείται εντός των διοικητικών των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας. Η οδός έχει συνολικό μήκος περίπου 12,10 χλμ., εκ των οποίων 5,5 χλμ. υπάγονται στην Π.Ε. Μαγνησίας και 6,6 χλμ. στην Π.Ε. Λάρισας.
Αυτά είχε γράψει στις 15 Απριλίου, η «Ζούγκλα» στο ρεπορτάζ της.
Κι ερχόμαστε στο σήμερα: Κάτοικοι της περιοχής επικοινώνησαν με τη «Ζούγκλα» και μας κατήγγειλαν ότι παρόλη τη δημοσιότητα που έλαβε η καθίζηση και παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο δρόμος εξακολουθεί να έχει ζημίες, να δημιουργούνται νέες και να είναι γενικότερα προβληματικός, χωρίς να έχει δοθεί ακόμη στην κυκλοφορία.
Οι κάτοικοι του Κεραμιδίου, με ανάρτησή τους – συνοδευόμενη τόσο από φωτογραφίες όσο και από χάρτες όπου σημειώνουν τα σημεία των νέων ζημιών – στη σελίδα τους στο facebook «Κεραμiδι Πηλίου – Keramidi of Pelion», καταγγέλλουν ότι τα πολύ σοβαρά προβλήματα του δρόμου συνεχίζονται. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν, τμήματα του δρόμου εξακολουθούν να καταρρέουν μετά από βροχοπτώσεις και χώματα υποχωρούν πάντα στα ίδια σημεία, ενώ δημοσιεύουν και ψηφιακούς χάρτες όπου έχουν σημειώσει σε αυτούς σε ποια σημεία ακριβώς έχουν δημιουργηθεί τα νέα προβλήματα.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση- καταγγελία των κατοίκων συνοδευόμενη από φωτογραφίες-ντοκουμέντα για κάθε ζημιά και τι αναφέρουν για τη συνολική κατάσταση του δρόμου:
«Μια ενημέρωση σχετικά με την προσβασιμότητα των δρόμων μετά τις καθιζήσεις που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα.
Με νούμερο και το πιο καινούργιο και παράλληλα προβληματικό έργο, το δρόμο Ρακοπόταμο-Κεραμίδι, ο οποίος μάλιστα θα έκοβαν και κορδέλες φέτος το καλοκαίρι (1-9).
Η μία λωρίδα του δρόμου υποχώρησε τελείως μετά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Το “αστείο” είναι πως στο ίδιο σημείο πέρυσι τα χώματα είχαν υποχωρήσει πάλι και η μόνη ενέργεια που έγινε ήταν απλά να ξανά ρίξουν άσφαλτο ώστε να μην φανεί…καμία πρόσθετη μελέτη η ενέργεια για στήριξη του δρόμου, τοιχίο η έστω ένα ευχέλαιο ώστε να μην φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση και να προλάβουνε τα χειρότερα.
Αποτέλεσμα; Σήμερα οι δύο λωρίδες έγιναν μία, συνεχίζοντας ωστόσο να είναι ο δρόμος προσβάσιμος, χωρίς να υπάρχει βέβαια κάποια εξασφάλιση ότι δεν θα έχουμε νέα υποχώρηση σε αντίστοιχη βροχόπτωση!
Λίγα μέτρα πιο πέρα, υπάρχει και δεύτερη υποχώρηση χωμάτων, αρκετά μικρότερη, που δεν φαίνεται ιδιαίτερα με μια πρώτη ματιά(για την ώρα), ωστόσο έχουν υποχωρήσει οι τσιμεντένιες μπάρες μόλις λίγα εκατοστά(13), και δύο “σκισίματα” στην άσφαλτο (ξανά λέω, για την ώρα!).
Στο τελείωμα του δρόμου, λίγο πριν φτάσουμε στη διασταύρωση για Αϊ Γιάννη/Καμάρι έχουμε νέα υποχώρηση χωμάτων (η οποία βασικά προηγήθηκε των προαναφερόμενων αλλά αυτή δε μας έκανε αρκετά viral).
Λίγο καιρό μετά τα πρώτα μηχανήματα που έκαναν διάνοιξη του δρόμου, άρχισε να υπάρχει καθίζηση, με αποτέλεσμα την πρόσφατη, σοβαρή καθίζηση του δρόμου(15 αλλά από 01/04/2025) η όποια επίσης έκοψε τον δρόμο στη μέση αφήνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας διαθέσιμη στη διαδρομή Κεραμίδι-Καμαρι.
Σήμερα(16-21) έχουν καθαρίσει από βλάστηση τη μια μεριά του δρόμου και έχουν ρίξει χώμα και έριξαν υλικό στην καθίζηση ώστε να ξανά έρθει στο ίδιο επίπεδο, ΧΩΡΙΣ πάλι να γίνει κάποια σοβαρή ενέργεια ώστε να μην συνεχιστεί η καθίζηση.
Η άλλη λωρίδα ωστόσο παραμένει προσβάσιμη (για την ώρα).
Η τέταρτη ζημιά, η οποία προκλήθηκε αμέσως μετά τον Daniel (2 χρόνια κλείνει στις 4 Σεπτεμβρίου δηλαδή), είναι περίπου 600μ πιο πάνω από την τρίτη καθίζηση, στην οποία εδώ περνούσε ποτάμι (κυριολεκτικά, 22-24). Και εδώ έχουν μπει κώνοι, προστατευτικά, λωρίδες σήμανσης κλπ, και εδώ περιορίζει ελαφρώς την κυκλοφορία καθώς η λωρίδα προς τη ρεματιά έχει εξαφανιστεί αν και μιλάμε για πολύ μικρότερη έκταση σε μήκος του δρόμου τουλάχιστον.
Πότε θα επισκευαστούν; Κανείς δεν ξέρει! Η επισκευή θα είναι αποτελεσματική; Κανείς δεν ξέρει. Το νέο έργο έγινε σωστά; Η μελέτη έλεγε 15 εκατομμύρια 9 έβαλαν λένε. Γιατί; Η μελέτη έλεγε 2-3 γέφυρες, ούτε μια δεν έγινε. Γιατί;
Γιατί το έργο, στο σημείο της υποχώρησης, βάση μελέτης έπρεπε να είναι πιο μέσα και όχι τόσο κοντά στον γκρεμό; Γιατί δεν ακολουθήθηκε η μελέτη κατά γράμμα; Η ζημιά του Ντάνιελ γιατί δεν επισκευάστηκε ακόμα; Λόγω ΑΔΙΑΦΟΡΊΑΣ! Αυτά.
Με άλλα λόγια, το οδικό δίκτυο έχει ζημιές σοβαρές, παλιές που κάποιοι τις βλέπουν και σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά και καινούργιες (αυτές με υπογραφή Αγοραστού παρακαλώ), αλλά παραμένουν προσβάσιμοι, από και προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις.»
Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σκλήθρου Αγιάς Κώστας Χουτζιούμης:
Αναμένεται η απάντηση των αρμοδίων όσο αφορά τις καταγγελίες τόσο των κατοίκων, όσο και η ενημέρωση για τη πορεία του έργου που ως φαίνεται έχει εξελιχθεί σε ένα ακόμη «γεφύρι της Άρτας».
Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σκλήθρου Κώστας Χουτζιούμης: «Άλλη ήταν η μελέτη αρχικά και άλλη επικυρώθηκε»
Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας Σκλήθρου Αγιάς κ. Κώστα Χουτζιούμη, ο οποίος μας ανέφερε πως ο συγκεκριμένος δρόμος – ο οποίος ήταν αγροτικός – ανοίχτηκε πριν περίπου 70 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της χούντας η τότε ΜΟΜΑ με εντολή των Συνταγματαρχών έκανε διάνοιξη κι επέκταση του δρόμου, καθώς είχε χαρακτηριστεί ως «στρατιωτικός δρόμος» που θα ένωνε παραλιακά το Πήλιο με τη Θεσσαλονίκη.
Μέχρι και πριν από περίπου 20 χρόνια, ο συγκεκριμένος δρόμος ήταν χωμάτινος.
Το… δαιμόνιο Ελληνικό Κράτος όμως, σε επίσημους χάρτες του οδικού δικτύου της περιοχής, παρουσίαζε τον δρόμο ως ασφαλτοστρωμένο, με αποτέλεσμα να έρχονται τουρίστες με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, – όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Χουτζιούμης – να μην μπορούν να τον διασχίσουν και ορισμένες φορές να εγκλωβίζονται.
Ερχόμενοι στο σήμερα, η αρχική μελέτη της Περιφέρειας Θεσσαλίας το 2020, προέβλεπε να κατασκευαστούν κατά τη διαδρομή του τρεις γέφυρες, πράγμα που κατόπιν και μετά από περικοπές των κονδυλίων, αποφασίστηκε να μην κατασκευαστούν, με αποτέλεσμα η αρχική μελέτη να μην έχει καμία σχέση με τη μελέτη που κατατέθηκε στον διαγωνισμό και τελικά επικυρώθηκε.
Συνεχίζοντας ο κ. Χουτζιούμης μας ανέφερε, πως οι τελευταίες μελέτες δεν έλαβαν υπόψη τους τα προβληματικά σημεία του δρόμου τα οποία είναι μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων στην περιοχή του Σκλήθρου, ενώ ο δρόμος είχε «δείξει» σε ποια ακριβώς σημεία υπήρχε πρόβλημα εδώ κι εννέα μήνες περίπου, γεγονός που οι τεχνικές μελέτες του ανάδοχου του έργου αγνόησαν.
Παράλληλα μετά και από τις συνεχείς βροχές που σημειώνονταν στην περιοχή επί 15 ημέρες στις αρχές Απριλίου, έγιναν κατολισθήσεις, ενώ κι ένα κομμάτι του πρόσφατα κατασκευασμένου δρόμου κατάρρευσε. Ο δρόμος ενώ είχε ήδη δείξει εδώ και μήνες που ακριβώς υπήρχαν προβλήματα, η κατασκευαστική εταιρία δεν προέβη στις αντίστοιχες παρεμβάσεις όπως η στήριξη των πλαϊνών πρανών – δηλαδή των πλαγίων που περνούσε ο δρόμος, με αποτέλεσμα μέσω των κατολισθήσεων να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.
Ακούστε τι είπε στη «Ζούγκλα» ο πρόεδρος της κοινότητας Σκλήθρου Αγιάς κ. Κώστας Χουτζιούμης: