Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Καταγγελία για εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ»

Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα με τραυματισμό εργαζόμενης στο εργοστάσιο της «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ» στη Θήβα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, το οποίο συνεχίζει να διεκδικεί αγωνιστικά την υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δικαιώματα και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Σωματείο, «την Παρασκευή 17 Μαΐου στην απογευματινή βάρδια, εργαζόμενη παρασύρθηκε από ηλεκτροκίνητο παλετοφόρο στο τμήμα της χάρτινης συσκευασίας. Η εργαζόμενη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Θήβας όπου και διαπιστώθηκαν θλαστικά τραύματα».

Το σωματείο καταγγέλλει ότι «πρόκειται για το 6ο εργατικό ατύχημα που συμβαίνει στις εγκαταστάσεις της “ΜΟΡΝΟΣ” τους τελευταίους 2,5 μήνες και σίγουρα δεν οφείλεται στην “κακιά στιγμή” ή σε απροσεξία των εργαζομένων, όπως βολεύει την εργοδοσία να ισχυρίζεται.  Αποκλειστικά υπεύθυνη και γι’ αυτό το εργατικό ατύχημα είναι η εργοδοσία».

Τονίζει ότι «τα αίτια βρίσκονται στην εντατικοποίηση, στην πίεση για να βγει η δουλειά, στην αλλαγή των ωραρίων, στην πίεση που ασκείται σε συναδέλφους για υπερωρίες (παράγοντες που συμβάλλουν και στην αύξηση του εργασιακού στρες) ειδικά αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την υπογραφή της Επιχειρησιακής ΣΣΕ και παρά το γεγονός ότι έχει γνωστοποιηθεί στη “ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ” η απόφαση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για αποχή από την υπερωριακή εργασία γι’ αυτό το διάστημα» και προσθέτει:

«Οι ευθύνες της εργοδοσίας είναι συγκεκριμένες καθώς και η προσπάθειά της να τις αποσείσει. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι τον Μάρτιο συνέβησαν 4 εργατικά ατυχήματα και η εργοδοσία αποφεύγει μέχρι σήμερα να συζητήσει με το Σωματείο τα αίτια που τα προκάλεσαν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην ξανασυμβούν.

Ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση που αποδυνάμωσε και μετέτρεψε το ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, στην κατεύθυνση να μη γίνονται έλεγχοι στις βιομηχανίες, έλεγχοι τέτοιοι που πραγματικά θα είχαν στόχο την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Προφανώς γι’ αυτή τη σκοπιμότητα δεν έχει “ιδρώσει το αυτί” της αρμόδιας υπηρεσίας, ενώ έχει λάβει γνώση για όλα τα ατυχήματα που συνέβησαν».

Να τονίσουμε ότι οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους στη «Μόρνος ΑΕ», από τα μέσα Απρίλη, βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις με δίωρες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας αγωνιστικά την υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ. Μάλιστα με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας μέχρι την Παρασκευή 24 Μάη, κόντρα στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, ενώ παράλληλα συντονίζουν τη δράση και τη διεκδίκηση τους με τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων του ομίλου Φιλίππου.

Το εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου σημειώνοντας ότι «όλα αυτά τα εργατικά ατυχήματα δεν οφείλονται στη κακιά στιγμή ούτε στην απροσεξία των εργαζομένων, αλλά στην εντατικοποίηση που σπάει κόκαλα, στα απάνθρωπα ωράρια, τις σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα προστασίας και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτη, που συνέβησαν τα 4 εργατικά ατυχήματα, η εργοδοσία αποφεύγει να συζητήσει με το σωματείο για τα αίτια που τα προκάλεσαν, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην ξανασυμβούν. Ξέρουν πολύ καλά οι εργοδότες ότι δεν πρόκειται κανείς να τους ενοχλήσει! Φρόντισαν γι αυτό όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ, που έκαναν ότι περνούσε απ’ το χέρι τους για να διαλύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να αποδυναμώσουν τον ΣΕΠΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι σήμερα ενώ έχει λάβει γνώση για όλα τα εργατικά ατυχήματα! Θέλουν τα πάντα, ακόμα και την υγεία και την ζωή των εργαζομένων θυσία στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button