Δυτική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Κοζάνης “Μαμάτσειο”

Η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» από τετραετίας περίπου δυσλειτουργεί ελλείψει προσωπικού, η δε κατάσταση είναι επιδεινούμενη και οδηγεί σε σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των πολιτών της περιοχής κάλυψης του Νοσοκομείου, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αναλυτικότερα, στην Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου σήμερα υπηρετούν τέσσερις (4) ειδικοί γιατροί, μία (1) επικουρικός ιατρός και δύο (2) ειδικευόμενοι ιατροί. Η θητεία ενός εκ των ειδικευομένων λήγει στα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, ενώ του δευτέρου η θητεία έχει ήδη λήξει και παραμένει προσωρινά με ολιγόμηνες παρατάσεις, με σοβαρό ενδεχόμενο να αποχωρήσει σύντομα. Οι ανωτέρω ιατροί επωμίζονται την λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής, την υποστήριξη των λοιπών κλινικών του Νοσοκομείου, την διενέργεια Τακτικών αλλά και Εκτάκτων χειρουργείων που καθημερινά προκύπτουν, όπως επίσης τις διακομιδές σε τριτοβάθμια νοσοκομεία εκτός περιφέρειας (Θες/νίκη, Ιωάννινα κ.λ.π), καθώς και τα Τακτικά Ιατρεία της Κλινικής.

Σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις προστίθεται και η υποστήριξη του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π), που τα τελευταία έτη λόγω πληθώρας περιστατικών αυτονομήθηκε ως τμήμα του Νοσοκομείου. Το τμήμα αυτό θα έπρεπε να είχε στελεχωθεί ως αυτόνομο σύμφωνα με τον νόμο πλην όμως ουδέποτε συνέβη αυτό. Έτσι η λειτουργία του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) με συμμετοχή μόνο αγροτικών ιατρών της περιοχής στις εφημερίες του καθιστά πλημμελή την πρέπουσα και απαιτούμενη ιατρική φροντίδα των πολιτών, καθόσον η επάρκεια των αγροτικών ιατρών δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των προσερχόμενων περιστατικών.

Το πρόβλημα λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου και του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) έχει διαπιστωθεί και από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» και καταγράφηκε στην με αριθμ. 34/22.04.2024 απόφαση του που έλαβε στην 4η συνεδρίαση του.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι καθίσταται αδύνατον πια να καλυφθεί, ελλείψει προσωπικού, και να λειτουργήσει η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ειδικά σε περιόδους εφημεριών, όπου ένας ειδικός ιατρός θα πρέπει να διεκπεραιώνει όλα τα αντικείμενα της κλινικής που περιγράφονται παραπάνω ευρισκόμενος ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία ανάγκης στο Νοσοκομείο. Τα παραπάνω καθιστούν επίσης την στελέχωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εφημεριών ανέφικτη.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια επείγοντα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προσληφθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου η Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Κοζάνης και το Χειρουργικό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button