ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων- 19η Μαίου: Ο Λευτέρης Αυγενάκης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στη δοξολογία και κατάθεση στεφάνου

Οι επιζώντες οδηγήθηκαν σε έναν βάναυσο ξεριζωμό από τα πατρογονικά τους εδάφη, γεγονός που προκάλεσε βαθύ τραύμα στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού Έθνους

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στη δοξολογία για τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού. Με αφορμή τη συμπλήρωση 105 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε τα εξής:

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Η 19η Μαΐου αποτελεί για όλους τους Έλληνες Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και υπενθυμίζει το στυγερό έγκλημα που συντελέστηκε κατά της Ανθρωπότητας.

Περισσότερες από 353.000 αθώες ψυχές εξολοθρεύτηκαν με συστηματικές σφαγές, βασανιστήρια και απάνθρωπες εξοντωτικές πορείες από το κίνημα των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμαλ.

Οι επιζώντες οδηγήθηκαν σε έναν βάναυσο ξεριζωμό από τα πατρογονικά τους εδάφη, γεγονός που προκάλεσε βαθύ τραύμα στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού Έθνους.

7

Όμως, παρά την ανείπωτη καταστροφή που υπέστησαν, οι Πόντιοι δεν το έβαλαν ποτέ κάτω. Αντιθέτως, προτάσσοντας την φιλοπατρία κατάφεραν να διατηρήσουν ακέραιη την ποντιακή τους κληρονομιά, και συγχρόνως να προασπίσουν την ιστορία τους που είναι γραμμένη με αίμα, πόνο και προσφυγιά.

Η 19η Μαΐου σηματοδοτεί την συνέχεια του αγώνα μας για έναν κόσμο που θα βασίζεται στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Ίδιος με αυτόν που συνεχίζεται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων .

Σήμερα, 105 χρόνια από αυτό το απεχθές έγκλημα, έχουμε χρέος συλλογικό να αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας.

Διότι, και σύμφωνα με τον φιλόσοφο λαό μας «όποιος λαός δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button