ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Κραυγή αγωνίας για τη λειψυδρία: Έκκληση για προσοχή και «οικονομία» από τους Δήμους Γαύδου και Γόρτυνας – Τι μέτρα λαμβάνονται

Μέτρα για να μην πουν το νερό-νεράκι ανακοίνωσε η δήμαρχος του ακριτικού νησιού

Κραυγή αγωνίας υψώνουν δήμαρχοι περιοχών της Κρήτης για τον εφιάλτη της λειψυδρίας που απειλεί τις τοπικές κοινωνίες.

Με δεδομένη την ανομβρία λόγω του ήπιου χειμώνα, τα υδατικά αποθέματα δεν έχουν ανανεωθεί ικανοποιητικά. 

Συνέπεια αυτού και λόγω της αυξημένης τουριστικής περιόδου είναι ο κίνδυνος λειψυδρίας και διακοπών στην υδροδότηση να είναι ορατός, με τους αρμόδιους φορείς και τους δημάρχους αρκετών περιοχών θέλοντας να αποτρέψουν κάθε δυσάρεστη συνέπεια από μια ενδεχόμενη έλλειψη νερού να κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου, ζητώντας από τους δημότες τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης του. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη, οδήγησαν στη μεγάλη κατανάλωση νερού, κάτι που ενίσχυσε τον φόβο και την αγωνία για το μέλλον και όσο μπαίνουμε στην “καρδιά” του καλοκαιριού. 

Με βάση τα παραπάνω, έκκληση για τη μέγιστη δυνατή οικονομία στην κατανάλωση νερού απευθύνει ο Δήμος Γαύδου σε κατοίκους και επισκέπτες. Στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες η κατανάλωση του νερού ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες του νησιού. Επιπλέον, οι εξαιρετικά χαμηλές βροχοπτώσεις του προηγούμενου χειμώνα δε μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για τα υδατικά αποθέματα. Καλούνται όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες, να κάνουν λελογισμένη χρήση του νερού και να υπενθυμίσουμε ότι το νερό δεν επαρκεί για πότισμα κήπων και για καλλιέργειες. 

«Βγάλαμε την ανακοίνωση με σκοπό να προλάβουμε καταστάσεις, καθώς είδαμε πως τις δύο τελευταίες μέρες είχαμε μεγάλη κατανάλωση νερού. Θέλουμε λοιπόν να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες μας», δηλώνει η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη

Οι ανάγκες όσο προχωράμε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου θα αυξάνονται και αν δεν είμαστε όλοι προσεκτικοί, θα απαιτηθεί περιορισμός και συχνές διακοπές στην υδροδότηση. Παρακαλείσθε για τη συνεργασία σας». 

Όπως τόνισε η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, «βγάλαμε την ανακοίνωση με σκοπό να προλάβουμε καταστάσεις, καθώς είδαμε πως τις δύο τελευταίες μέρες είχαμε μεγάλη κατανάλωση νερού. Θέλουμε λοιπόν να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες μας». 

Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη

Λήψη μέτρων 

Δυστυχώς, ο φετινός χειμώνας δεν ήταν αρκετός για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Έτσι, με αφορμή την παρατεταμένη περίοδο λειψυδρίας, αλλά και τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να καταγράφονται ήδη σε όλη την Κρήτη από τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη χρονική περίοδο, ο ένας μετά τον άλλο πολλοί Δήμοι λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα μιας ενδεχόμενης έλλειψης νερού. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα δεν κατάφεραν να γεμίσουν τους επιφανειακούς ταμιευτήρες, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού στα φράγματα να είναι χαμηλή.

Αν όμως γίνει καλή διαχείριση από τους δημότες, όπως τονίζουν οι φορείς, θα καταφέρουμε και φέτος να τα βγάλουμε πέρα. 
Να σημειωθεί βέβαια πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, σε συνεργασία με τους δήμους και τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων), που διαχειρίζονται το νερό ανά περιοχή, ενημερώνει τους αγρότες ώστε να χρησιμοποιούν ορθολογικά το νερό. Σε αρκετές περιοχές έχει προχωρήσει η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, έτσι ώστε να περιοριστούν οι όποιες διαρροές, ενώ με γνώμονα το ότι η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να επιβαρύνει την πρόσβαση στο νερό, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή πρωτοβουλίες που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αλλαγές, με στόχο την προστασία των αποθεμάτων. Ταυτόχρονα γίνονται και άλλα έργα για την εξοικονόμηση νερού, ενώ μπροστά στο ενδεχόμενο το πρόβλημα να γιγαντωθεί μέσα στο καλοκαίρι, οι Δήμοι προσπαθούν να θέσουν το δικό τους ανάχωμα, ζητώντας όμως την ίδια ώρα λήψη δραστικών μέτρων από την Πολιτεία.

«Κάντε οικονομία» – Περιορισμός σπατάλης και στη Γόρτυνα 

Την ίδια ώρα, χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του νερού για τον περιορισμό της σπατάλης και τη διαφύλαξη των διαθέσιμων αποθεμάτων το κρίσιμο διάστημα του καύσωνα δίνει με ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας Γιάννης Κρητικόπουλος. 

«Τα τελευταία 24ωρα επικρατούν στον δήμο μας δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν, κατά τόπους, ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες για κατανάλωση νερού, τόσο για ύδρευση, όσο και για άρδευση, είναι αυξημένες. Καθώς έχει προηγηθεί μια περίοδος παρατεταμένης ανομβρίας και η στάθμη των γεωτρήσεών μας έχει μειωθεί σημαντικά, είναι απαραίτητο, όλοι μας, να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν δυσκολίες που αφορούν σε θέματα διαχείρισης του νερού. Παρακαλούμε θερμά για την αποφυγή της σπατάλης και την τήρηση των σχετικών κανονισμών, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια αποθεμάτων και η ισότιμη πρόσβαση όλων των δημοτών μας στο πολύτιμο αγαθό του νερού, αυτές τις δύσκολες, από πλευράς καιρικών συνθηκών, ημέρες. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία», σημειώνει ο αντιδήμαρχος. 
 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button