Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Aνοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου από τον δήμο Δυτικής Λέσβου 

Κάτοχος του δικαιώματος εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου είναι πλέον ο δήμος Δυτικής Λέσβου και ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίουπου φιλοδοξεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ολόκληρη την περιοχή.

Στην περιοχή του Πολιχνίτου η δυναμικότητα του γεωθερμικού του πεδίου μπορεί να δώσει από 70-96οC και 300 κυβικά θερμό νερό την ώρα.

Χτες υπεγράφη η σύμβαση εκμίσθωσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης και διαχείρισης του βεβαιωμένου τοπικού ενδιαφέροντος γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου, από την Αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη και εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ενώπιον συμβολαιογράφου Πολιχνίτου.Εντός των επόμενων δύο μηνών θα γίνει η παράδοση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Επειδή στην πρόταση του Δήμου προβλέπεται να πουλάει ενέργεια σε ιδιώτες, αναμένεται και έγκριση από την ΡΑΕ που εντός του επόμενου εξαμήνου αναμένεται να δώσει στο δήμο την άδεια διανομή ενέργειας.

«Ο Δήμος ανέλαβε την σημαντική πρωτοβουλία και δεσμεύτηκε να πετύχει εκεί που οι προηγούμενοι φορείς δεν τα κατάφεραν. Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας θα δώσει νέα ώθηση στην τοπική οικονομία και σε βάθος χρόνου θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο όσων διαμένουν στην περιοχή», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος,

Για τα βήματα που θα ακολουθήσουν και την πρόταση του δήμου Δυτικής Λέσβου που αν όλα πάνε καλά και δεν δημιουργηθούν εμπόδια , θα πάρει σάρκα και οστά τα επόμενα δύο χρόνια, μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου η αντιδήμαρχος επιχειρησιακού προγραμματισμού Ασσανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη .

Η πρόταση αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:

α) Στην αγροτική αξιοποίηση, θέρμανση αλλά και ψύξη θερμοκηπίων με τη σύναψη συμβολαίων με τους επαγγελματίες επ’ ωφελεια των ίδιων αλλά και του δήμου.

β) Τηλεθέρμανση στα δημόσια κτίρια και μετέπειτα και σε κατοικίες με ελεγχόμενο κόστος σύνδεσης.

γ) Θερμαλιστική χρήση και αξιοποίηση της ιαματικής πηγής «Ιπποκράτης» που πριν από έξι μήνες αναγνωρίστηκε ως φυσικός πόρος.

Στην παρούσα φάση η πρόταση της Δημοτικής Αρχής περιλαμβάνει έργα 2,5 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα δίκτυα διανομής, γεωτρήσεις, δίκτυο τηλεθέρμανσης όταν όμως γίνουν τα πρώτα βήματα αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου, θα τραβήξουν το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτικών επενδύσεων που μπορούν να αντληθούν από χρηματοδοτικά εργαλεία αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει το 2021 ο δήμος Δυτικής Λέσβου και την είχε παρουσιάσει αναλυτικά στα ΜΜΕ της Λέσβου ο τότε αντιδήμαρχος προγραμματισμού Στρατής Ζαφείρης, επικεφαλής άλλου συνδυασμού του δήμου, ο οποίος δύο χρόνια μετά διέκοψε τη συνεργασία του  με τη δημοτική αρχή.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button