ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Κατακραυγή για τη σφαγή αμάχων – Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση και οι Ισραηλινοί την Ισλαμική Τζιχάντ

Φυσικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που στηρίζουν άνευ όρων και με όλες τις δυνάμεις τους το Ισραήλ, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ και τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου ότι πιστεύει την εκδοχή του Ισραήλ

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η επίθεση κατά του νοσοκομείου στη Γάζα, που κόστισε τη ζωή σε 471 ανθρώπους, ενώ δεκάδες τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Το Ισραήλ έσπευσε να δηλώσει ότι δεν επιτέθηκαν οι δικές του δυνάμεις στο νοσοκομείο, ωστόσο όλα τα στοιχεία – αλλά και η πρότερη εμπειρία, αφού το Ισραήλ δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ στρατιωτικών και μη στόχων και συστηματικά χτυπά αμάχους, από το 1967 έως σήμερα – δείχνουν ότι είναι υπεύθυνες οι ένοπλες δυνάμεις του για το φονικό χτύπημα.

Το Ισραήλ έχει προβάλει διάφορα αφηγήματα ως προς το ποιος είναι υπεύθυνος, ρίχνοντας την ευθύνη τη μία στη Χαμάς και την άλλη στην Ισλαμική Τζιχάντ, ενώ έχει ακόμη μιλήσει για πύραυλο ή για θραύσματα πυραύλου που χτύπησαν αποθήκη πυρομαχικών που υποτίθεται ότι είχε η Χαμάς στο νοσοκομείο. Κάθε ισραηλινή εκδοχή αναιρεί την προηγούμενη και μάλιστα χθες έβγαλε στη δημοσιότητα δύο βίντεο, το πρώτο το απέσυρε σύντομα από παντού γιατί… διέψευδε την ισραηλινή εκδοχή (η ώρα που κατέγραφε ήταν… δύο ώρες πριν το χτύπημα).

Φυσικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που στηρίζουν άνευ όρων και με όλες τις δυνάμεις τους το Ισραήλ, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ και τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου ότι πιστεύει την εκδοχή του Ισραήλ.

Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου εστιάζουν στην ευθυγράμμιση Μπάιντεν με τη θέση που από την πρώτη στιγμή προέταξε το Ισραήλ, με την άρνηση δηλαδή της εμπλοκής της χώρας στον βομβαρδισμό.

«Η έκρηξη φαίνεται να έγινε από άλλη ομάδα», τόνισε ειδικότερα ο Αμερικανός πρόεδρος “δείχνοντας”, όπως και το Ισραήλ, το Ισλαμικό Τζιχάντ, ενώ ηγέτες αραβικών χωρών ακύρωσαν συναντήσεις με τον Μπάιντεν.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές σημείωναν στον πρώτο σχολιασμό για την επίπτωση αυτών των θέσεων Μπάιντεν, ότι αυτές οι δηλώσεις, με τις οποίες ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γραμμή του Ισραήλ, δυσκολεύουν αφάνταστα τις προσπάθειες των πιο “φιλοαμερικανικών” αραβικών κρατών της περιοχής να αποκλιμακώσουν την ένταση. Είναι πολύ πιθανό, όπως σημειώνουν, οι δηλώσεις αυτές να προκαλέσουν ραγδαία κλιμάκωση της έντασης, αντί για το αντίθετο. Και εμπλοκή περισσότερων μερών.

Οι συνομιλίες Μπάιντεν-Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε νωρίτερα από το Τελ Αβίβ ότι θα συνεργαστεί με το Ισραήλ για την αποφυγή «περαιτέρω τραγωδίας» για τους πολίτες.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εσάς και τους εταίρους μας σε ολόκληρη την περιοχή για να αποφύγουμε περαιτέρω τραγωδία για τους αθώους πολίτες», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να μην πληγούν πολίτες.

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», είχε δηλώσει κατά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ, ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς.

«Πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του παλαιστινιακού λαού και δεν του φέρνει παρά δεινά», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν την επομένη της επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας, που προκάλεσε εκατοντάδες θύματα.

«Συνεργός στις σφαγές»

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε χθες την Ουάσινγκτον ότι είναι «συνεργός στις σφαγές» που διαπράχθηκαν, όπως υποστηρίζει, από το Ισραήλ στη Γάζα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε την ισραηλινή εκδοχή για ρίψη ρουκέτας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο.

«Το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνην στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου (…), επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στο μεταξύ, ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λίβανο πως οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο εναντίον αμάχων στη Γάζα».

«Αυτός θα είναι ένας διαφορετικός πόλεμος, επειδή η Χαμάς είναι ένας διαφορετικός εχθρός». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παρουσία του Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η Χαμάς κατά Ισραήλ

Το Ισραήλ κατηγόρησε ξανά χθες η Χαμάς για την έκρηξη στο Νοσοκομείο Αλ-Αχλί στη Γάζα, προσθέτοντας ακόμα πως σύντομα θα παρουσιάσει στοιχεία που εμπλέκουν τους Ισραηλινούς στο μακελειό που σημειώθηκε προχθές Τρίτη το βράδυ.

Σε δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης, Φαουζί Μπαρχούμ, τόνισε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε με κατευθυνόμενους πυραύλους στο νοσοκομείο, αρκετές ώρες αφότου η ισραηλινή Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας «επικοινώνησε αρκετές φορές με το προσωπικό του ιδρύματος, απειλώντας πως θα το ανατινάξει».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι θα προσκομίσει στοιχεία για την ισραηλινή εμπλοκή στην επίθεση στο Αλ-Αχλί, από την οποία, όπως ανέφερε νωρίτερα χθες το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σκοτώθηκαν 471 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Μπαρχούμ, η Χαμάς διαθέτει μια επιτροπή που συλλέγει στοιχεία για την ισραηλινή εμπλοκή σε επιθέσεις στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και αυτή στο νοσοκομείο. Οι αποδείξεις, μάλιστα, για την περίπτωση του νοσοκομείου «είναι πολλές», πρόσθεσε.

«Η Χαμάς θα δημοσιεύσει όλα τα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι αυτή η σφαγή έγινε σκόπιμα και θα τα παρουσιάσει στις διεθνείς Αρχές», ανέφερε ο Μπαρχούμ, σύμφωνα με το Newsweek.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button