Διεθνής επικαιρότητα

Κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για ανάφλεξη στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου – Παρέμβαση των ΗΠΑ

Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στη Μέση Ανατολή καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολάχ αντάλλαξαν νέα σφοδρά πυρά τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/6).

Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις οι ΗΠΑ με τον Άντονι Μπλίνκεν να «υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στο Λίβανο και η επίτευξη διπλωματικής λύσης», μετά τη συνάντηση που είχε με κορυφαία Ισραηλινά στελέχη στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τσάχι Χανέγκμπι και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ. Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν παρέλειψε να εκφράσει την σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την Πέμπτη (20/6) την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, αναφέροντας ιδίως πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονά της στον νότιο Λίβανο.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «εξάλειψε» αξιωματικό του κινήματος και ότι έπληξε «εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος» της Χεζμπολά, παράταξης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε «εναέριο στόχο». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον λιβανικό Νότο.

Σε εμπρηστική ομιλία του προχθές Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones του κινήματός του σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στην λιβανική επικράτεια.

Ο κ. Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του», δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν».

Ανοικτό το μέτωπο στη Γάζα

Στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιους μαχητές, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Ισραηλινά πλήγματα υπήρξαν σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατρός, ενώ την ίδια ώρα, τομείς στο βόρειο τμήμα της περιοχής απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button