ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Καύσωνας «Κλέων»: Ξεκινά από σήμερα και στην Κρήτη η επέλαση των υψηλών θερμοκρασιών – Αφόρητη ζέστη και τη νύχτα (vid)

Ο καύσωνας “χτυπά” και την Κρήτη, μικρή ανακούφιση από τους ανέμους

Θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλές, με την Κρήτη να βιώνει από χθες Τετάρτη 12 Ιουλίου, δύσκολες καταστάσεις, αλλά έχοντας ως μεγάλο σύμμαχο τη θάλασσα και κάποια βοριαδάκια που σίγουρα κάπως μετριάζουν τη λάβρα που βιώνουμε, επικρατούν ήδη από χθες, με την κεντρική και ηπειρωτική Ελλάδα όμως να βρίσκεται σε ακόμα πιο δεινή θέση.

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας τόνισε πως «για το νησί μας δε μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, ωστόσο χρειάζεται να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να κάνουμε υπομονή», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Φαίνεται πάντως πως από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα πάμε σε νέα άνοδο της θερμοκρασίας», σύμφωνα με τις προβλέψεις του, καλώντας τους Κρητικούς να προσέχουν τους εαυτούς τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς που θα μετατρέψει κυριολεκτικά σε κόλαση το πανέμορφο νησί μας!

Σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο Μανόλης Λέκκας, «στην Κρήτη δε μιλάμε για ακρότητα. Βέβαια, σε πανελλαδικό επίπεδο, περιοχές της κεντρικής και ηπειρωτικής χώρας, στην Πελοπόννησο και τις δυτικές περιοχές το πλήγμα οι άνθρωποι θα το υποστούν πιο έντονα».

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος της Κρήτης, για σήμερα Πέμπτη στις βόρειες περιοχές θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας στους 34 με 35 και 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νότιες περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς. Το σημαντικό ζήτημα όμως που θα μας ταλαιπωρήσει θα είναι ότι από σήμερα το βράδυ «και οι νυχτερινές ώρες θα διατηρούν υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που θα κάνει πιο δυσχερή την καθημερινότητά μας»…

Το κύμα του καύσωνα, σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, «θα κορυφωθεί σε πρώτη φάση την Παρασκευή (σ.σ. αύριο) και το Σάββατο και θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες, με τις βόρειες περιοχές να έχουν θερμοκρασίες στους 36 έως και 38 βαθμούς, ενώ στις νότιες περιοχές θα έχουμε 38 βαθμούς και ενδεχομένως θα δούμε και θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά καθαρά σε τοπικό επίπεδο και λόγω ευνοϊκών συνθηκών».

Στο σημείο αυτό, λέει χαρακτηριστικά: «Γενικότερα αυτό που μας προστατεύει εδώ ως νησί είναι το ανεμολογικό πεδίο, το οποίο φαίνεται να διατηρείται»… Ωστόσο, επειδή από την Κυριακή έως και την Τρίτη θα έχουμε μεγαλύτερη ένταση των ανέμων, ο κίνδυνος της πυρκαγιάς θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.

«Τώρα, από την Τετάρτη και μετά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, μάλλον εξασθενεί το βόρειο ρεύμα και περιμένουμε ότι αυτή η εξασθένηση θα επαναφέρει τις συνθήκες για έναν νέο καύσωνα, κάτι που θα το δούμε τις επόμενες μέρες»…

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, μετά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ξεκαθαρίζει ότι, σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας, θα διενεργεί ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων μείωσης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα σε αυτούς όπου, με βάση τις προγνώσεις και ανακοινώσεις της ΕΜΥ για την επικράτηση συνθηκών καύσωνα, αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση, όπως στους υπαίθριους χώρους ή όταν η εργασία παρέχεται σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. οικοδομές, οδικά ή άλλα τεχνικά έργα, ταχυμεταφορές με δίκυκλο, παροχή υπηρεσιών σε εξωτερικούς χώρους, αγροτικές εργασίες, κ.ά.), στους στεγασμένους με ειδική παραγωγική δραστηριότητα, σε χειρωνακτικές εργασίες.

«Να είναι σε εγρήγορση άπαντες»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι, εκτός από τα αρμόδια υπουργεία, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση οι πολίτες, οι Δήμοι και όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Επισήμανε την ανάγκη για προσοχή και προστασία των ευπαθών ομάδων και των ζώων συντροφιάς, ενώ μίλησε και για ειδική μέριμνα σε σχέση με τους εργαζομένους. Ακόμα είπε ότι τις επόμενες μέρες απαιτείται η μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων, καθώς δεν επιτρέπονται, ειδικά αυτές τις μέρες, συμπεριφορές αμέλειας σε σχέση με κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς.

Το υπουργείο Εργασίας απηύθυνε ήδη αυστηρή σύσταση στους εργοδότες για μείωση και παύση εργασιών μεταξύ 10 το πρωί και 5 το απόγευμα, ενώ το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης, συστήνοντας, μεταξύ άλλων, περιορισμό των μετακινήσεων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button