Διεθνής επικαιρότητα

Κλιμακώνεται η ένταση Ινδίας και Πακιστάν – Έκκληση από τον ΟΗΕ για «αυτοσυγκράτηση»

Για στήριξη και υπόθαλψη των ενόπλων που κόστισαν τη ζωή σε 26 πολίτες στον ινδικό Κασμίρ κατηγορεί το Πακιστάν η Ινδία, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών να κλιμακώνονται και τους αναλυτές να εκφράζουν το φόβο πως η σφαγή «θα επαναφέρει τις σχέσεις μεταξύ τους στις πιο σκοτεινές τους στιγμές».

Μετά την επίθεση της Τρίτης (22/4) στο ινδικό Κασμίρ, με φερόμενους υπόπτους δύο μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Λασκάρ –ε – Τάιμπα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ξεκαθάρισε πως «η Ινδία θα κυνηγήσει, θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει τους τρομοκράτες και αυτούς που τους στηρίζουν. Θα τους κυνηγήσουμε ως την άκρη της γης».

Το Πακιστάν απορρίπτει τις «παράλογες» – όπως τις χαρακτηρίζει – κατηγορίες και ζητά αποδείξεις.

Από την πλευρά του, την επομένη της σφαγής, ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ρανζάθ Σινγκ προειδοποίησε με αντίποινα «αυτούς που οργάνωσαν την επίθεση κρυφά».

«Η Ινδία διεξάγει έναν πόλεμο χαμηλής έντασης εναντίον μας και αν θέλουν να ανεβάσουν τους τόνους, είμαστε έτοιμοι. Προκειμένου να προστατεύσουμε τη γη μας δεν θα υποκύψουμε σε καμία διεθνή πίεση» απάντησε ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Καουάζα Ασίφ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πρόκειται για την πιο φονική επίθεση εναντίον πολιτών στη συγκεκριμένη ινδική περιοχή όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι, από το 2000.

Ξεκίνησαν οι κυρώσεις

Στο μεταξύ, την Τετάρτη (23/4) η Ινδία άνοιξε τον «χορό» των κυρώσεων ανακοινώνοντας σειρά διπλωματικών μέτρων σε βάρος του Πακιστάν, που έχουν κυρίως συμβολική σημασία. Μεταξύ αυτών είναι η αναστολή της στρατηγικής συνθήκης με το Ισλαμαμπάντ που αφορά τους υδάτινους πόρους της λεκάνης του Ινδού ποταμού, το κλείσιμο του βασικού συνοριακού σταθμού με το Πακιστάν και την ανάκληση διπλωματών.

Έπειτα από μια σπάνια συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, το Πακιστάν απάντησε με αντίστοιχα αντίμετρα.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον ΟΗΕ

Και ενώ η ένταση κλιμακώνεται, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στις δύο χώρες να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και ζητώντας «ειρηνική επίλυση».

«Καλούμε τις δύο κυβερνήσεις (…) να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί» δήλωσε το βράδυ την Πέμπτη (24/4) στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Το χρονικό της έντασης

Το Κασμίρ χωρίστηκε το 1947 μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Έκτοτε οι δύο χώρες εξακολουθούν να διεκδικούν την κυριαρχία του συνόλου της περιοχής.

Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν ήδη εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947.

Από το 1989 οι συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και του ινδικού στρατού έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή.

Στην πρόσφατη ιστορία της σύγκρουσης, το 2019 φονική επίθεση εναντίον οχηματοπομπής Ινδών στρατιωτικών είχε καταλήξει στην ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας και του Πακιστάν. Ο πιλότος ενός ινδικού πολεμικού αεροσκάφους είχε αιχμαλωτιστεί, όμως στη συνέχεια παραδόθηκε στο Νέο Δελχί. Πρόκειται για ένα επεισόδιο το οποίο οι Πακιστανοί αξιωματούχοι ανακαλούν συνεχώς από τη σφαγή στο Κασμίρ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button