ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Εντυπωσιακός και ο φετινός ρουκετοπόλεμος στη Χίο – Χιλιάδες επισκέπτες παρακολούθησαν το υπερθέαμα (vid, pics)

Φέτος η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, καθώς υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν το έθιμο περίπου 20.000 θεατές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Χιλιάδες ρουκέτες δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα στο Βροντάδο της Χίου μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Οι ρουκετατζήδες του Βροντάδου, πιστοί στο ραντεβού τους όπως κάθε χρόνο, γιόρτασαν την Ανάσταση με φαντασμαγορικό τρόπο τηρώντας το έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Φέτος η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, καθώς υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν το έθιμο περίπου 20.000 θεατές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά τις 9.30 το βράδυ ξεκίνησαν τις δοκιμαστικές βολές, αφού όσο ήταν μέρα η αστυνομία έλεγχε τα σημεία από τα οποία οι ρουκετατζήδες θα έφθαναν στους χώρους που στήνονται οι ρουκετοσύρτες.

Χίος ρουκετοπόλεμος

Αυτό μείωσε την ώρα ρίψεων, ενώ και οι δύο ενορίες μείωσαν αισθητά τον αριθμό των ρουκετών. Ικανοποιώντας έτσι και ένα από τα αιτήματα των κατοίκων που τα σπίτια τους είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε αυτό τον μοναδικό «πόλεμο».

Από την πλευρά του ο Δήμος Χίου με τη στήριξη και των επαγγελματιών του τουρισμού προχώρησε στην κάλυψη των σπιτιών και των εκκλησιών, δίνοντας τη διαβεβαίωση για αποκατάσταση των όποιων ζημιών.

Στους γύρω λόφους από τις δύο ενορίες πολλοί ήταν οι επισκέπτες και ντόπιοι που πήραν θέση για να παρακολουθήσουν το έθιμο και σίγουρα έφυγαν με την μυρωδιά από τις ρουκέτες, που είναι φτιαγμένες με ένα μείγμα από θειάφι, νίτρο και κάρβουνο και τον χαρακτηριστικό ήχο όταν κάνουν το ταξίδι τους στον ουρανό.
Σε συνεργασία Τροχαίας και Πολιτικής προστασίας του Δήμου Χίου ελήφθησαν κυκλοφοριακά μέτρα για την ασφαλή διέλευση πεζών και εποχούμενων.

Χίος ρουκετοπόλεμος

Επίσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Εθελοντική Ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ επενέβησαν σε αρκετές περιπτώσεις για κατάσβεση των εστιών πυρκαγιάς που προκλήθηκαν από τις ρουκέτες. Υποδειγματικά οι ρουκετατζήδες όση ώρα ήταν σε εξέλιξη η κατάσβεσή τους δεν έριχναν ρουκέτες. Για αυτό το λόγο παρά το χαρμόσυνο μήνυμα του «Χριστός Ανέστη» οι ρουκετατζήδες από τον Άγιο Μάρκο δεν έριξαν περιμένοντας πρώτα να σβήσει μικρή εστία από την πλευρά της εκκλησίας της Παναγίας Ερειθιανής.

Χίος ρουκετοπόλεμος

Απώλεια από τις μικρές εστίες ίσως να είναι το ένα και μοναδικό κυπαρίσσι που είχε μείνει έξω από την εκκλησία της Παναγίας Ερειθιανής, που πήρε φωτιά.

Σύμφωνα με δελτίο της ΕΛΑΣ, λίγες ώρες πριν τον ρουκετοπόλεμο σε ελέγχους της αστυνομίας εντοπίστηκαν δύο σημεία όπου υπήρχαν αυτοσχέδιες ρουκέτες.
Στην πρώτη περίπτωση εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε αγρόκτημα στην περιοχή του Βροντάδου 380 αυτοσχέδιες ρουκέτες, ενώ στην 2η περίπτωση εντοπίστηκαν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην ίδια περιοχή 483 αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Αυτοσχέδιες ρουκέτες

Ειδικά για την πρώτη περίπτωση υπήρξαν διαμαρτυρίες από φίλους του εθίμου ότι η κατάσχεση αφορούσε ρουκέτες που ήδη είχαν μεταφερθεί στα σημεία ρίψεων, κάτι που έγινε για πρώτη φορά.
Σχετική δικογραφία για τις δύο περιπτώσεις σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χίου.
 

Λίγα λόγια για το Ρουκετοπόλεμο 

Ο Ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου κατά το οποίο το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

Οι Παναγούσοι (ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής) έχουν ως στόχο να πετύχουν με τις ρουκέτες τους τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου ενώ οι Αγιομαρκούσοι (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.

Η προετοιμασία γίνεται αρκετούς μήνες πριν όπου οι ομάδες των δύο ενοριών φτιάχνουν το “εκρηκτικό κοκτέιλ” από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι και το τοποθετούν στις ρουκέτες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις, τους ρουκετοσύρτες, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη τροχιά και να πετύχουν το στόχο τους. Ο ανοιξιάτικος ουρανός κατακλύζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους χιλιάδων φλεγόμενων ρουκετών που δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα εντυπωσιάζοντας όλους τους επισκέπτες. Το έθιμο έχει τις ρίζες του την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι Βρονταδούσοι χρησιμοποιούσαν μικρά κανόνια με δυνατούς κρότους για τον εορτασμό του Πάσχα, αλλά οι Τούρκοι υπό το φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τα απαγόρεψαν και τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν το στόχο τους και αναδεικνύεται ο νικητής. Οι δύο “αντίπαλες” ενορίες δίνουν ξανά ραντεβού για την επόμενη χρονιά διατηρώντας έτσι την παράδοση πολλών χρόνων.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button