Δ/Σ ΕλλάδαΔυτική ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Εκδήλωση για την ενίσχυση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας, συγκαλούν την 2η Συνάντηση Ενδιαφερόμενων Μερών του Ευρωπαϊκού Έργου Διαπεριφερειακής Συνεργασίας “SMEs & European Original Geographical Indications – SMEOrigin”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024, στην Αγορά Αργυρή, στην Πάτρα, στις 17:30.

Η συνάντηση έχει ως στόχο την παρουσίαση εργαλείων για την ενίσχυση των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εστιάζοντας στο κρασί Μαυροδάφνη. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις από παραγωγούς ΠΟΠ Μαυροδάφνη και άλλων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ καθώς και εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι ομιλητές θα συζητήσουν για θέματα όπως η ψηφιακή μετάβαση των ΜΜΕ, η βιωσιμότητα των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και η προώθηση της εν εξελίξει ανταλλαγής γνώσεων στο αντικείμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικών ερευνητικών δραστηριοτήτων και προτάσεις για την υποστήριξη των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Καθ. Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης θα ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο του έργου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Φωκίων Ζαΐμης θα παρουσιάσει τις πολιτικές και δραστηριότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τις ΜΜΕ και τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ. Ο κ. Γεώργιος Καρέλας θα συζητήσει σχετικά με την πιλοτική ψηφιοποίηση της Οινικής Γ. Καρέλας ΑΕ και τις συνέπειες για την ενίσχυση του ΠΟΠ Μαυροδάφνη. Η κ. Ιωάννα Γκολέμη θα αναλύσει τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου σχετικά με το ΠΟΠ Μαυροδάφνη και θα παρουσιάσει ένα παιχνίδι για την κατανόηση της Πολιτικής Συνοχής. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος θα μιλήσει για την ανάπτυξη εργαλειοθήκης για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ της. Τέλος, θα γίνει συζήτηση με παραγωγούς ΠΟΠ Μαυροδάφνης και άλλων ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.

Η συνάντηση αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για ανάδειξη και συζήτηση επί των πρωτοβουλιών προώθησης των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και τη συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Είναι επίσης μια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, τοπικών και περιφερειακών φορέων.

Σχετικά με το έργο SMEOrigin:

Στόχος του SMEOrigin είναι η βελτίωση των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης και των προγραμμάτων χρηματοδότησης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ του τομέα της αγροδιατροφής που ειδικεύονται σε προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) στις εμπλεκόμενες περιφέρειες. Το έργο επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας τους, στην υποστήριξη και προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, στην αναθεώρηση και βελτίωση της σήμανσης των προϊόντων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσω βελτιωμένων πολιτικών, οι εν λόγω ΜΜΕ θα καταστούν πιο ικανές να ενισχύσουν τη φήμη των προϊόντων τους, να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να επικοινωνήσουν τη δέσμευσή τους για κοινωνική ευθύνη και να υποστηρίξουν την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.

Νέα σχετικά με το έργο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς του έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

https://www.interregeurope.eu/smeorigin

Facebook: https://www.facebook.com/SMEOrigin

Instagram: https://www.instagram.com/smeorigin/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/smeorigin/

Twitter: https://twitter.com/SMEOrigin

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button