ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Λασίθι: Αγωνιώδεις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν νερό για την ύδρευση στον Μακρύ Γιαλό

Εφέτος το καλοκαίρι που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί με τους τουρίστες οι καταναλώσεις, το νερό δε φτάνει ειδικά στις πιο υψηλές περιοχές και τα παράπονα είναι πολλά από ιδιώτες και επαγγελματίες του τουρισμού

Ο Μακρύ Γιαλός και ο Κουτσουράς υδρεύονται από δυο γεωτρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν μπαζωθεί και δεν έχουν καθαριστεί με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η ημερήσια άντληση του νερού. Ειδικά εφέτος το καλοκαίρι που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί με τους τουρίστες οι καταναλώσεις, το νερό δε φτάνει ειδικά στις πιο υψηλές περιοχές και τα παράπονα είναι πολλά από ιδιώτες και επαγγελματίες του τουρισμού.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (Θεοδ. Καλαντζάκη) κ. Μανόλης Βρυγιωνάκης, επιρρίπτει ευθύνες στη σημερινή Δημοτική Αρχή του κ. Μανόλη Φραγκούλη, ότι δεν έχουν ενεργήσει έγκαιρα ώστε να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να αυξήσουν την ποσότητα του νερού, για να είναι επαρκές για τις ανάγκες όλων των κατοίκων και των επισκεπτών.

«Περνούμε μια μεγάλη περίοδο ανομβρίας και σε εμάς που ζούμε στην πιο ξηροθερμική περιοχή της Ευρώπης το πρόβλημα είναι εντονότερο. Στην άρδευση τα καταφέρνουμε μειώνοντας το νερό σε κάθε δέντρο στο -50% αλλά στην ύδρευση θα πρέπει να έχει το κάθε νοικοκυριό και ο κάθε επισκέπτης πάντα πολύ και καλό νερό στη βρύση του. Ο Μακρύ Γιαλός τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει μείνει ούτε μισή ώρα χωρίς νερό. Λειψυδρία είχαμε και το 2018 αλλά εμείς την αντιμετωπίσαμε και αυτήν με καλό προγραμματισμό. Όταν παραδώσαμε τη Δημοτική Αρχή την 31η Δεκεμβρίου του 2023 είχα ζητήσει από τον πρόεδρο της Κοινότητας να θέσει πρώτο από όλα το θέμα της ύδρευσης στη νέα Δημοτική Αρχή γιατί την καλοκαιρινή περίοδο το νερό δε θα μας φτάνει. Χρειαζόμαστε τους καλοκαιρινούς μήνες για παράδειγμα 50 κυβικά την ώρα και αντλούμε μόνο 25 κυβικά. Ο κ. Καλαντζάκης μάλιστα είχε προτείνει στον νέο δήμαρχο να μας καλέσει να τον ενημερώσουμε όλοι οι πρώην αντιδήμαρχοι που γνωρίζαμε τα προβλήματα, αλλά δεν καλεστήκαμε ποτέ», είπε στο neakriti.gr ο κ. Μανόλης Βρυγιωνάκης.

Ο κ. Βρυγιωνάκης Μανόλης

Η περιοχή του Κουτσουρά και του Μακρύ Γιαλού υδρεύεται από τη γεώτρηση  του Αρόλιθα Ορεινού Ιεράπετρας και από τη γεώτρηση στα Μουλαδιανά Λιθινών Σητείας.

«Πριν 1,5 χρόνο χάλασε η γεώτρηση του Ορεινού και από εκεί που αντλούσαμε 40 κυβικά μέτρα την ώρα από τα 320 μέτρα βάθος, επειδή μπάζωσε την πήγαμε στα 280 μέτρα και δεν μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή να κάνουμε ενέργειας  για να ανοίξουμε δίπλα μια άλλη όπως μας είχαν προτείνει οι γεωλόγοι. Είχαμε λύσει το πρόβλημα προσωρινά και θα το βλέπαμε ξανά αργότερα. Παίρναμε λοιπόν από εκεί 25 κυβικά την ώρα και συμπληρώναμε μια ποσότητα νερού από τη γεώτρηση των Μουλαδιανών που είναι στις Λιθίνες του Δήμου Σητείας. Αυτή η γεώτρηση από τις αρχές του χρόνου δε δουλεύει γιατί έχει χαλάσει. Πιστεύω ότι η νέα Δημοτική Αρχή το γνώριζε αλλά δεν κινήθηκε για να βρει λύσεις. Τον περασμένο Μάιο το έφερα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και είπα ότι το καλοκαίρι δεν θα έχει νερό ο Μακρύ Γιαλός και ο Κουτσουράς. Επιβεβαιώθηκα δυστυχώς και τώρα βλέπουμε στα υψηλά σημεία και στις ώρες αιχμής να μένουν περιοχές χωρίς νερό.

Μετά το Μάιο άρχισε νέα η Δημοτική Αρχή να ασχολείται με τη λειψυδρία στην περιοχή μας. Εδώ και δυο μέρες βλέπω ότι δουλεύει ένα γεωτρύπανο που καθαρίζει και ξεμπαζώνει τη γεώτρηση των Μουλαδιανών», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρώην αντιδήμαρχος Μακρύ Γιαλού κ. Μανόλης Βρυγιωνάκης.

Νεκτάριος Παπαδάκης: «Δεν μας τα λέει καλά ο κ. Βρυγιωνάκης»

Ο νυν αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού κ Νεκτάριος Παπαδάκης υποστηρίζει ότι ο κ Βρυγιωνάκης δεν τα λέει καλά και κρύβει την αλήθεια.

«Σε ότι αφορά τη γεώτρηση του Ορεινού πρέπει να σας πώ ότι είναι μπαζωμένη από το 2022 και η Δημοτική Αρχή Καλαντζάκη δεν την έφτιαξε αλλά μας την παρέδωσε με μόλις 20 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, ενώ έχει άδεια άντλησης για 100 κυβικά την ώρα.

Παπαδάκης Νεκταριος
Ο Παπαδάκης Νεκτάριος

Εμείς ήρθαμε σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Σητείας , με το Δήμαρχο Σητείας κ Γιώργο Ζερβάκη και με τον αντιδήμαρχο κ Γιάννη Σκαρβελάκη και μας έδειξαν με ντοκουμέντα ότι από το 2016 έως το 2023 όλα τα έξοδα συντήρησης της γεώτρησης στα Μουλαδιανα Λιθινών ύψους 52.000 ευρώ τα έχει πληρώσει ο Δήμος Σητείας, όπως και τους λογαριασμούς ρεύματος της Γεώτρησης της ίδιας περιόδου που αγγίζουν τις 700 χιλιάδες ευρώ. Σε αυτό το διαδημοτικό έργο ύδρευσης τα ποσοστά συνεκμετάλλευσης και επιβάρυνσης των εξόδων συντήρησης και κατανάλωσης ρεύματος είναι 58% για την Ιεράπετρα και 42% για τη Σητεία. Η Ιεράπετρα δεν είχε συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τα έξοδα από το 2016 έως το 2023. Ο Δήμος Σητείας έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την επισκευή της γεώτρησης των Μουλαδιανών που εδώ και δυο μέρες καθαρίζεται με γωτρύπανο και θα γίνει δοκιμαστική άντληση για να δούμε πόσο νερό θα μας αποδίδει.

Μαζί με τον διευθυντή του Δήμου Ιεράπετρας κ Σεκαδάκη είχαμε πάει και ενημερώσαμε τη Διεύθυνση Υδάτων για τα προβλήματα που έχουμε στις δυο γεωτρήσεις . Οι γεωλόγοι ήρθαν αμέσως και αποφάσισαν να γίνει καθαρισμός με γεωτρύπανο . Ο καθαρισμός  στα Μουλαδιανά έγινε και βρέθηκε αρκετό νερό. Θα ακολουθήσει δεύτερη δοκιμαστική άντληση. Μετά θα μπεί η γεώτρηση σε κανονική λειτουργία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα  της μεγάλης κατανάλωσης νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», κατέληξε ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού κ. Νεκτάριος Παπαδάκης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button