Δ/Σ ΕλλάδαΔυτική ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Δεύτερη συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών του Ευρωπαϊκού Έργου «WeSTEMEU»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, η 2η Συνάντηση Ενδιαφερόμενων Μερών στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου «Women for Science, Technology, Engineering, andMathematics in Europe – WeSTEMEU» (www.interregeurope.eu/westemeu) του Προγράμματος INTERREG EUROPE, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος».

Η ΠΔΕ συμμετέχει ως εταίρος στο έργο WeSTEMEU για την προώθηση της αυξημένης συμμετοχής των γυναικών στους τομείς του STEM (Φυσικές επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Δεξιοτήτων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την οδηγία της ΕΕ για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας συμμετοχικής διαβούλευσης με φορείς πολιτικής, επιχειρήσεις και αναπτυξιακούς φορείς της ευρύτερης περιοχής, στην 2η Συνάντηση Ενδιαφερομένων Μερών συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΙΤΥΕ «Διόφαντος».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Τάκης Παπαδόπουλος, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία του έργου για την προώθηση ενός από τους σημαντικότερους στόχους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην προώθηση της ενεργού ένταξης, των ίσων ευκαιριών, της μη διάκρισης και της ενεργού συμμετοχής, καθώς και στη βελτίωση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της γυναικείας συμμετοχής σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών και μη εργαλείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως ο Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας (ΜΣΕ) και κονδύλια στο πλαίσιο του RIS3, απ’ όπου οι γυναίκες της περιοχής θα μπορούσαν να ενισχυθούν με τις κατάλληλες δεξιότητες για θέσεις εργασίας στον τομέα STEM και να εξασφαλιστεί η ισότιμη παρουσία στη σχετική αγορά, χωρίς να εμποδίζονται από αρνητικά στερεότυπα, διακρίσεις και από εχθρικά εργασιακά περιβάλλοντα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συνοπτική παρουσίαση του αντικειμένου και των δράσεων του έργου, όπου αναδείχτηκε η σημασία του ρόλου της Ομάδας Ενδιαφερομένων φορέων, ενώ παράλληλα έγινε αναφορά σε επικείμενες δράσεις του έργου και τη συμμετοχή των τοπικών εταίρων (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ΙΤΥΕ «Διόφαντος»).

Στη 2η Συνάντηση της Ομάδας των Ενδιαφερόμενων Μερών υπήρξε εκπροσώπηση από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΑΠ), το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ) του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν θέματα όπως η σύνδεση ενημερωτικών δράσεων απασχόλησης/επιχειρηματικότητας των ερευνητικών φορέων με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η ανταλλαγή σχετικής πληροφόρησης, η πιθανή δημιουργία συντονιστικής δομής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συμβουλευτικό ρόλο προς τους φορείς έρευνας, η αξιοποίηση μελετών των Γραφείων Ισότητας Φύλων τοπικών φορέων, καθώς επίσης και η υιοθέτηση καλών πρακτικών από το εξωτερικό που δείχνουν να έχουν λειτουργήσει σε κοινωνίες με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Πολύ σύντομα, στις 04-05 Ιουνίου 2024, θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας η 3η Μελέτη Επίσκεψης (Study Visit) του έργου, όπου θα παραβρεθούν οι Εταίροι του έργου και εκπρόσωποι ενδιαφερόμενων φορέων (stakeholders) απ΄ όλες τις συμμετέχουσες χώρες. H Ομάδα Ενδιαφερομένων του WeSTEMEU  στη Δυτική Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει επόμενη συνάντηση περίπου στα τέλη Αυγούστου, για την περαιτέρω πρόοδο των εργασιών της με βάση και τα αποτελέσματα της παραπάνω Μελέτης Επίσκεψης που θα έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχής μας.

Στόχος, σε επόμενη αντίστοιχη συνάντηση να εκπροσωπηθεί και ο παραγωγικός τομέας, ώστε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου να ληφθούν υπόψη, κατά το δυνατό, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button