Κεντρική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Ειδήσεις

Λιγνίτης τέλος έρχεται το Mega Data Center (VIDEO)

Τα παλιά λιγνιτωρυχεία μετατρέπονται σε κοιλάδα ΑΠΕ και data centers.

Η μονάδα Πτολεμαίδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου.

Προβλέπονται έως 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του τεχνολογικού πάρκου και τουλάχιστον 1.200 θέσεις κατά τη λειτουργία.

Το φιλόδοξο σχέδιο παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα φουγάρα του λιγνίτη σβήνουν ολοκληρωτικά στα τέλη του 2026 και στην θέση τους έρχονται επενδύσεις σε ΑΠΕ, φωτοβολταικά πάρκα, έργα αποθήκευσης αλλά και Mega Data Centers, κατ αρχήν 300 MW με δυνατότητα επέκτασης για να κατασκευαστεί στην Δ. Μακεδονία ένα Giga Data Center 1.000 MW, ώστε η κοιλάδα της Δ. Μακεδονίας να μετατραπεί σε τεχνολογικό πάρκο υψηλής τεχνολογίας.

«Όταν υλοποιηθεί το Giga data center των 1.000ΜW θα μιλάμε συνολικά για 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 2.000 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία και συνολική επένδυση που θα ξεπεράσει τα 12 δισ. Μιλάμε για άμεσες θέσεις εργασίας. Υπολογίστε πόσες έμμεσες θέσεις δημιουργούνται από τόσους νέους εργαζόμενους στην περιοχή και ιδιαίτερα από το data center. Κάθε άμεση θέση εργασίας υποστηρίζει περισσότερους από 20 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας όπως τεχνικοί υποστήριξης, υπηρεσίες εστίασης και στέγασης, courier, ασφάλεια κλπ», εξήγησε ο κ. Στάσσης .

«Οι επενδύσεις της ΔΕΗ φέρνουν μια καινούρια ημέρα ανάπτυξης στην περιοχή. Ανάπτυξη βιώσιμη, με καλύτερες και ποιοτικότερες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας», είπε ο Γ. Στάσσης, παρουσιάζοντας το σχέδιο αναγέννησης της Δυτικής Μακεδονίας, προσθέτοντας πως: «Οι επενδύσεις της ΔΕΗ είναι η αρχή ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της με όχημα την τεχνολογία. Η ΔΕΗ ξέρει να το κάνει, μπορεί και θέλει να το κάνει. Χρειαζόμαστε όλη την περιοχή μαζί μας».

Ο κ. Στάσσης μίλησε για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 5 δις. ευρώ σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία ενώ με το Mega Data center των 300 MW δημιουργούν 10.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 2.000 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία. Με την επέκταση του Data Center στα 1.000 MW οι θέσεις εργασίας φτάνουν τις 20.000 κατά την. κατασκευή και οι επενδύσεις υπερβαίνουντ α 12 δις. ευρώ.

«Για την ΔΕΗ και την Δ. Μακεδονία ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης που θα μεταμορφώσει τη Δυτική Μακεδονία σε τεχνολογικό και πράσινο κόμβο για τη χώρα και την Ευρώπη», είπε ο κ. Στάσσης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας. «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι το σχέδιο. Μια επιχείρηση με την ευρωστία της δεη μπορεί να το υλοποιήσει».

« Τα επόμενα 3 με 5 χρόνια θα επενδύσουμε στην περιοχή 5,8 δισ. ευρώ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 12 δισ. Οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες διαφορετικά projects, από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας μέχρι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών και κυρίως του data center.

Συνολικά, το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία», εξήγησε ο κ. Στάσσης.

Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκινάει από την μονάδα Πτολεμαΐδα 5 η οποία μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου. «Η νέα Πτολεμαΐδα 5 θα σταματήσει να καίει
λιγνίτη στο τέλος του 2026. Αρχικά, μέχρι το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW», εξήγησε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της μετατροπής της μονάδας σε φυσικό αέριο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Τα έργα ΑΠΕ

Η ΔΕΗ επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στην περιοχή. «Στις περιοχές των ορυχείων δημιουργούμε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη».

Από το Αμύνταιο έως τον Άγιο Δημήτριο, στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, κατασκευάζονται συνολικά 2.130MW φωτοβολταϊκών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715 χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.

Το πρώτο είναι το πάρκο που ολοκληρώνεται στο πρώην Ορυχείο Πτολεμαΐδας, εκεί όπου γίνονταν οι εξορύξεις λιγνίτη.

Έχει ισχύ 550 MW και αναμένεται να παράγει 880 GWh ενέργεια που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 200.000 νοικοκυριών. Ουσιαστικά, μιλάμε για το 1,8% της εγχώριας παραγωγής.

Στο έργο έχουν δουλέψει πάνω από 2.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής, με το 90% να είναι ντόπιοι.

Στο Αμύνταιο, η ΔΕΗ μαζί με την RWE, χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο. Mε ισχύ 940MW, το πάρκο που κατασκευάζει η κοινοπραξία ΜΕΤΩΝ, παράγει ενέργεια που μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μία πόλη μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκη.

Βρίσκεται στα παλιά ορυχεία λιγνίτη του Αμυνταίου, σε μία περιοχή 20.000 στρεμμάτων και κατασκευάζεται αποκλειστικά από Έλληνες εργολάβους από 17 τοπικές εταιρείες που έδωσαν δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους στην περιοχή.

Αποθήκευση

Η ΔΕΗ την επόμενη τριετία θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 860 ΜW. «Συνολικά, αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία», είπε ο κ. Στάσσης παρουσιάζοντας τα σχέδιο για 2 έργα αντλησιοταμίευσης στα πρώην λιγνιτικά πεδία, στο ορυχείο Καρδιάς (320 MW για 8 ώρες – επένδυση 430 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει κατά την κατασκευή 600 θέσεις εργασίας και στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου (240 MW για 12 ώρες – επένδυση 310 εκατ. ευρώ που και αυτή θα δημιουργήσει κατά τη διάρκεια κατασκευής 550 θέσεις εργασίας).

Και τα δύο έργα έχουν λάβει άδειες από την ΡΑΑΕΥ και είναι σε προχωρημένο στάδιο οι μελέτες σχεδιασμού υλοποίησης.

Συνολικά κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW σε διάφορες περιοχές. Κάποιες θα είναι στα πρώην εργοστάσια του Αμυνταίου και της Μελίτης και κάποιες στα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ακρινή. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Υδρογόνο

Μαζί με τη Motor Oil και μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen η ΔΕΗ επενδύσει στην πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο Αμύνταιο.

Η μονάδα που κατασκευάζεται στον ευρύτερο χώρο του παλιού εργοστασίου θα είναι σε πρώτη φάση της τάξης των 50 MW. Πρόκειται για μία επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ που θα απασχολήσει 300 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.

Με όλη αυτή την άφθονη ενέργεια η κοιλάδα της Δ. Μακεδονίας θα είναι ιδανική για εγκατάσταση data centers τα οποία είναι αδηφάγα στην ενέργεια που χρειάζονται.

Data Centers

«Η ζήτηση για data centers παγκοσμίως αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 GW μέχρι το 2030.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι οι ανάγκες θα είναι της τάξης των 35 GW κυρίως για υπηρεσίες cloud και για υπηρεσίες και εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη τα ανακοινωμένα ή υπό κατασκευή projects για data centers φαίνεται ότι αφήνουν ένα κενό 27.000 MW μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, έως το 2030.

Η ζήτηση δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Χρειάζονται χιλιάδες MW Data Center στην Ευρώπη και τον κόσμο.

«To mega data center της ΔΕΗ θα είναι μεγέθους 300ΜW! Και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή μόλις συμφωνήσουμε με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν. Πρόκειται για μία επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανακοίνωσε ο κ. Στάσσης.

Μόνο κατά την κατασκευή του θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Αυτό περιλαμβάνει τη κατασκευή των χώρων στέγασης του data center και των απαραίτητων ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Το mega data center θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο που σήμερα βρίσκεται η αυλή λιγνίτη του Αγίου Δημητρίου.

Για τις ενεργειακές του ανάγκες θα συνδέεται με τις ενεργειακές μας υποδομές στην περιοχή.

Επιπλέον, για τις ανάγκες του θα κατασκευάσουμε και μονάδα φυσικού αερίου 100 ΜWστον Άγιο Δημήτριο, δίπλα στο data center.

Η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται απευθείας από τις μονάδες παραγωγής (behind the meter) – όχι το δίκτυo. Δηλαδή οι ανάγκες του δεν θα επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα ενέργειας.

«H περιοχή είναι ιδανική για το έργο. Έχουμε εκτάσεις, ενέργεια, δίκτυο φυσικού αερίου, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, δίκτυο οπτικών ινών με σύνδεση στους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, νερό, ανάγκες τηλεθέρμανσης στην περιοχή, εργατικό δυναμικό», εξήγησε ο κ. Στάσσης.

«Επιλέξαμε τον Άγιο Δημήτριο και γιατί εκτός των άλλων είναι το κοντινότερο σημείο στην περιοχή από όπου περνούν υφιστάμενα διεθνή καλώδια οπτικών ινών μεγάλων χωρητικοτήτων.

Και η θυγατρική μας ΔΕΗ Fibergrid θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων του data center με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα, και μέσω του καλωδίου East Med Corridor – στο οποίο συμμετέχουμε – με τους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους προς το εξωτερικό, ως την Ινδία και τη Σιγκαπούρη. Η ΔΕΗ είναι Powertech εταιρεία και η καρδιά της θα χτυπάει στη Δυτική Μακεδονία».

Σε δεύτερη φάση, το Mega Data Center έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Με τις νέες επενδύσεις στην ενέργεια, η περιοχή γίνεται εξαιρετικά ελκυστική για να φιλοξενήσει ένα Giga Data Center, να φτάσει δηλαδή από τα 300 τα 1.000MW.

«Μιλάμε για μία επιπλέον επένδυση της τάξης των 5,4 δισ. Και για να υποστηριχθεί θα χρειαστούν και επιπλέον επενδύσεις 1,2 δις σε μονάδες ενέργειας στο χώρο της Πτολεμαΐδα 5 και στον Άγιο Δημήτριο.

Σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι συνολικές θέσεις εργασίας από όλα τα έργα (ενεργειακά και τεχνολογίας) θα φτάσουν τις 20.000 κατά την κατασκευή και τις 2.000 κατά τη λειτουργία.

Θα είναι μια μεγάλη επένδυση για τα παγκόσμια δεδομένα πλέον», κατέληξε ο κ. Στάσσης.

Πηγή: imerisia.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button