Μαίνονται εχθροπραξίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ: Επικίνδυνη κλιμάκωση με νεκρούς και τραυματίες

Η Ινδία εκτόξευσε πυραύλους πέρα από τα σύνορα σε έδαφος που ελέγχεται από το Πακιστάν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες νωρίς την Τετάρτη
Τρία αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας συνετρίβησαν στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας σήμερα, ανέφεραν τέσσερις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις τοπικές αρχές, μερικές ώρες αφού το Νέο Δελχί ανακοίνωσε πως έπληξε εννιά τοποθεσίες —«τρομοκρατικές υποδομές» κατ’ αυτό— στην άλλη πλευρά των συνόρων με το Πακιστάν.
Ώρες νωρίτερα, εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε στο πρακτορείο ότι καταρρίφθηκαν πέντε μαχητικά αεροσκάφη επειδή επιτέθηκαν στο Πακιστάν, ενώ βρίσκονταν στον ινδικό εναέριο χώρο, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Ινδία.
Η Ινδία εκτόξευσε πυραύλους πέρα από τα σύνορα σε έδαφος που ελέγχεται από το Πακιστάν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες νωρίς την Τετάρτη. Η Ινδία δήλωσε ότι έπληττε υποδομές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές και ισχυρίζεται επίσης ότι υπάρχουν θύματα από τα πακιστανικά πυρά στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας 6-7 Μαΐου, ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε αυθαίρετα πυρά, περιλαμβανομένου και βομβαρδισμού με πυροβολικό, από φυλάκια απέναντι από το Τζαμού και Κασμίρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ινδικού στρατού την Τετάρτη. Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από «τυφλά και αδιάκριτα πυρά», σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ ο ινδικός στρατός διαβεβαίωσε ότι «απαντά με ανάλογο τρόπο».
Ένας από τους πυραύλους έπληξε ένα τζαμί στο Μουρίντκε, μια πόλη κοντά στην ανατολική πόλη Λαχόρη, προκαλώντας ζημιές. Ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στο τζαμί στο Μουρίντκι είχε προηγουμένως χρησιμεύσει ως έδρα της Λασκάρ-ε-Τάιμπα, ή LeT, μέχρι το 2013, όταν το Πακιστάν απαγόρευσε την οργάνωση και ανέλαβε τον έλεγχο των σεμιναρίων, των σχολείων και των φαρμακείων που διοικούσε μια φιλανθρωπική οργάνωση που συνδέεται με τον ιδρυτή της LeT, Χαφίζ Σαΐντ.
Στο Μπαχαβαλπούρ, ένας άλλος πύραυλος έπληξε ένα τζαμί δίπλα σε ένα θρησκευτικό σεμινάριο που κάποτε χρησίμευε ως το κεντρικό γραφείο της Τζάις-ε-Μοχάμεντ, μιας μαχητικής ομάδας που είχε τεθεί εκτός νόμου από τον πρώην πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ το 2002. Οι αξιωματούχοι λένε ότι η ομάδα δεν είχε καμία επιχειρησιακή παρουσία στην περιοχή από την απαγόρευση. Πακιστανός αξιωματούχος τόνισε ότι η ινδική πυραυλική επίθεση στο τζαμί Μπαχαβαλπούρ σκότωσε 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.
Ένα ακόμη αεροσκάφος φέρεται να συνετρίβη σε ανοιχτό χωράφι σε χωριό κοντά στη Γραμμή Ελέγχου στο Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι το αεροσκάφος έπεσε λίγο αφότου η Ινδία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στο Πακιστάν νωρίς την Τετάρτη. Ένα άγνωστο αεροσκάφος συνετρίβη πάνω σε ένα σχολικό κτίριο στα περίχωρα της κύριας πόλης στο Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία. Επτά ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό του Πακιστάν στην ινδική πλευρά του Κασμίρ.
Τουλάχιστον οκτώ Ινδοί σκοτώθηκαν και 29 άλλοι τραυματίστηκαν στην πόλη Πουντς στο Κασμίρ, κοντά στα ντε φάκτο σύνορα με το Πακιστάν, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος της Ινδικής κυβέρνησης.
Οι αρχές στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ έκλεισαν όλα τα σχολεία, τα κολέγια και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε τουλάχιστον επτά παραμεθόριες περιοχές της περιοχής, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τα σχολεία θα παραμείνουν επίσης κλειστά γύρω από το αεροδρόμιο της Σριναγκάρ, ανέφεραν.
Οι εντάσεις φούντωσαν μεταξύ των πυρηνικά εξοπλισμένων γειτόνων με αφορμή την επίθεση μαχητών εναντίον τουριστών τον περασμένο μήνα στο τμήμα που ελέγχεται από την Ινδία. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι υποστήριξε την επίθεση των μαχητών, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε. Η Ινδία προχώρησε στην τιμωρία του Πακιστάν αφού το κατηγόρησε ότι υποστήριξε την επίθεση στο Παχαλγκάμ, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται. Η περιοχή είναι μοιρασμένη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από το 1949 και διεκδικείται και από τις δύο στο σύνολό της.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν αναφέρει ότι η Ισλαμαμπάντ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις ινδικές επιθέσεις και την απειλή που αυτές αποτελούν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε ότι «το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει κατάλληλα σε αυτή την επιθετικότητα σε χρόνο και τόπο της επιλογής του».
Την ίδια ώρα, Ινδοί αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι προσωπικό του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας χρησιμοποίησε συστήματα όπλων ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων drones, για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών παρείχαν συντεταγμένες για τις επιθέσεις και ότι όλες οι επιχειρήσεις εκτελέστηκαν από ινδικό έδαφος. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιδρομές στόχευσαν τα αρχηγεία των μαχητικών οργανώσεων Jaish-e-Mohammed στο Bahawalpur και Lashkar-e-Taiba στο Muridke.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε χθες Τρίτη με τους ομολόγους του τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν για να τους παροτρύνει να αρχίσουν διάλογο προκειμένου να «εξουδετερωθεί» η κρίση και να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω ανταλλαγής βομβαρδισμών και πυρών, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Ο υπουργός Εξωτερικών «ενθαρρύνει την Ινδία και στο Πακιστάν να ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών για να εξουδετερωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», ανέφερε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του οποίου το τρέχον διάστημα ο κ. Ρούμπιο είναι υπηρεσιακός επικεφαλής.
Νωρίτερα, ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μέσω X ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, συμμερίζεται την ευχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η κρίση ανάμεσα στα δυο κράτη —που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια— να «τελειώσει γρήγορα» και ότι θα συνεχίσει να «συνομιλεί» με τις ηγεσίες στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ προκειμένου να υπάρξει «ειρηνική» επίλυσή της.
Μια πυρηνική αντιπαλότητα με μακρά ιστορία αιματοχυσίας
Οι μακροχρόνιες εντάσεις ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Νότιας Ασίας, την Ινδία και το Πακιστάν, κορυφώθηκαν ξανά την Τετάρτη, με την Ινδία να εξαπολύει φονικές πυραυλικές επιθέσεις σε πακιστανικό έδαφος.
Σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ το Πακιστάν έχει ήδη ξεκινήσει αντίποινα, σηματοδοτώντας νέα σοβαρή κλιμάκωση στη διαχρονικά εύθραυστη σχέση των δύο χωρών.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για στήριξη της φονικότερης επίθεσης εναντίον αμάχων στο Κασμίρ εδώ και χρόνια — στις 22 Απριλίου, όταν 26 πολίτες σκοτώθηκαν σε περιοχή υπό ινδικό έλεγχο. Η Ισλαμαμπάντ αρνείται κάθε ανάμειξη. Από τότε, τα επεισόδια πυροβολισμών στη Γραμμή Ελέγχου (LoC), η απέλαση πολιτών και το κλείσιμο συνόρων επανέφεραν το φάντασμα της πολεμικής σύγκρουσης.
Οι δύο χώρες έχουν πολεμήσει πολλές φορές — από μικροσυμπλοκές έως πλήρους κλίμακας πολέμους — μετά τον αιματηρό διαχωρισμό τους το 1947.
1947: Η Διχοτόμηση
Μετά από δύο αιώνες βρετανικής κυριαρχίας, η Ινδική υποήπειρος διαιρείται στις 15 Αυγούστου 1947 σε κυρίως ινδουιστική Ινδία και μουσουλμανικό Πακιστάν.
Η πρόχειρη διχοτόμηση πυροδοτεί αιματοχυσία που σκοτώνει ενδεχομένως πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και εκτοπίζει 15 εκατομμύρια.
Ο μονάρχης του Κασμίρ διστάζει να προσχωρήσει είτε στην Ινδία είτε στο Πακιστάν.
Μετά την καταστολή εξέγερσης εναντίον του, Πακιστανοί αντάρτες επιτίθενται και αυτός ζητά βοήθεια από την Ινδία, οδηγώντας σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός μήκους 770 χλμ., με την υποστήριξη του ΟΗΕ, χαράσσεται τον Ιανουάριο του 1949, διαιρώντας το Κασμίρ.
1965: Το Κασμίρ ξανά στο επίκεντρο
Το Πακιστάν ξεκινά δεύτερο πόλεμο τον Αύγουστο του 1965, εισβάλλοντας στο Ινδοκρατούμενο Κασμίρ.
Χιλιάδες σκοτώνονται πριν επιτευχθεί εκεχειρία τον Σεπτέμβριο με τη μεσολάβηση της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ.
1971: Το Μπανγκλαντές
Το Πακιστάν αναπτύσσει στρατεύματα για να καταστείλει το κίνημα ανεξαρτησίας στο ανατολικό τμήμα του (σημερινό Μπανγκλαντές), το οποίο κυβερνούσε από το 1947 ως Ανατολικό Πακιστάν.
Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται στον εννιάμηνο πόλεμο και εκατομμύρια προσφεύγουν στην Ινδία.
Η Ινδία εισβάλλει, οδηγώντας στη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους του Μπανγκλαντές.
1989-1990: Η εξέγερση στο Κασμίρ
Το 1989 ξεσπά εξέγερση στο Κασμίρ καθώς η δυσαρέσκεια για την ινδική κυριαρχία κορυφώνεται. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αντάρτες και πολίτες σκοτώνονται στις επόμενες δεκαετίες.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι χρηματοδοτεί τους αντάρτες και τους παρέχει εκπαίδευση στα όπλα.
1999: Το Κάρτζιλ
Πακιστανοί αντάρτες καταλαμβάνουν ινδικά στρατιωτικά φυλάκια στα παγωμένα υψώματα των βουνών του Κάρτζιλ.
Το Πακιστάν υποχωρεί μετά από έντονη πίεση από τις ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούν λόγω πληροφοριών ότι το Ισλαμαμπάντ είχε μετακινήσει μέρος του πυρηνικού του οπλοστασίου κοντά στην περιοχή σύγκρουσης. Τουλάχιστον 1.000 άτομα σκοτώνονται μέσα σε 10 εβδομάδες.
2019: Επίθεση αυτοκτονίας και αεροπορικές επιδρομές
Μια επίθεση αυτοκτονίας σε φάλαγγα ινδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώνει 40 άτομα στην Πουλουάμα.
Η Ινδία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές σε πακιστανικό έδαφος, στοχεύοντας φερόμενο στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών.
Ένα ινδικό μαχητικό καταρρίπτεται πάνω από το πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ, με τον πιλότο να επιστρέφει με ασφάλεια λίγες ημέρες αργότερα.