ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Τουρισμός: Η Ελλάδα στους «κερδισμένους» – Υψηλότερα τα φετινά έσοδα έναντι του 2019

Η χώρα μας δικαιούται να «χαμογελάει», καθώς περιλαμβάνεται στους «κερδισμένους» της φετινής τουριστικής περιόδου. Οι άνθρωποι της εγχώριας ταξιδιωτικής βιομηχανίας εμφανίζονται αισιόδοξοι, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «θα πετύχουμε μια χρονιά ρεκόρ», ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023 συνιστά μια εξαιρετική χρονιά με θετικές προβλέψεις και για το επόμενο έτος. Και όλα αυτά σε ένα στίβο που οριοθετούν οι πληθωριστικές πιέσεις, τα υψηλά κόστη και οι ανατιμήσεις.

Αυτά τα ευρήματα εν πολλοίς παρουσιάστηκαν στη World Travel Market, στο Λονδίνο, δεύτερη μεγαλύτερη διεθνής εμπορική έκθεση μετά την ΙΤΒ που ολοκληρώθηκε προχθές. Η Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε, ανήκει στους “νικητές” της φετινής σεζόν, ενώ διάχυτη ήταν η αισιοδοξία και για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο αριθμός των ταξιδιών αναψυχής το 2023 θα είναι μικρότερος απ’ ό,τι το 2019, η αξία των ταξιδιών αυτών θα αυξηθεί σημαντικά, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 3% μεταξύ 2019 και 2023. Ωστόσο, τα έσοδα, μετρούμενα σε δολάρια ΗΠΑ, θα είναι κατά 19% υψηλότερα απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. Την ίδια στιγμή, η Ισπανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού, θα έχουν 33% και 31% καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στα ταξιδιωτικά έσοδα που μετριούνται σε ευρώ φέτος απ’ ό,τι το 2019. Η Τουρκία – την οποία η Oxford Economics κατατάσσει στην έκθεση στην περιοχή της Ευρώπης – θα σημειώσει μάλιστα αύξηση των εσόδων κατά 73% σε σύγκριση με το 2019. Ενώ στην περίπτωση της Κροατίας τα έσοδα θα είναι σημαντικά υψηλότερα κατά 51%.

Το πρώτο εννεάμηνο, η Ελλάδα κατέγραψε 20,9 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας κατά 11,6% το επίπεδο του 2022 και κατά 11% τα προ της πανδημίας μεγέθη. Η γερμανική αγορά είναι η σημαντικότερη αγορά προέλευσης για την Ελλάδα μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button