ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Κασσελάκης: Θα είμαι υποψήφιος σε ενδεχόμενο κοινό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα

Ότι θα είναι υποψήφιος ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, σε ένα σχήμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, διεμήνυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο δελτίο του Ant1 λίγη ώρα μετά την παρουσία του στο Ωδείο Αθηνών για την βράβευση Νίμιτς και την χειραψία που αντάλλαξε με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης κλήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου να σχολιάσει την πρόταση που κατέθεσε σήμερα ο τομεάρχης Οικονυομίας για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές αφού προηγουμένως διενεργηθούν εκλογές από τη βάση για τον επικεφαλής αυτού του κοινού σχήματος και υποψήφιο πρωθυπουργό.

«Αν η κοινωνία θελήσει αυτό να είναι το νέο κυβερνών σχήμα της χώρας μας προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από τη βάση γιατί δεν πιστεύω σε συμφωνίες κορυφής, πιστεύω στη λαϊκή νομιμοποίηση» είπε. Άλλωστε, πρόσθεσε, «αυτό ήταν και το κύριο καύσιμο το οποίο είχα τους τελευταίους μήνες, για να αντέξω την εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχτηκα».

Ερωτηθείς στην συνέχεια αν θα είναι υποψήφιος ακόμη και αν απέναντί του θα είναι υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε μονολεκτικά «Ναι».

Σε άλλο σημείο ρωτήθηκε για το πώς θα προχωρήσει η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ όταν οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει βαριά λόγια το προηγούμενο διάστημα, όπως το «εκβιαζόμενος» που ειπώθηκε κατά του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η έκφραση αυτή, είπε αναφερόταν τότε στην «άνευρη αντίδρασή του» για την παρακολούθησή του.

«Θα σας πω και με μια δόση αυτοκριτικής ότι δεν ξέρω πως νιώθει ψυχολογικά κάποιος όταν γνωρίζει ότι ένα ολόκληρο σύστημα τον παρακολουθεί, εγώ θα ήμουν πιο επιθετικός νομικά». Αλλά «ξεκαθαρίζω είμαι με το θύμα κι εδώ το θύμα είναι ο Ανδρουλάκης» και θύτες είναι ο πρωθυπουργός και ο ανιψιός του.

«Ικανοποιητικό το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, κρατηθήκαμε πάνω κάτω στα ίδια»

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα και την παρατήρηση Χατζηνικολάου ότι δεν επρόκειτο για ένα δυνατό σκορ αλλά ήταν τρεις μονάδες από το ποσοστό για το οποίο παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «αν αθροίσει κανείς τη διάσπαση είναι πάνω κάτω το ίδιο.

Το ότι θέσαμε την ατζέντα για την ακρίβεια, το φορολογικό και με την ευρωδιακήρυξή μας, και ότι καταφέραμε να μειώσουμε το 41% στο 28% και αυτό είναι μια παρακαταθήκη». «Κρατηθήκαμε», είπε, «πάνω κάτω στα ίδια συνολικά ως ο ιστορικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ» απέναντι σε μια ΝΔ που κατέρρευσε, και με τεράστια αποχή.

Αντιδρώντας και στις επίμονες παρατηρήσεις Χατζηνικολάου ότι το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μέτριο αποτέλεσμα, και ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ που σημείωσε μικρή ποσοστιαία άνοδο, έχουν πυροδοτηθεί εξελίξεις, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε πως «είναι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Για να προσθέσει πως πρέπει κανείς να συλλογιστεί και άλλους παράγοντες δηλαδή «ότι είχαμε όλο το σύστημα και το ΠΑΣΟΚ εναντίον μας, αλλά και το “μόρφωμα” το οποίο διασπάστηκε και ήταν αντικειμενικά εναντίον μας».

Η «τίμια αποχώρηση» Ζωής, και το «μόρφωμα» της Νέας Αριστεράς

Κατηγόρησε και πάλι τα στελέχη της Νέας Αριστεράς ότι προκάλεσαν μια διάσπαση χωρίς ιδεολογικό διακύβευμα και πως με το επιχείρημα ότι οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά κρατούν τον κοινοβουλευτικό μισθό τους.

Ερωτηθείς, πως την ίδια ώρα καλεί σε συνεργασία την Πλεύση Ελευθερίας όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αντιπολιτευτεί σκληρά την κυβέρνηση Τσίπρα απάντησε πως «η κ. Κωνσταντοπούλου έφυγε για ιδεολογικούς λόγους», άρα ήταν πιο «τίμια αποχώρηση», σε σχέση με αυτό που έγινε τους προηγούμενους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε δε πως η έχει εργαστεί σκληρά για το θέμα των Τεμπών και για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων το οποίο, όπως είπε «είναι σημαντικό για μένα και για προσωπικούς λόγους».

Στην παρατήρηση Χατζηνικολάου πως το μισό υπουργικό της κυβέρνησης  Τσίπρα είναι σήμερα στη Νέα Αριστερά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Όπως είδατε δεν έχει απήχηση στην κοινωνία».

Αντιθέτως η κ. Κωνσταντοπούλου κατάφερε να εκλέξει και βουλευτές και μία ευρωβουλεύτρια.

«Όλα τα σενάρια για την κεντροαριστερά καταλήγουν στην ανάγκη νομιμοποίησης από τη βάση»

Στο ερώτημα αν η λύση είναι τα όσα προτείνει ο Νίκος Παππάς, κοινό ψηφοδέλτιο με αυτοτέλεια και εκλογή αρχηγού από τη βάση, ή να ανοίξει ο διάλογος για να υπάρξει μια μεγάλη ευρεία δημοκρατική παράταξη ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε πως «η λύση πρώτα από όλα είναι να συνεργαστούμε εκεί που αλλάζουμε τις ζωές των πολιτών» σε δύο επίπεδα, στο κοινοβουλευτικό και στην κοινωνία των πολιτών (συνδικάτα, επιμελητήρια, κλπ).

«Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για την έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, για το πλαφόν στην ενέργεια, τότε πώς θα προχωρήσουμε» διερωτήθηκε. Πρόσθεσε πως «μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει ένα πολύ ιστορικό και γερό brand και πολύ δυνατές τοπικές οργανώσεις, το βλέπετε στην αυτοδιοίκηση εκεί το ΠΑΣΟΚ πάει πάρα πολύ καλά όμως υπάρχει μια σύγχυση στο τι πιστεύει όπως φάνηκε με την ισότητα στο γάμο. Το ΠΑΣΟΚ είχε πιο πολλούς βουλευτές που απείχαν απ’ ό,τι η ΝΔ».

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, «και τα δύο σενάρια καταλήγουν σε μια ηγεσία που πρέπει να έχει λαϊκή νομιμοποίηση». Σημείωσε δε ότι η όποια κοινή παράταξη έχει τα ζητήματα του χρέους του ΠΑΣΟΚ, «το οποίο είναι άλλο ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί».

Τόνισε περαιτέρω ότι «εμείς έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε τους νέους 17 – 35, αναποφάσιστους, άνεργους και πολύ ισχυρά ποσοστά, πάρα πολύ κοντά στη ΝΔ στο λεκανοπέδιο και τις λαϊκές συνοικίες. Αν ο κ. Ανδρουλάκης θέλουν να συμπλεύσουν με την υποδομή που έχουν σε όλη την περιφέρεια τότε πρέπει ν’ αρχίσουν, με ειλικρίνεια, προγραμματικά».

«Ο λαός μας ζήτησε να σοβαρευτούμε και να γίνουμε ο εναλλακτικός πόλος»

Σε ό,τι αφορά την προσωπική του προβολή και το αν υπήρξαν υπερβολές από πλευράς του είπε μεταξύ άλλων πως «Το lifestyle κομμάτι, το οποίο συνειδητοποιώ ότι ίσως έχει απωθήσει και πολύ κόσμο» και γενικά δεν ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ’ όλα αυτά βλέπει τα θετικά στο μήνυμα των εκλογών: «Το μήνυμα των εκλογών το οποίο παίρνω εγώ είναι ότι ο ελληνικός λαός μου δίνει την ευκαιρία να είμαι και να είμαστε ο εναλλακτικός πόλος. Άρα πέρα από τις συγκλίσεις που πρέπει να γίνουν και πρέπει να κερδίσουμε από την αποχή αλλά και από το κέντρο που έχασε η ΝΔ, μας λέει ο κόσμος παιδιά “σοβαρευτείτε, μην κοροϊδευόμαστε φτιάξτε κάτι φρέσκο, σωστό αξιοκρατικό έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα”». Επομένως, κατέληξε, «αν βοηθήσει να μην απαντάω σε εκπομπές διαφορετικών ωρών θα το κάνω, δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Για το αν φοβούνται κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα, το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστροφής του και αν έχει στενοχώρια που προσκάλεσε στο συνέδριο και τον Αλέξη Χαρίτση, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε:

«Μου είναι τελείως αδιάφορο το γεγονός ότι ο κύριος Χαρίτσης πήγε εκεί.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προσκαλέσει το πρώην υπουργικό του συμβούλιο τότε έχει κάθε δικαίωμα να το προσκαλέσει. Εκείνος διαχειρίζεται το όνομά του. Για ένα είναι απολύτως σεβαστό και θέλω να τιμήσω τα πολλά θετικά, τα οποία έχει αφήσει στη χώρα».

«Ο κόσμος απαιτεί να συνεχίσω, είμαι έτοιμος να βελτιωθώ και να συνεργαστώ»

Από εκεί και πέρα σε ό,τι αφορά τον ίδιο και με βάση την προαναφερθείσα αναφορά του ότι θα είναι υποψήφιος απέναντι ακόμη και στον Τσίπρα εξήγησε:

«Έχω πει ότι δε θα προδώσω τον κόσμο που με έχει στηρίξει απέναντι σε αντίξοες συνθήκες, αυτός ο κόσμος απαιτεί να συνεχίσω και να έχουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη η οποία θα φέρει αξιοκρατία, θα φέρει μια ανάσα στον κόσμο και θα υπηρετήσει τις φιλολαϊκές και φιλεργατικές πολιτικές μας και θα έχε ξεκάθαρη στάση για την Παλαιστίνη όπου θα αναλάβω και ανθρωπιστική πρωτοβουλία».

Κλείνοντας και μένοντας στη συζήτηση για την παρουσία στελεχών της Νέας Αριστεράς στο συνέδριο Τσίπρα άφησε νέες αιχμές:

«Δεν είναι δυνατόν να είσαι μνημονιακός υπουργός που εφαρμόζει μνημονιακές απαιτήσεις και να φεύγεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία απολύτως νομιμοποιημένη δημοκρατική εκλογή για να παριστάνεις ότι είσαι πιο αυθεντικός πιο αληθινός, πιο αριστερός από τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Ο κόσμος θέλει αλήθεια, εχει βαρεθεί τον ξύλινο λόγο, τις καρέκλες, τις προσωπικές ατζέντες, εγώ στέκομαι απέναντι σε ένα σύστημα με ταπεινοφροσύνη, έτοιμος να βελτιωθώνα συνεργαστώ και να εμπνεύσω».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button