ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Κρήτη: Συνεχίζονται οι ροές μεταναστών προς την Γαύδο – Ακόμα 39 νεαροί άνδρες αποβιβάστηκαν στην Τρυπητή

Οι νεαροί μετανάστες, είναι καλά στην υγεία τους και σήμερα το μεσημέρι εφόσον αρθεί το απαγορευτικό απόπλου, αναμένεται να μεταφερθούν με πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ που πραγματοποιεί το τακτικό δρομολόγιο, στη Χώρα Σφακίων.

Ένα ακόμα πλωτό με μετανάστες βγήκε την Τετάρτη στην παραλία της Τρυπητής, στην ακριτική Γαύδο, κρατώντας σταθερές τις ροές από τη Λιβύη προς το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Τριάντα εννέα νεαροί άνδρες από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Σουδάν, εντοπίστηκαν από κατοίκους και με μέριμνα της δημοτικής αρχής μεταφέρθηκαν σε δημοτικό χώρο φιλοξενίας στο λιμάνι Καραβές. Για δεύτερο βράδυ χθες οι μετανάστες παρέμειναν στη Γαύδο, καθώς ήταν σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου και δεν ήταν δυνατή η μεταφορά τους στα Σφακιά.

Οι νεαροί μετανάστες, είναι καλά στην υγεία τους και σήμερα το μεσημέρι εφόσον αρθεί το απαγορευτικό απόπλου, αναμένεται να μεταφερθούν με πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ που πραγματοποιεί το τακτικό δρομολόγιο, στη Χώρα Σφακίων. Από εκεί με λεωφορείο της Ελληνικής Αστυνομίας θα μεταφερθούν στο υπαίθριο πάρκινγκ του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων στη Σούδα, όπου τα στελέχη του λιμενικού θα προχωρήσουν στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους και με την ολοκλήρωση της προανάκρισης, ενδεχομένως και απόψε, θα προωθηθούν μέσω του λιμανιού της Σούδας σε δομή Προσωρινής Φιλοξενίας στην Αττική.

Αν και ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν το τελευταίο δίμηνο δεν είναι μεγάλος, στη μικρή κοινωνία της Γαύδου όπως και στη δημοτική αρχή, ο προβληματισμός παραμένει. Επανειλημμένα η δήμαρχος κ. Λίλιαν Στεφανάκη έχει μιλήσει για ένα άλυτο πρόβλημα με πολλές διαστάσεις για το ακριτικό νησί, που ούτε τους αναγκαίους πόρους διαθέτει για την τακτική παροχή φιλοξενίας σε μετανάστες, ούτε κατάλληλο χώρο για να παραχωρεί κάθε φορά ως κατάλυμα.

Την ίδια στιγμή, η προσωρινή λύση, όπως τη χαρακτήριζαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών, της φιλοξενίας μεταναστών στο υπαίθριο πάρκινγκ του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, όπου η μόνη προστασία από τις καιρικές συνθήκες είναι το σκέπαστρο, μοιάζει να έχει παγιωθεί. Στις 12 Ιουνίου μια ακόμη φουρνιά, με σαράντα επτά μετανάστες τότε, κατέληξε στο ανοιχτό πάρκινγκ του Κεντρικού Λιμεναρχείου κι ενώ επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο φουρνιές, μια στην Παλαιόχωρα και μια στη Γαύδο, με τους μετανάστες να οδηγούνται για φιλοξενία πάνω στην άσφαλτο του χώρου στάθμευσης.

Στα τέλη Μαΐου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρης Βιριράκης κατέθεσε στον Εισαγγελέα Χανίων έγγραφη αναφορά, με την οποία ζητούσε εισαγγελική παραγγελία, για ορισμό συγκεκριμένου χώρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών. «Με έγγραφη αναφορά μου στον εισαγγελέα Χανίων προτείνω να δοθεί εντολή για χρήση των εγκαταστάσεων του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων ή άλλων αναξιοποίητων χώρων του δημοσίου, προκειμένου νόμιμα οι άνθρωποι που φθάνουν στην Κρήτη να φιλοξενούνται κάτω από αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες, μέχρι την προώθηση τους σε κέντρα υποδοχής της Ηπειρωτικής χώρας», σημείωνε στην αναφορά του ο κ. Βιριράκης.

Αφορμή για την παρέμβαση του στάθηκε το γεγονός ότι στις τελευταίες αφίξεις, οι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και 16 ανήλικοι, μεταφέρθηκαν και φιλοξενήθηκαν κάτω από ένα υπόστεγο εξωτερικού χώρου. Την αντίθεση τους στην χρήση του χώρου αυτού και σε κάθε πρόχειρη λύση έχουν εκφράσει και οι εκπρόσωποι των λιμενικών υπαλλήλων Δυτικής Κρήτης.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button