Δ/Σ ΕλλάδαΔυτική ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

κενά και αστοχίες στην πρόληψη και στην ετοιμότητα για τις φωτιές

Για κενά και αστοχίες στην πρόληψη και στην ετοιμότητα, καθώς και αδυναμία αξιοποίησης του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού (drones και μετεωρολογικές κάμερες) που έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έκανε λόγο ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρος Σκιαδαρέσης στην τοποθέτησή του για τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την 21η Ιουνίου, Αχαΐα και Ηλεία.

Ο κ. Σκιαδαρέσης αφού επεσήμανε πως η αύξηση της συχνότητας των ακραίων κλιματικών δεδομένων και των κινδύνων που ελλοχεύουν δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, ζήτησε ενημέρωση από την περιφερειακή Αρχή για τις προληπτικές ενέργειες και δράσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και για τη χρήση των drones κι άλλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια.

«Τον Νοέμβριο του 2023 ενημερωθήκαμε ότι δέκα drones παραχωρήθηκαν από την ΠΔΕ στα Σώματα Ασφαλείας και την Πολιτική Προστασία, η οποία παρέλαβε μόνο 1 + 2 το αμέσως χρονικό διάστημα. Αλήθεια αυτή τη στιγμή πόσα τελικά DRONES έχει η Πολιτική Προστασία; Δούλεψαν στην πρώτη επικίνδυνη κατάσταση που βρέθηκε η περιοχή μας αυτό το καλοκαίρι; Είναι σε λειτουργία; Επίσης, πέρυσι το καλοκαίρι η ΠΔΕ δαπάνησε 15.500 ευρώ με απευθείας ανάθεση για την προμήθεια οκτώ μετεωρολογικών καμερών καθώς και ηλεκτρονικού εξοπλισμού με σκοπό την παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων σε σημεία της Π.Ε Ηλείας που χρίζουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω μεγάλης επικινδυνότητας καθ ́ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά και κατά την αντιπυρική περίοδο, για την άμεση ενημέρωση συμβάντος. Επίσης την ίδια χρονική περίοδο η ΠΔΕ δαπάνησε επίσης με απευθείας ανάθεση το ποσόν των 37.187 ευρώ προκειμένου να προμηθευθεί με απευθείας ανάθεση με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, GPS για ένα μεγάλο τμήμα των εξωτερικών μηχανημάτων έργου με σκοπό την βελτίωση της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών. Όλα αυτά λειτούργησαν στην πρόσφατη πυρκαγιά της Ηλείας;», αναρωτήθηκε ο κ. Σκιαδαρέσης, εστιάζοντας παράλληλα και στην επόμενη μέρα.

Όπως είπε «το ζητούμενο πλέον είναι τι μέλλει γενέσθαι για τις πληγείσες περιοχές. Γιατί ναι μεν χρειάζεται η παραχώρηση βοήθειας με υλικά, τρόφιμα και ζωοτροφές, ωστόσο, οι ζημιές στο δίκτυο των υποδομών είναι τεράστιες και οι δήμοι που επλήγησαν είναι μικροί και αδυνατούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα είναι και περιβαλλοντικό. Στις εκτάσεις που επλήγησαν υπάρχουν καμένα ζώα τα οποία πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν γιατί υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ οφείλουμε να διασφαλίζουμε και τη φυσική αναγέννηση των δασών που έγιναν στάχτη. Τέλος, οφείλουμε να λάβουμε άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί μία ακόμη καταστροφή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει πληρώσει ήδη βαρύ τίμημα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button