Διεθνής επικαιρότητα

Ισπανία: Ενέκρινε τον νόμο για την αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών

Τον νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών ενέκρινε την Πέμπτη (30/5) το ισπανικό κοινοβούλιο, μια απόφαση που συνιστά ιστορικό γεγονός, καθώς θα επιτραπεί η επιστροφή αυτονομιστών που βρίσκονται ακόμη στην εξορία μετά την απόπειρα απόσχισης το 2017.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου για το «καυτό» αυτό ζήτημα πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους και εγκρίθηκε με 177 ψήφους υπέρ έναντι 172 κατά, με την απόλυτη πλειοψηφία να είναι οι 176 ψήφοι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε την ψήφο των βουλευτών στον νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών, εξαίροντας τις αρετές της «συγγνώμης».

«Στην πολιτική όπως και στη ζωή, η συγχώρεση είναι πιο ισχυρή από τη μνησικακία», έγραψε ο Σάντσεθ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Η Ισπανία είναι σήμερα πιο ακμάζουσα και πιο ενωμένη από ό,τι το 2017», όταν είχε επιχειρηθεί η απόσχιση της Καταλονίας, πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο, όπου ο πρωθυπουργός διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία χάρη στην υποστήριξη δύο καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, είναι η κατάληξη μιας μακράς μάχης που κυριάρχησε και ριζοσπαστικοποίησε την ισπανική πολιτική ζωή από τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.

Οι βουλευτές είχαν εγκρίνει το σχέδιο νόμου περί αμνηστίας στις 14 Μαρτίου, όμως η Γερουσία, που τελεί υπό τον έλεγχο της δεξιάς αντιπολίτευσης, είχε θέσει βέτο δύο μήνες αργότερα, αναπέμποντας το κείμενο στην Κάτω Βουλή, η οποία είχε ως εκ τούτου την τελευταία λέξη.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, και το ακροδεξιό κόμμα Vox είχαν αποδυθεί σε μια τελευταία μάχη πριν από την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «πολιτική διαφθορά».

Από την πλευρά τους, τα δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προειδοποίησαν πως η αμνηστία δεν είναι το τέλος της μάχης τους για ανεξαρτησία, αλλά ένα απλό στάδιο.

Ιστορική μέρα που βάζει τέλος σε μια σύγκρουση αιώνων

Η ψηφοφορία είναι «μια μάχη στη σύγκρουση που υφίσταται εδώ και αιώνες ανάμεσα στα δύο έθνη», το καταλανικό και το ισπανικό, δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος του Κάρλες Πουτζντεμόν Junts (Μαζί για την Καταλονία), Μίριαμ Νογκέρας, που έκανε λόγο για «μια ιστορική ημέρα».

Ο ομόλογός της Γκαμπριέλ Ρουφιάν, του Esquerra Republicana de Catalunya (ERC – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας), του άλλου καταλανικού κόμματος που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, προειδοποίησε πως η “επόμενη στάση” στον δρόμο που οδηγεί στην ανεξαρτησία είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο Σάντσεθ λέει πως η αμνηστία έχει σκοπό να θέσει τέλος στην αστάθεια που προκάλεσε η απόπειρα της Καταλωνίας (βορειοανατολική Ισπανία) να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της τον Οκτώβριο του 2017, όταν επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης ήταν ο Πουτζντεμόν, ο οποίος πλέον ζει από τότε στην εξορία.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Πουτζντεμόν είχε οργανώσει, την 1η Οκτωβρίου 2017, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρά την απαγόρευσή του από τη δικαιοσύνη.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, το τοπικό Κοινοβούλιο είχε ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να τεθεί αμέσως υπό επιτροπεία από την ισπανική κυβέρνηση και να ανακληθεί η τοπική κυβέρνηση.

Οι κυριότεροι αυτονομιστές ηγέτες είχαν τότε φυλακιστεί ή διαφύγει στο εξωτερικό.

Ήταν μία από τις χειρότερες κρίσεις που είχε ζήσει η Ισπανία μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία με το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Όμως αυτό το μέτρο περί αμνηστίας, από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 400 άτομα -στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι ο Πουτζντεμόν- είναι κυρίως το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει ο Σάντσεθ προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία τον Νοέμβριο.

To PP αντιτίθεται σφόδρα στον νόμο περί αμνηστίας, τον οποίο θεωρεί «αντισυνταγματικό» και εναντίον του οποίου έχει οργανώσει πολλές διαδηλώσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button