ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ηράκλειο: Πολλαπλασιάστηκαν τα αδέσποτα σκυλιά – Ποιο το σχέδιο της δημοτικής Αρχής

Η εγκληματική εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς πολλαπλασίασε τα αδέσποτα στο Ηράκλειο

Χειρότερη όσο ποτέ, ακόμα και στους χώρους έξω αλλά και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία του Ηρακλείου, χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα του Ηρακλείου, με τη νέα δημοτική Αρχή να προχωράει σε πρώτα σημαντικά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, που όμως, αν δε σταματήσει η εγκληματική εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς, θα γιγαντώνεται συνέχεια. 
Σε αυτό συμφώνησαν χθες οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων σε ευρεία σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό και τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Η επέκταση του κυνοκομείου Ηρακλείου, που σήμερα φιλοξενεί παραπάνω από τα ζώα που θα έπρεπε και θα μπορούσε, η αύξηση των στειρώσεων, αλλά κυρίως η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας είναι μέσα στις βασικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής Αρχής, που δέχεται σοβαρές καταγγελίες και παράπονα για το φαινόμενο αυτό, που δυστυχώς δε λέει να εκλείψει! 
Είναι χαρακτηριστικά όσα λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, για το πρόβλημα με τα αδέσποτα μέσα και έξω από το ΠΑΓΝΗ, όπου υπάρχουν κρούσματα ακόμα και επιθέσεων σε βάρος ασθενών και συνοδών, χωρίς βέβαια να φταίνε τα σκυλιά, αλλά εκείνοι οι οποίοι τα εγκατέλειψαν στον δρόμο. 
Ο Δημήτρης Βρύσαλης καλεί τη δημοτική Αρχή να μαζέψει άμεσα τα αδέσποτα στους χώρους της Υγείας. 
«Δυστυχώς, έχουμε κατά διαστήματα καταγγελίες και για επιθέσεις εναντίον ανθρώπων στον χώρο του νοσοκομείου. Έχουμε μεγαλόσωμα σκυλιά στον χώρο του ΠΑΓΝΗ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Επειδή είναι ερημιά, δυστυχώς έρχονται εδώ και εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους», λέει με αγανάκτηση ο Δημήτρης Βρύσαλης. Μάλιστα, καταλήγοντας, ο πρόεδρος των εργαζομένων λέει πως «από την περίοδο της καραντίνας είχαμε το φαινόμενο να αυξάνονται τα αδέσποτα. Πολλοί είχαν πάρει σκυλιά για να μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα τάχα μου για να τα βγάλουν βόλτα. Και τα βλέπουμε να μειώνονται όταν τα μαζεύουν για να τα κρατήσουν για ένα διάστημα στο κυνοκομείο και να τα στειρώσουν. Και μετά τα βλέπουμε πάλι να αυξάνονται, όταν τα επιστρέφουν για την επανένταξή τους, όπως προβλέπει ο νόμος». 

Στην ευρύτερη περιοχή 

Κάτοικος από το Αγάκου Μετόχι χθες έλεγε στην εφημερίδα μας: «Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Τα παιδιά μας φοβούνται να βγουν έξω και να παίξουν. Έχουμε ολοένα και περισσότερα αδέσποτα στην περιοχή μας και καλούμε τον Δήμο Μαλεβιζίου να έρθει να τα μαζέψει, αλλά μας απαντούν ότι δεν υπάρχει λύση»… 

Η επέκταση του κυνοκομείου Ηρακλείου, που σήμερα φιλοξενεί παραπάνω από τα ζώα που θα έπρεπε και θα μπορούσε, η αύξηση των στειρώσεων, αλλά κυρίως η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας είναι μέσα στις βασικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής Αρχής, που δέχεται σοβαρές καταγγελίες και παράπονα για το φαινόμενο αυτό, που δυστυχώς δε λέει να εκλείψει!

Βέβαια, το Αγάκου Μετόχι είναι πάρα πολύ κοντά στο ΠΑΓΝΗ. Όπως είναι και οι Βούτες, τα Σταυράκια, η Πυργού κ.λπ., όπου ολόκληρες αγέλες έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με όσα είπε στο neakriti.gr χθες ο πρόεδρος της Πυργούς Μιχάλης Χαιρέτης, «υπάρχουν πολλά αδέσποτα ανεξέλεγκτα σε κάθε χωριό. Ειδικά σε Βούτες, Σταυράκια και Καλλιθέα, λόγω ΠΑΓΝΗ. Υπάρχει θέμα ασφάλειας, γιατί είναι επιθετικά και πολλές φορές κυνηγάνε τους κατοίκους και προσπαθούν από τον Δήμο να το λύσουν. Αλλά όπως μας είπαν και στη σύσκεψη με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, δεν υπάρχει τρόπος. Το κυνοκομείο είναι 80 θέσεων και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 110 αδέσποτα. Όσα μαζεύουν μετά από παράπονα, αναγκάζονται και τα αφήνουν γύρω-γύρω σε άλλες περιοχές. Και έτσι το πρόβλημα γιγαντώνεται». 

«Ξεκινάμε άμεσες ενέργειες, αλλά… είναι θέμα παιδείας» 

Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, στο θέμα των αδέσποτων από πλευράς της νέας δημοτικής Αρχής ήταν παρούσα η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη. Μιλώντας αμέσως μετά τη σύσκεψη στο neakriti.gr, η κ. Παπαδάκη τόνισε: «Έχουμε στο πλευρό μας τους εθελοντές, που βοηθάνε πάρα πολύ. Το δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι η εκπαίδευση των πολιτών. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν από τη μια να στειρώνουμε, να δίνουμε για υιοθεσίες, να αδειάζει το κυνοκομείο και από την άλλη να εγκαταλείπουμε κι άλλα ζώα στον δρόμο. Είναι θέμα παιδείας. Και είναι ένας φαύλος κύκλος. Δηλαδή, παίρνεις ένα κατοικίδιο. Το βαριέσαι και το αφήνεις; Είναι εγκληματικό και για τα ζώα και για την πόλη γενικότερα. Και το τρίτο που μπορούμε να κάνουμε είναι οι στειρώσεις, που κάνουμε τώρα όσο μπορούμε πιο πολλές. Πρέπει όμως και οι άνθρωποι να τα στειρώνουν τα ζώα τους. Δεν μπορεί να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτό». 
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού συνέχισε λέγοντας: «Εμείς έχουμε μια σύμβαση για επέκταση του κυνοκομείου κατά περίπου 50 θέσεις. Οπότε είναι κι αυτό καλό. Θα κάνουμε και μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης σε σχολεία, προκειμένου να περιορίσουμε τον αριθμό και να αυξηθούν οι υιοθεσίες, αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες». 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button