Διεθνής επικαιρότητα

Λιβανέζικα ΜΜΕ: «Ξεκλειδώνουν» οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μόλις κλείσει το μέτωπο της Ράφα

Την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του επιχείρησης στη Ράφα της Γάζας περιμένουν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ προτού προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων  και την επίτευξη εκεχειρίας.

Την πληροφορία μετέδωσε το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Ahkbar, το οποίο συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει, πάντως να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή απτή ένδειξη πως θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και φόντο την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στον Λίβανο και στην Υεμένη τα τελευταία 24ωρα.

Τον ένατο μήνα του πολέμου, στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, στην περιοχή των συνόρων του με τον Λίβανο, η βία δεν σταματά να οξύνεται, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, να ανταλλάσσουν κάθε μέρα σφοδρά πυρά.

Η αποκάλυψη γίνεται στον απόηχο της δήλωσης ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς στο CNNi ότι «κανείς δεν έχει ιδέα» πόσοι από αυτούς είναι ζωντανοί και ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωσή τους πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση. Στην πρώτη φάση, θα υπάρξει εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία θα ανταλλαγούν ορισμένοι όμηροι με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η δεύτερη φάση – μόνιμος τερματισμός του πολέμου και πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα – θα εφαρμοστεί μόνο μετά από περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε μία άλλη δυσμενή εξέλιξη η προσωρινή προβλήτα την οποία τοποθέτησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια διά θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας θα μεταφερθεί στο λιμάνι της Ασντότ, εξαιτίας προβλεπόμενης θαλασσοταραχής, ανακοίνωσε μέσω X χθες Παρασκευή το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Η προσωρινή μετακίνηση της προβλήτας θα επιτρέψει να αποφευχθούν δομικές ζημιές» σε αυτήν, εξήγησε.

«Η απόφαση να μετακινηθεί προσωρινά η προβλήτα δεν παίρνεται ελαφρά, όμως είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να διανέμεται βοήθεια μέσω αυτής στο μέλλον», πρόσθεσε η CENTCOM, διαβεβαιώνοντας πως θα εγκατασταθεί ξανά «γρήγορα».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button