Καυστική δήλωση Δούρου για την εξωτερική πολιτική: «Τι συζητήθηκε πραγματικά στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν;»

Παρέμβαση Ρένας Δούρου για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: «Τι πραγματικά ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες;»
Σαφείς αιχμές κατά της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης άφησε η Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας τη νέα συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε, η συνάντηση αυτή αποτελεί άλλη μία σε μια σειρά επαφών που πραγματοποιούνται χωρίς επίσημη προαναγγελία, χωρίς διαφάνεια και, όπως υποστηρίζει, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιμένει σε μια πολιτική “μυστικής διπλωματίας”, χωρίς εθνική στρατηγική απέναντι σε έναν επεκτατικό τουρκικό σχεδιασμό, που εκφράζεται διαρκώς μέσα από τη ρητορική της “Γαλάζιας Πατρίδας”.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην απραξία της κυβέρνησης στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς την παράδειγμα εγκατάλειψης εθνικών συμφερόντων.
Αναλυτικά η δήλωση της: «Άλλη μία – έχουμε πλέον χάσει τον αριθμό -, συνάντηση του κ. Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, έγινε χθες, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ του NATO που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, που επικαλούνται πηγές του ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν “η πορεία των διμερών σχέσεων, οι διεθνείς εξελίξεις και τα περιφερειακά θέματα”. Αποφάσισαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η επόμενη συνάντηση των δύο υπουργών θα γίνει στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ του NATO τον Μάιο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μετά το Πάσχα ενώ θα οργανωθεί ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Μαΐου.
Απαιτούσαν άραγε αυτά τα θέματα έκτακτη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, που δεν περιλαμβανόταν στις συναντήσεις που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο στις 2/4;
Τι επείγον υπήρχε;
Ή μήπως ήσαν απλά το πρόσχημα – το περιτύλιγμα; – για άλλα, πιο κρίσιμα ζητήματα;
Τι συζήτησαν πραγματικά οι δύο υπουργοί;
Τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει συστηματικά μυστική διπλωματία ενώ δεν διαθέτει συγκροτημένη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού της “Γαλάζιας Πατρίδας” που αμφισβητεί συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας – πρόσφατο παράδειγμα αυτής της επικίνδυνης εξωτερικής πολιτικής είναι η ουσιαστική εγκατάλειψη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Κύπρου.
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι μόνο μια σαφής στρατηγική για τις διμερείς σχέσεις, μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. Μια σαφής στρατηγική με διατήρηση ζωντανής της προοπτικής οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη, με κόκκινες γραμμές την κυριαρχία και άμυνα των νησιών, το δικαίωμα επέκτασης μέχρι τα 12 νμ και τον μη-εγκλωβισμό ελληνικού νησιού σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μια σαφής στρατηγική που να συνδέει την προσφυγή στην Χάγη με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Τη στρατηγική που η κυβέρνηση αρνείται και απορρίπτει πεισματικά επιλέγοντας την διπλωματία… των διαδοχικών συναντήσεων των ΥΠΕΞ, με άγνωστη ατζέντα… Μια εμμονή εθνικά επικίνδυνη σε καιρούς αβεβαιότητας και αστάθειας.