ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Μαύρα μαντάτα για τους μελισσοκόμους της Μαγνησίας – Αφαντα τα πορίσματα του ΕΛΓΑ

Οκτώ και πλέον μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες οι μελισσοκόμοι της Μαγνησίας παραμένουν σε απόγνωση.

Δε φτάνει που έχασαν τα μελίσσια τους και ακόμη παλεύουν να ορθοποδήσουν, δεν έχουν ακόμη παραλάβει τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν υποστεί κι αυτό προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς αδυνατούν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε επιδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ανακοίνωσαν μέτρο για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, όμως για να μπορέσουμε να ενταχθούμε απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε το πόρισμα του ΕΛΓΑ. Πού να το βρούμε; Ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα των αυτοψιών. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά είμαστε σε αναμονή, αλλά κανείς δεν ασχολείται. Εχουμε γίνει “μπαλάκι” μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών» κατήγγειλε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων ν. Μαγνησίας Θεοδόσης Κατσαρός.

Οι μελισσοπαραγωγοί στον νομό δεν έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν κι όπως λένε αν δεν ληφθούν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου στην περιοχή είναι θέμα χρόνου η μελισσοκομία να «αφανιστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό ήδη στον Βόλο αρκετοί μελισσοκόμοι απογοητευμένοι έχουν στρέψει αλλού τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Συνάδελφοί του έπιασαν δουλειά σε εργοστάσια και βιοτεχνίες, ενώ άλλοι βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός μελισσοπαραγωγής.

«Πληρωθήκαμε προκαταβολή αποζημιώσεων 37,5 ευρώ την κυψέλη και κανένας μελισσοκόμος δεν έχει αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα. Υπάρχει φόβος να μη μας τα ζητήσουν πίσω, όσο δεν έχουμε εικόνα τι έχουν καταγράψει οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ στα πορίσματά τους. Όποτε τηλεφωνούμε στην αρμόδια υπηρεσία στη Λάρισα μάς παραπέμπουν από μήνα σε μήνα. Εχουμε φτάσει στον Μάιο και είμαστε ακόμη στα σκοτάδια», εξηγεί ο κ. Κατσαρός.

Σύμφωνα με την αρχική καταγραφή που είχε γίνει από τον ΕΛΓΑ 110.000 μελίσσια σε όλη τη Θεσσαλία χάθηκαν από τις ακραίες πλημμύρες, ενώ στη Μαγνησία η ζημία αγγίζει περίπου το 80% της συνολικής μελισσοκομίας, με τον κλάδο να αριθμεί πάνω από 700 παραγωγούς που έχουν τα μελίσσια τους στον νομό, αλλά και στις παρυφές της γειτονικής Λάρισας και κυρίως σε παρακάρλια χωριά όπως το Σωτήριο, η Νίκη κ.α..

Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι καίριο ζήτημα για την επιβίωσή τους αποτελεί η άμεση αντικατάσταση των μελισσοσμηνών που χάθηκαν, καθώς αναγκαία προϋπόθεση που θα επιτρέψει στους μελισσοκόμους να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγή τους, προκειμένου σε διάστημα περίπου δύο ετών ο κλάδος να έχει επιστρέψει σε κανονικότητα.

Οι μεγάλες ζημιές στις πλημμύρες ήρθαν σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή το περυσινό καλοκαίρι, με αποτέλεσμα ο κόσμος της μελισσοπαραγωγής να έχει υποστεί «διπλό χτύπημα».

«Προσωπικά από τις 250 περίπου κυψέλες που είχα και καταστράφηκαν ολοσχερώς μπόρεσε να αντικαταστήσω μόνο τις 40. Κανείς μας δεν έχει χρήματα για να μπορέσει να προχωρήσει ξανά μπροστά, αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη βοήθεια από την Πολιτεία. Η παραγωγή της φετινής χρονιάς έχει χαθεί ενώ αμφίβολη είναι και η συνέχιση της δραστηριότητάς μας και για επόμενες χρονιές» καταλήγει ο κ. Κατσαρός, περιγράφοντας ένα πραγματικά ζοφερό τοπίο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button